Hlavní navigace

GDDR5X už běží na 13 GHz. Výroba začne v létě, na kartách budou asi až příští rok

10. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni na podzim se tak trochu jako blesk z čistého nebe objevily zprávy o zcela nové paměti pro grafické karty, vyvíjené Micronem pod označením GDDR5X. Tyto paměti mají za cíl zhruba zdvojnásobit propustnost proti GDDR5, aniž by ale vyžadovaly nové výrobní postupy a náklady jako 3D paměť HBM. GDDR5X již byla mezitím zoficializována i konsorciem JEDEC a počítá se s tím, že by se dříve nebo později měla objevit na kartách GeForce a Radeon. Micron nyní v blogpostu svého inženýra pohovořil o stavu, v jakém tato technologie nyní je a co je důležitější, naznačil termín, kdy by se mohla reálně objevit na trhu.

Jak již víme, GDDR5X počítá s propustností na jeden pin šířky sběrnice v rozsahu 10–14 Gb/s, což lze chápat jako zdvojnásobení kapacity proti efektivně 5,0–7,0GHz GDDR5. Micron nyní potvrdil, že vývoj této paměti dospěl do fáze, kdy existují první funkční čipy, údajně v předstihu před plánem. Tyto rané exempláře si vedou docela dobře, údajně se je daří provozovat na rychlostech přes 13 Gb/s, tedy laicky řečeno na efektivním taktu přes 13 GHz (stejně jako u GDDR5 je ale skutečný takt mnohem nižší, měl by být osminový). První křemík tedy pracuje téměř naplno a zdá se reálné, aby brzy dosáhl na efektivních 14 GHz – a poté potenciálně dál.

Čip GDDR5X od Micronu (Zdroj: AnandTech)
Čip GDDR5X od Micronu (Zdroj: AnandTech)

Micron uvádí, že první generace čipů je vyráběna na 20nm technologii a má kapacitu 8 Gb, tedy 1 GB na čip. To v praxi znamená, že u karty s 256bitovou sběrnicí, pro níž je třeba mít osm čipů (po 32 bitech), by byla minimální velikost paměti 8 GB. U 128bitového GPU pak 4 GB, ovšem GDDR5X bude zřejmě zpočátku nasazena spíše u výkonnějších modelů. Paměti by stejně jako GDDR5 měly podporovat zapojení s 32bitovou datovou šířkou i zapojení s poloviční šířkou 16 bitů, které dovoluje osadit k GPU dvojnásobné množství čipů pro vyšší kapacitu (16 GB na 256bitovou sběrnici).

Micron také učinil určité změny ve fyzickém provedení čipů. Pouzdro bude mít 190 kontaktů s roztečí sníženou na 0,65 mm (pro srovnání, GDDR5 má 170 „kuliček“, rozteč 0,8 mm). To by mělo umožnit o něco zkrátit dráhy v PCB a vylepšit tak pro vysoké takty kriticky důležitou kvalitu signálu. Samotné pouzdro je menší, rozměr je 14 × 10 mm proti 14 × 12 mm u GDDR5.

Velikost pouzdra je menší, GDDR5 měla menší rozměr 12 mm (Zdroj: AnandTech)
Velikost pouzdra je menší, GDDR5 má venší rozměr 12 mm (Zdroj: AnandTech)

 

Masová výroba začne v létě. Pro letošní vlnu GPU asi již pozdě

Co je asi nejpodstatnější informace, je doba, kdy se má rozjet komerční výroba. Výše bylo již uvedeno, že v současnosti se vyrábějí teprve první zkušební čipy, a to asi nepříliš dlouho. Micron v blogpostu uvádí, že sériová výroba se už pomalu rozjíždí a během jara by měla být oznámena dostupnost vzorků z této produkce. Už v létě by ale Micron podle plánu chtěl mít výrobu v masovém množství, což by umožnilo začít vyrábět také grafické karty s touto pamětí. Jde o docela agresivní nástup, když si uvědomíme, že tou dobou ještě neuplyne rok od chvíle, kdy jsme (my, veřejnost) o GDDR5X poprvé uslyšeli.

Ovšem pokud výroba v reálně použitelných objemech započne až v letních měsících (uvažujme nejprve červen), znamená to asi, že se značně snížila šance, že by tato novinka již letos promluvila do situace na trhu grafických karet. Výrobci grafik nebudou moci vypustit model s GDDR5X okamžitě, bude se čekat na určitou úroveň výrobní kapacity a skladových zásob. Nový standard pamětí také bude vyžadovat netriviální ověřování a zřejmě delší přípravy. Soudím tedy, že modely s GDDR5X zde budou až v roce 2017 a šance, že by se nějaké objevily už třeba letos v listopadu nebo prosinci, je jen malá.

Zdroj: Micron, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?