Hlavní navigace

Gigabyte chystá GeForce GTX 780 Ti GHz Edition. Nejlepší jednočipová karta?

5. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Gigabyte již představila jeden přetaktovaný model GeForce GTX 780 Ti i s nereferenčním chlazením (letmo jsme o něm informovali už minulý měsíc). Tehdy ovšem šlo o kartu založenou ještě na referenčním PCB od Nvidie. Nyní se tento výrobce do nabídky chystá přidát další přetaktovanou GTX 780 Ti, tentokrát již plně vlastnoručně navrženou. Karta bude mít ještě vyšší takty než existující model Overclock a zřejmě půjde o jednu ze zcela nejvýkonnějších jednočipových grafiky na trhu.

Karta se jmenuje GeForce GTX 780 Ti GHz Edition (navazuje tedy svým způsobem na přetočený model GHz běžné GTX 780, který jsme recenzovali). Touto nálepkou ale Gigabyte kartu vlastně podceňuje. Již model Overclock měl totiž základní frekvenci na 1020 MHz (boost pak 1085 MHz). Model GHz edition půjde v přetaktování ještě dál od hranice 1 GHz; základní frekvence se mu posunula až na 1085 MHz a průměrná frekvence boostu na 1150 MHz. Trošku škoda je, že karta nemá také přetaktovanou paměť – její takt je referenčních 7,0 GHz. Také její kapacita zůstává na standardních 3 GB. Na model, který by jako karty GeForce GTX Titan nesl 6 GB, tedy stále čekáme.

Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition

Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition
Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition

Gigabyte pro GeForce GTX 780 Ti GHz Edition opět použije chladič WindForce 3X s třemi axiálními ventilátory, který má údajně být s to utáhnout až 450 W odpadního tepla. Na rozdíl od modelu Overclock s referenčním PCB má gigahertzová edice karty již napájení dvěma osmipiny místo šestipinu a osmipinu, takže při dalším přetaktování bude v napájení větší rezerva. Regulaci napětí obstarává kaskáda s 8 + 2 + 2 fázemi. PCB nese dva konektory pro SLI. Vícenásobnému zapojení těchto karet nahrává, že chladič je jen dvouslotový, nicméně řešení s axiálními ventilátory pro zapojení ve SLI často nebývají úplně vhodné.

 

Tuto Gigahertzovou edici GeForce GTX 780 Ti již stihl otestovat web Hexus. takže se v jeho recenzi můžete podívat, jak se moc vysoké přetaktování GPU odrazilo ve výkonu. Karta je kvůli vybičovaným taktům o něco hlasitější a žravější než model Overclock, který dle hodnocení asi bude vyváženější volbou. Gigahertzová edice má oproti němu ve Far Cry 3 příkon vyšší o 60 W (při teplotě 80 °C), což je ovšem cena za vyšší výkon.

Gigabyte GeForce GTX 780 Ti GHz Edition
Výkon karty v benchmarcích webu Hexus

Pokud si chcete kartu detailně prohlédnout, poslouží vám rozsáhlá fotogalerie na webu Ocaholic, čítající 43 obrázků. Tento server kartu i rozebral, takže se v galerii můžete podívat i na snímky odhaleného PCB a demontovaného chladiče. Ještě na závěr dodám, že modelový kód této grafiky by měl být GV-N78TGHZ-3GD.

Zdroje: VideoCardz, Ocaholic, Hexus

Byl pro vás článek přínosný?