Hlavní navigace

GeForce GTX 980 Waterforce od Gigabyte: GM204 s chlazením jako u R9 Fury X

16. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vodní chlazení u grafických karet je teď díky modelům R9 295X2 a R9 Fury X spojeno hlavně s Radeony. Během letoška ale bylo čím dál jasnější, že bezúdržbové vodníky s uzavřeným okruhem začneme vídat i na kartách GeForce, byť ne jako referenční řešení. Jednu takovou kartu nyní představila i firma Gigabyte. Její GeForce GTX 980 v provedení Waterforce navíc vypadá jako jedna ze zdařilejších vodních „konverzí“. Nejde o narychlo udělaný hybrid, jen přidávající běžného „instantního“ vodníka k vzduchovému chladiči, ale kartu čistě vodní, s chlazením navrženým na míru.

Karta s produktovým kódem GV-N980WAOC-4GD je koncepčně velmi podobná R9 Fury X, tedy až na značně delší PCB, které bude potřebovat ve skříni o poznání více místa. Vývod hadic je dozadu a chladící blok by měl pomocí heatpipe a měděné základny odvádět teplo i z napájecí kaskády na PCB, takže karta by snad neměla potřebovat ofuk (doufejme, „fullcover“ blok to úplně není). Díky tomuto uspořádání by se mohla obzvlášť hodit k provozu ve SLI a to v případě nutnosti asi i při osazení karet těsně vedle sebe, neboť teplo odvádí externí radiátor se 120mm ventilátorem. Vynechaná pozice mezi nimi ale asi přesto nebude naškodu.

GeForce GTX 980 Waterforce od Gigabyte
GeForce GTX 980 Waterforce od Gigabyte

Podle fotografií se zdá, že chladič asi nebude úplně nový. Gigabyte totiž už dříve vyrobilo poměrně bláznivou sadu také se jménem Waterforce, která je tvořena nástavbou sedící na skříni počítače a obsahující hned tři radiátory, určené k chlazení tří uzpůsobených karet GTX 980. Nyní zdá se v Gigabyte vzali chladič použitý pro tuto bláznivinu a osadili ho i na jednotlivé karty, s jedním radiátorem a kratšími hadicemi pro osazení uvnitř skříně. Tato verze je dlužno říct asi o dost praktičtější a také se nemusí řešit vývod hadic.

GeForce GTX 980 Waterforce od Gigabyte

Vodní chlazení by mělo umožňovat slušné přetaktování a model je přetočený již z továrny – při nastavení profilu „Gaming“ na 1228 MHz v základu a 1329 MHz pro Boost, při zvolení profilu „OC“ jsou takty o dalších 25 MHz vyšší. Paměti ovšem zůstávají na obvyklých 7,0 GHz efektivně a mají také standardní kapacitu 4 GB. Karta bude patrně mít vyšší spotřebu než referenční GTX 980, také napájení má silnější, tvoří ho dva osmipinové konektory. Gigabyte k ní doporučuje 600W zdroj.

GeForce GTX 980 Waterforce od Gigabyte

Provedení karty má jednu specialitu typickou pro karty s čipem GM204 od Gigabyte – má rovnou šest výstupů místo standardních pěti, ke třem DisplayPortům a HDMI 2.0 má totiž dva porty DVI místo standardního jednoho (a jeden z nich má vyvedenou i analogovou část). GPU samotné sice podporuje jen čtyři aktivní obrazovky, dvojice DVI se ale může hodit, pokud máte LCD podporující jen tento typ vstupu.

 

V obchodech tato karta zatím není a z dostupných zdrojů zatím bohužel nevíme, kdy se má na skladech objevit. Cenu tudíž také neznáme, ovšem pro zajímavost: zmíněný set Waterforce s třemi kartami a nástavbou pro radiátory se u nás dá koupit za 67 500 CZK. Samostatná verze ale snad bude za míň než za třetinu této částky.

Zdroje: Expreview, Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?