Hlavní navigace

Goldmax Neptune: ultimátní výkon nejen ve hrách (recenze)

30. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a zpracování

Goldmax P170HM Neptune - obyčejný 17" s neobyčejným výkonem

Goldmax v ČR zastupuje Eurocom, kanadskou firmu známou právě díky výkonným stolním počítačům i notebookům. Na recenzi jsme už na ExtraNotebooku měli Goldmax Racer, nejvýkonnější 15,6" notebook světa, nyní se k nám dostává ještě o něco výkonnější 17" stroj. A dopřáli jsme si jej hned ve čtyřech různých konfiguracích.

Notebooky od Goldmaxu jsou plně konfigurovatelné a my máme model se dvěma procesory, Core i5 a Core i7, a dvěma grafikami, Radeonem HD 6990M, aktuálně nejvýkonnější mobilní grafickou kartou vůbec, a vlajkovou lodí Nvidie, GeForce GTX 580M. To už jsem vám zhruba nastínil v prvním pohledu - dnes nás čeká recenze, která shrne vlastnosti notebooku jako takového a máme pro vás samozřejmě i pár testů hardwaru. Široké herní testy obou grafik proti sobě a vlivu procesoru na jejich výkon vás čeká zanedlouho v samostatném testu.

Svým zpracováním působí velký 17,3" notebook vcelku fádně, jeho hlavní předností je právě maximální výkon, zde kombinovaný se čtečkou otisků prstů, matným 1080p zkalibrovaným displejem nebo třeba síťovou kartou Bigfoot Killer. Hlavním soupeřem může být třeba Alienware M17x, který je na první pohled úplně jiný, ale cenovkou a hardwarem je na tom dost podobně.

    

První dojmy

Moje nejvýraznější dojmy z notebooku neplynuly z pocitu, když jsem jej vybalil z krabice a držel v ruce, nebo jej poprvé zapnul. Tím nejpodstatnějším byla dosud nevídaná plynulost v herních testech. Ale navenek - Goldmax Neptune je poměrně masivní stroj. Až 45 mm silný 17,3" notebook ale není zase tak extrémně těžký, alespoň v porovnání se svou herní konkurencí. Co do materiálu - na dotek byl a i po hodinách testování a stání v teple je, studený. Za to může z velké části kovové zpracování.

Potěšila mě čtečka otisků prstů umístěná mezi tlačítky touchpadu, nelíbila se mi zbytečně malá klávesnice a přeci jen design. Nejen kvůli komentářům pod preview se případný zájemce o notebook asi určitě bude zamýšlet právě nad Alienwarem, který opravdu nabízí naprosto jinou třídu vzhledu. Ne, Goldmax není ošklivý, ae přeci jen trochu strohý, hranatý, matný, a to, i když osobně hodnotím kladně, není u herních strojů tak docela zvykem.

Goldmax P170HM Neptune
Cena 44 394 Kč vč. DPH - základní
63 564 Kč vč. DPH - naše konfigurace s Core i7 a HD 6990M
68 964 Kč vč. DPH - naše konfigurace s Core i7 a GTX 580M
Zapůjčil Goldmax ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-2760QM
Počet jader (virtuálních) 4 (8)
Frekvence 2,2 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,1 GHz
Operační paměť 8 GB DDR3 1600 MHz (2× 4 GB)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 7200 ot./min, hybridní (4 GB SLC SSD jako cache)
Mechanika DVD-RAM
Velikost displeje 17,3"
Povrch displeje matný
Rozlišení displeje 1920 × 1080 px
Grafická karta AMD Radeon HD 6990M
nebo
Nvidia GeForce GTX 580M
Grafická paměť 2 GB GDDR5 (v obou případech)
Konektory, sloty
Výstupy na monitory HDMI, DVI
Porty (s výjimkou USB) 4× 3,5mm audio, RJ-45, eSATA, IEEE 1394a
Počet portů USB 2.0 2 + 1 kombinovaný s eSATA
Počet portů USB 3.0 2
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS Pro
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n (Bigfoot Killer)
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 415 × 276 × 41-45 mm
Hmotnost 3,9 kg
Kapacita baterie (Wh) 77 Wh (8 čl.)
Výkon napájecího adaptéru 220 W
Software
Operační systém Windows 7 Professional 64bit SP1

Zpracování

U herních notebooků je často zpracování až na druhém místě, šasi z dílny výrobce Clevo je na tom ale velmi dobře. Samozřejmě, při této masivní cenovce se to už předpokládá. Tak či tak - notebook je z velké části z kovu, velký plát jemně kartáčovaného černého hliníku najdete na víku notebooku a pak na opěrkách. Jinak je tu plast, stěžovat si ale nemohu, jeho zpracování je kvalitní.

Při různém promačkávání jsem nenalezl žádnou vadu, notebook drží pevně, neprohýbá se moc a nevrže. Lícování bylo taky pěkné, i když bych čekal, že třeba mezi plastovým rámečkem a opěrkami se ve spáře bude zachytávat spousta špíny. Ale pochopitelně žádné ostré hrany. Displej byl také poměrně pevný, však je taky centimetr silný.

Trochu se mi nelíbily klouby víka. Přišly mi trochu málo pevné, v některých fázích zvedání zase pevné až moc, zkrátka plastové klouby, které by mohly po delším čase začít zlobit. Žádný zacvakácací mechanismus tu není.

Co se týče povrchu - odolný proti oděrkám je poměrně dost, otisky prstů budou trochu ulpívat na kovu, ale ten je matný, takže nejde o nic přílišného. Lesklý je plast po lemu víka a základny, ale na něm otisky také moc nezůstávají. Víko otevřete na obvyklých zhruba 130 ¬∞, to vám u DTR asi moc vadit nebude. Vzadu má notebook docela vysoké gumové nožky (menší i vepředu), takže na rovné ploše nebudete mít problém s chlazením.

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita a notebook ze stran

Začněme na levé straně odzadu. Máme tu zdířku na kabel CATV, potom síťový konektor RJ-45, dál dva porty USB 3.0, jeden USB 2.0, IEEE 1394a a čtečku paměťových karet. Přední strana notebooku je čistá, jen po pravé ruce tu je kontrolka dobíjení a kontrolka stavu notebooku.

Po pravé straně je tu napřed mechanika na DVD a potom čtyři 3,5mm jacky - sluchátka, mikrofon, optický S/PDIF a vstup, můžete vyvést až 7.1kanálový zvuk. Zvukovým kodekem je zde Intel HDA. Na zadní straně je otvor pro zámek Kensington, výdech od procesoru, eSATA, HDMI, DVI a zdířka od napájecího adaptéru, na druhé straně výdech od grafiky.

Bezdrátové připojení tu řeší nikoli čip Centrino, ale síťová karta Bigfoot Killer Wireless- 1103, která se chlubí hlavně nízkými latencemi, podle slov výrobce až pětkrát nižšími než u referenčních modelů Intelu. Další výhodou je poměrně propracovaný software pro pokročilé monitorování stavu sítě. Bohužel chybí Bluetooth, ten je dostupný pouze se síťovkou od Intelu.

Klávesnice

Klávesnice není špatná, ale přece jen jsem čekal trochu větší. Notebook s úhlopříčkou 17,3" si pořád ještě nemůže pohodlně dovolit vynechat přes 3 cm místa na každém okraji. Klávesy jsou zakulacené, jejich stisk je trochu tužší, než jsem zvyklý. Samozřejmě jde o klávesnici typu chiclet. Psaní není nijak hlučné, i když klávesy při silnějších úderech poměrně rozeznívají celé tělo notebooku s kovovými komponentami uvnitř. Naštěstí má klávesnice pevný podklad.

Kdyby bylo vše v pořádku s rozložením, asi tušíte, že bych nekritizoval malou šířku klávesnice. Ale první výtka - po hmatu nerozlišíte skoro nic, všechny mezery jsou totiž stejně veliké a nikde naní prázdný prostor. Blok šipek je naprosto vsazen mezi ostatní klávesy, a i když se většinou hraje klávesami WASD, není to u herního stroje úplně ideální. Pochopitelně tu je numerický blok, ale jen třísloupcový. Zarážky také nejsou příliš dobře nahmatatelné. Další nevýhodou je, že klávesnice není podsvícená, což bych vzhledem k ceně očekával.

Nejvíc se mi ale nelíbilo, že na 17" notebooku nejsou samostatné klávesy Home, End, PGUp a PgDn. Když se Goldmax chlubí, že jde i o pracovní stanici a nabízí profesionální grafické karty, opravdu bych čekal trochu lepší ohled na klávesnici.

Touchpad

Dotyková plocha vypadá stejně jako opěrky vedlě ní, ale je plastová. Myslím, že by touchpad mohl být trochu větší, ale to by nebyl zásadní problém. Pohyb po něm je poměrně přesný, jen svislá akcelerace trochu pokulhává. Rolovat můžete jak dvěma prsty, tak po straně. Nevýhodou je, že tlačítka jsou ve stejné úrovni jako dotyková plocha, takže vám bude často ujíždět prst mimo.

Tlačítka jsou dost tuhá, což není zrovna příjemné, a jsou slyšet, i když ono cvakání je pohlceno velkým šasi a není tolik hlasité.

Displej

Displej byl poměrně dobrý, Goldmax nabízí různé možnosti, lesklý, matný, můžete mít i 120Hz 3D displej, vždy Full HD. My jsme měli standardní matný 17,3" displej s 95% pokrytím gamutu NTSC, zkalibrovaný od výrobce. Konkrétně šlo o model AU Optronics B173HW01 V5. Rozlišení je 1920 × 1080 px. Povrch je standardně pěkně matný. Podsvícení černé barvy při 120 cd/m2 na bílé je pěkných 0,25 cd/m2, statický kontrast je slušných 1:474. Barvy by měly být zkalibrované, ale zase perfektní hodnoty jsem nenaměřil. Červená, zelená a modrá jsou na tom s odchylkami dost dobře, ale ustřelená je škála odstínů šedi, hlavně kvůli dost posunuté hodnotě gammy.

Jinak jde o obyčejný TN panel s nic moc pozorovacími úhly, resp. horizontální byly v pořádku, vertikální tradičně hrozné.

Minimální podsvícení je na úsporných 28 cd/m2, maximální 280 cd/m2 - poměrně slušný rozsah, někomu ale nemusí vyhovovat velké kroky, ve kterých se intenzita nastavuje.

Hardware a výkon (grafy)

Hardwarová výbava (vnitřnosti)

Jak jsem říkal, mám k dispozici dva procesory a dvě grafické karty. Všechny testy v dnešní recenzi byly prováděny s Core i7 a s GeForce, pouze PCMark Vantage a PCMark 7 jsem měřil s Radeonem. Várka spousty herních testů vás čeká v samostatném článku, konkrétně karty testujeme ve třech posledních 3DMarcích (výsledky GeForce jsou tu už dnes) a ve hrách ArmA II, Mafia 2, World in Conflict, S.T.A.L.K.E.R.: Call od Pripyat, Far Cry 2, Crysis 2, Battlefield 3 a World of Tanks.

Co do hardwaru, mám dva procesory:

  • Intel Core i7-2760QM, 4(8) × 2,4-3,5 GHz
  • Intel Core i5-2520M, 2(4) × 2,5-3,2 GHz

K nim 8 GB pamětí DDR3 na taktu 1600 MHz efektivně. Ty jsou zapojeny ve dvou 4GB modulech, tedy dvoukanálově. Celkově má notebook čtyři sloty na paměti SO-DIMM DDR3 do velikosti až 32 GB.

Grafická karta je nepřepínatelná a mám k dispozici:

  • Nvidia GeForce GTX 580M -  GF114, 384 SP, 620/1240/3000 MHz, 2 GB GDDR5, 256-bit - podtaktovaný ekvivalent GeForce GTX 560 Ti
  • AMD Radeon HD 6990M - Blackcomb, 1120 SP, 715/3600 MHz, 2 GB GDDR5, 256-bit - podtaktovaný ekvivalent Radeonu HD 6870

A neměl bych zapomenout na pevný disk. Notebook má dvě šachty, jedna byla v naší konfiguraci neobsazená, ve druhé byl Seagate Momentus XT ST95005620AS, 500GB hybridní disk se 4GB SLC SSD jako cache, do které se ukládají často používaná data pro rychlejší odezvu. Přínos je dobře vidět v HD Tune - při prvním testu měl disk standardní odezvu kolem 17 ms, při druhém odezva spadla na 0,4 ms, protože se data nacachovala do malého SSD.

Výkon

Windows Experience Index vám ukazuje velmi vysoký všestranný výkon stroje. Na 5,9 bodů co do skóre pevného disku moc nekoukejte, WEI má sklon přiřadit stejný počet bodl většině rychlejších disků. Goldmax samozřejmě nabízí i konfigurace s SSD. Vzhledem ke dvěma šachtám na 2,5" disk bych si ideálně připlatil za standardní disk v jedné a malé SSD v druhé. I takto jsem ale spokojen - hybridní Momentus XT má poměrně solidní sekvenční rychlosti a po načtení dat do cache i perfektní odezvu, která je skutečně poznat v běžném používání notebooku, například i při rychlém bootování.

Jinak samozřejmě, je tu nejrychlejší procesor a nejrychlejší grafická karta, co mi za desítky recenzovaných notebooků kdy přišly do rukou a k tomu 8 GB rychlé dvoukanálové paměti. Slušné.

Přikládám grafy výkonu. Připomenu, že zatímco 3DMarky jsou měřeny s GeForce GTX 580M, PCMark Vantage je naměřen s Radeonem HD 6990M (velký dopad na výsledek to ale v PCMarku nemá). Core i7-2760QM je tu společným jmenovatelem všude.

3DMark 06
(body - více je lépe)

3DMark Vantage
(body - více je lépe)

3DMark 11
(body - více je lépe)

Cinebench R11.5
(body - více je lépe)

x264 Benchmark HD v3.0
(fps - více je lépe)

PCMark Vantage
(body - více je lépe)

Hluk, zahřívání, výdrž

Asi chápete, že když máte 17" DTR s nejvýkonnějším mobilním hardwarem na světě, nebude notebook tichý. Poměrně hlasité fučení vás čeká i v klidu, v zátěži se potom oba ventilátory rozfoukají velmi hlasitě, i když jde o docela příjemný zvuk. Jak grafická karta, tak procesor pochopitelně mají vlastní chladící okruh s vlastním ventilátorem, výdechy jsou umístěny na zadní straně notebooku. Měl jsem pocit, že procesor je nějak podivně regulován a dělá většinou větší hluk než grafika.

Co se zahřívání týče, přidávám screenshot zátěžového měření v Prime95 a ve FurMarku, teploty po chvíli běhu vylezly na 81 ¬∞C pro CPU a 97 ¬∞C pro GPU. Notebook se zahříval pouze mírně a to v zadní části, opěrky byly ve vytopeném pokoji i po probehnutí mnoha herních testů vyloženě studené, a notebook byl maximálně teplý, problém při hraní s notebookem na klíně tak nebude.

Čekal jsem nízkou výdrž, vzhledem k pořádnému čtyřjádru a výkonné nepřepínatelné grafice tomu tak ani jinak být nemůže. Přesto jsem ale u moderního hardwaru s 77Wh akumulátorem čekal poněkud lepší hodnoty než 2,5 h na webu (i7, Nvidia).

  • prohlížení webu (5 tabů v Google Chrome): 2:29 h
  • přehrávání videa (720p MKV):  2:05 h

Zvuk, webkamera a napájení

Co do ozvučení, kromě zmíněného širokého výstupu na reproduktory externí má Neptune zabudovanou soustavu 2.1 s certifikací THX. Oba středové reproduktory umí hrát dost hlasitě při rozumné kvalitě, subwoofer na spodu notebooku duní ale jen slabě. Přesto ale zvuk podbarvuje a jde tak o použitelnou produkci.

Máme tu 2Mpx webkameru.

Co do nabíjení, je tu opravdu velký a těžký 220W adaptér od FSP Group (Fortron). Nabíjení je tak docela rychlé:

  • nabíjení 5-90 %: 1:31 h
  • nabíjení 5-100 %: 2:15 h

Software

Software tu nebudu hodnotit, vzhledem k tomu, že už jsem notebook dostal od předchozího recenzenta. Navíc tu jsou nainstalované anglické Windows. Operační systém si v konfigurátoru můžete navolit podle svých představ.

Výsledky testů, screenshoty

Výsledky benchmarků

Testy byly prováděny na konfiguraci s Core i7-2760QM a GeForce GTX 580M. Testy jiných konfigurací a více herních testů najdete v chystaném testu obou grafik.

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage
10 477; Memories: 6 917, TV and Movies: 6 049, Gaming: 12 666, Music: 11 562, Communications: 12 655, Productivity 9 534, HDD: 7 591 (HD 6990M)
PCMark 7 3 843; Lightweight: 2 033, Productivity: 1 791, Creativity: 3 724, Entertainment: 4 131, Computation: 4 772, System storage: 2 644 (HD 6990M)
Windows 7 Experience Index 5,9; Procesor: 7,5, RAM: 7,9, Grafika: 7,7, Herní grafika: 7,7, Disk: 5,9
Herní testy
3DMark06 (body) 20 728; SM2.0 Score: 8 363, HDR/SM3.0 Score: 9 419 (GTX 580M)
3DMark Vantage (body) P16257; GPU Score: 13 281, CPU Score: 49 568 (GTX 580M)
3DMark11 (body) P3474; Graphics: 3 176, Physics: 7 285, Combined: 3 214 (GTX 580M)
Far Cry 2 73,77 fps (1920 × 1080 px, ultra high, 4×AA) (GTX 580M)
Testy výkonu procesoru
Cinebench R11.5 xCPU: 5,34 pts., 1CPU: 1,31 pts.
x264 BenchMark HD 3.0
81,34/28,23 fps 
x264 BenchMark FHD 15,2 fps
Testy výkonu pevného disku
CrystalDiskMark 3 viz screenshot níže
HD Tune 2.55 viz screenshot níže
Testy výdrže
Výdrž film (čas) 2:05
Výdrž web (čas) 2:29

 


.

Závěr, zhodnocení

Herní tank se spoustou pro a proti

Na jednu stranu musím uznat, že Goldmax svůj Neptune prezentuje jako primárně herní notebook, v tom testovaný kousek rozhodně uspěl. Výkon je parádní, a to po všech stránkách. Menší SSD by neškodilo, ale disk tu není příliš pomalý, procesor a grafika jsou pak perfektní.

K tomu dostanete i pěkné bonusy - decentní kvalitní zpracování, čtečku otisků prstů, matný kalibrovaný displej s širokým barevným prostorem a samozřejmě širokou konfigurovatelnost.

Co se mi naopak nelíbilo? V první řadě cena, ta je podle mě už trochu přestřelená, dostáváme se už dost nad 60 tisíc Kč. A to notebook není nijak skvostně vypadající, nemá podsvícenou klávesnici a vůbec by se mohl v dosti ohledech zlepšit.

Výběr nechám na vás, jak říkám - notebook si danou cenu zaslouží svým výkonem, ale detaily jej sráží dolů.

Plusy a mínusy:

  + nejvýkonnější mobilní grafická karta dneška - skvělý výkon na hry
+ velmi rychlý procesor

  + 8 GB rychlé RAM
  + rychlý hybridní disk
+ matný 1080p displej s dobrými barvami
  + čtečka otisků prstů
+ síťová karta Bigfoot Killer Wireless-N 1103

  + kvalitní zpracování
  + plná konfigurovatelnost, snadná výměna komponent  
  + široká výbava portů

  - nepřiměřeně vysoká cena 
  - klávesnice bez podsvícení
  - až příliš jednoduché rozložení kláves
  - nešikovný touchpad
  - chybí port VGA (D-Sub)
  - hluk - jako všechny herní stroje
  - nízká výdrž
  - vysoká hmotnost - jako všechny herní stroje
  - chybí Bluetooth (tato konfigurace)
  - jen 500GB disk, žádné samostatné SSD (tato konfigurace)
 

Fotografie (kromě produktových od Goldmaxu) byly pořízeny fotoaparátem Sony Alpha A35 se standardním objektivem 18-55 mm. Děkujeme Sony ČR za zapůjčení DSLR.


Sony Alpha A35

Galerie fotografií

.

Byl pro vás článek přínosný?