Hlavní navigace

Gigabyte GTX 680 Super OverClock WindForce 5X detalněji

30. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná jste již zaregistrovali, že Gigabyte tento měsíc ukázal svou nereferenční verzi GeForce GTX 680 s chladičem úctyhodných rozměrů. V cenících ji poznáte podle typického označení Super OverClock (SOC). Fotky se rychle rozšířily a vytvořily se dva tábory – jednak ti, co kartu zbožňují a ti, kteří ji odsuzují.

 

Nyní máme možnost detailně nahlédnout na tříslotové monstrum, jež se stane nejspíše nejhlučnější nereferenční GeForce všech dob. Nepoužívá klasickou koncepci vodorovně umístěných 80–120mm ventilátorů, ale hned pět 40mm umístěných kolmo po boku karty. Ty pak ženou vzduch skrz a vyfukují jej do prostoru případné case.

Základnu chladiče WindForce 5X tvoří velká vapor chamber komora, na níž je, kromě samotných žeber pasivu, naletováno také pět 8mm heatpipe protínajících zmíněný pasiv z obou stran. Větráčky a jejich umístění hodně připomíná serverová řešení. Tam však o nízkou hlučnost většinou nejde. Zato jde o výšku a tu trochu uspoří i návrh Gigabytu. Snadněji tak osadíte více karet nad sebe.

Zdroj: TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?