Hlavní navigace

Gigabyte následuje Intel. Uvede verzi mini PC Brix podporující 2,5" pevné disky

3. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jsme tu měli informace, že Intel hodlá do svých miniaturních počítačů NUC vpustit pevné disky místo dosud vyžadovaných SSD typu mSATA. Ukazuje se, že stejný nápad měla i firma Gigabyte, která vyrábí velmi podobné barebony pod jménem Brix. I ta začne své strojky vyrábět s většími skříněmi, umožňujícími instalaci plotnových disků. Dovybavení barebonu Brix o úložiště tak vyjde na méně peněz, což by mohlo zvednout jejich atraktivitu.

Právě cena je nejspíše hlavní důvod, proč jak NUC, tak Brix berou v druhé generaci pevné disky na milost. SSD typu mSATA, která zatím vydané verze těchto mini PC potřebují, totiž ve větších kapacitách stojí vyšší částky. V oblasti lowendových počítačů jsou kvůli tomu NUCy, Brixy (a tak dále) hůře konkurenceschopné. 500GB pevný disk lze u nás momentálně pořídit za dvanáct stovek, přičemž 1TB modely nejsou o moc dražší. Vzhledem k rozměrům bude pochopitelně nutno použít 2,5" disky, určené pro notebooky.

Brixy s pozicí pro instalaci pevného disku by podle serveru AnandTech měly nést označení „Brix s“. Zatím nejsou známé jejich konfigurace, takže nevíme, zda budou kopírovat parametry již vydaných Brixů s čipy Haswell (jeden z prototypů ale údajně obsahuje čip Core i3-4100U). Aby se do těchto modelů pevné disky vešly, musela být zvětšena skříň. Brixy byly původně velmi tenké, měřily na výšku jen 30 mm. U modelů s pozicí pro pevný disk je skříň (či spíše skříňka) místo toho vysoká 43 mm. Na bocích také přibyla druhá řada větracích průduchů, která by měla o něco zlepšit chlazení.

Barebone Gigabyte Brix s pozicí pro instalaci 2,5
Barebone Gigabyte Brix s pozicí pro instalaci 2,5

Do obchodů by se modely Brix s údajně měly dostat ještě do konce listopadu (novembra). Na trh to tedy stihnou ještě před nevlastními sourozenci od Intelu – ten údajně bude mít NUCy s podporou pevných disků na pultech až v prosinci (decembri). Zařízení se bude prodávat jako tzv. barebone, což je v podstatě sada desky, skříně a napájecího adaptéru. CPU je osazeno napevno, takže pro zkompletování stačí pouze nainstalovat paměťové moduly (typu SO-DIMM) a úložiště, ať již magnetické, nebo SSD. Součástí dodávky je u Brixů také bezdrátový adaptér do slotu mini PCI Express (s čipsetem značky Realtek).

 

Vedle Brixu S chystá Gigabyte i další upravené modely. Zajímavý by mol být ještě větší model, osazený čtyřjádrovým Core i7-4770R. Bude totiž v relativně kompaktním provedení skrývat zatím nejrychlejší integrovanou grafiku, jakou Intel vyrobil – Iris Pro 5200 s přídavnou pamětí eDRAM. Mimochodem, také tento model by vedle SSD měl mít i pozici pro notebookový 2,5" disk. Zvláštnějším výtvorem je pak Brix s označením BXPi3-4010. Má totiž ve skříni integrován i projektor typu DLP o svítivosti 75 lumenů. A nakonec, již během Computexu byl k vidění prototyp Brixu s APU Kabini od AMD. O tomto modelu ale bohužel od té doby nebylo ani vidu ani slechu…

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?