Hlavní navigace

Google aktualizoval Spořič dat pro Chrome. Ukáže, které weby jsou nejžravější

29. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před necelým rokem Google vydal doplněk Data Saver (Spořič dat) i pro desktopový Chrome, do té doby byl součástí pouze mobilních prohlížečů pro Android a iOS. Spořič je obdoba funkce Turbo známé z konkurenční Opery. Díky ní prohlížeč stahuje méně dat, což šetří pomalé nebo datově omezené připojení.

V grafu vidíte, kolik dat prohlížeč stahuje a kolik měl stahovat
V grafu vidíte, kolik dat prohlížeč stahuje a kolik měl stahovat

Funguje to tak, že zadáte adresu do prohlížeče, ale webový dokument se nezačne stahovat rovnou, ale nejdříve si jej k sobě na proxy servery stáhne Google, tam soubory zkomprimuje, a ve zmenšené podobě zašle k vám. Bezztrátovou komprimací textových souborů a ztrátovou u obrázků (převádí je do vlastního formátu WebP) dokáže ušetřit o desítky procent dat. V ideálním případě.

 

S videem si totiž neporadí. Se stahovanými soubory nesouvisejícími s webovou stránkou pochopitelně také ne. A zabezpečené weby běžící na HTTPS rovněž neumí komprimovat, protože z principu ani nemůže vědět, co na nich děláte. Od první verze Data Saveru jsme Google kritizovali, že nenabízí žádné možnosti nastavení, abyste si například mohli zvolit, jak moc má komprimovat obrázky nebo aby automaticky blokoval videa. A stále to neumí.

Tolik jste ušetřili na jednotlivých stránkách
Tolik jste ušetřili na jednotlivých stránkách

Tento týden vyšla nová verze Data Saveru, která dostala alespoň přehledné statistiky, kdy a kolik dat jste ušetřili. Navíc ukazuje na největší hříšníky. V tabulce zobrazí jednotlivé domény, množství stažených dat i úspor. Ze screenshotů je patrné, že Data Saver skvěle účinkuje na webech, jako je Cnews, které běží čistě na nešifrovaném HTTP. Sociální sítě, banky a e-maily jsou kvůli šifrování mimo hru.

Byl pro vás článek přínosný?