Hlavní navigace

Google chce vyvíjet vlastní čipy. Hledá inženýry pro mobilní SoC a multimédia

3. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár lety, kdy vrcholil raketový růst trhu chytrých telefonů (a tehdy ještě i tabletů) rychle přibývalo firem, které chtěly získat konkurenční výhody vývojem svých vlastních procesorů, což licenční model architektury ARM usnadňuje. Google moc svého vlastního hardwaru nevyrábí (zmínit lze asi hlavně Chromebook Pixel a Chromecast). Nyní se ale objevují indicie, že také zatoužil mít pro něj své vlastní procesory a zřejmě začíná čipy „made in Google“ interně vyvíjet. Přiblížil by se tak dalším velkým hráčům jako je například Samsung nebo Apple.

Kterým směrem se tyto ambice přesně budou vyvíjet, to je zatím otázka, ale tyto plány evidentně existují. Google totiž vyvěsil nabídky práce pro inženýr(k)y z tohoto oboru, které hovoří docela jasně. Asi nejnápadnější je tato poptávka po osobě na pozici „Multimedia Chip Architect“, která i leccos naznačuje o tom, o jaké přesně čipy by mohlo jít. Tento člověk bude mít zřejmě jednu z vedoucích úloh, má na základě daných požadavků přijít s architekturou, provádět simulaci (v softwaru nebo na FPGA), analyzovat výkon a vést při vývoji další inženýry; zmíněno je dokonce i dotažení projektu do komerční výroby („product shipment“). Google by rád sehnal někoho s více jak desetiletou zkušeností v návrhu čipů; uchazeč by měl mít za sebou úspěšné dokončení „vysoce výkonných multimediálních čipů“.

Mělo by se tedy jednat o SoC s multimediálním funkcemi – GPU, dekodéry a enkodéry videa/audia. Použitím by zřejmě mohl spadat zejména do zařízení jako je Chromecast, nebo set-top boxů či Android TV; zmíněno je zpracování obrazu, videa (stabilizace). Tyto funkce ale mají i mobilní procesory, takže by se asi dal využít i třeba v Chromeboocích až tabletech. V sekundárních požadavcích Google projevuje zájem o to, aby inženýr měl zkušenosti s mobilními a úspornými návrhy. Na druhou stranu je zde zmíněna také zkušenost s OpenCL.

Team na vývoj čipů bude zřejmě fungovat přímo v centrále Google v kalifornském Mountain View. Nejde o jedinou hledanou pozici, současně se objevila například i nabídka „System on a Chip (SoC) Performance Architect, Consumer Hardware“. Tento inženýr nebo inženýrka se bude podílet na návrhu, specifikacích, simulaci a profilování výkonu a spotřeby čipu a má za úkol přijít s nějakými optimálními parametry. V dalších fázích se pak zase bude podílet na ověřování.

V nabídce je řeč o zkušenostech s audio/video kodeky, OpenCL, OpenGL a kromě GPU/CPU a videu také o bezpečnosti, propojovacích logikách a podpoře kamer. I zde Google žádá zkušenosti s mobilními čipy/SoC, zamýšlená použití tedy zřejmě počítají s provozem na baterie nebo úspornými stacionárními zařízeními.

 

 

Chystají se velké věci?

Ačkoliv vlastní program na vývoj čipů by v bohaté megafirmě, jakou je Google (respektive Alphabet), mohl mít slušnou budoucnost, není psáno, že takové procesory ve velkém prorazí, nebo že o nich vůbec někdy uslyšíme. Jejich vývoj je běh na dlouhou trať, během níž mohou dotyčné projekty být zrušeny. U firmy bez předchozí tradice může být také pořádně k světu až některá z dalších generací po té první. Použití čipu také nakonec může být poměrně okrajové.

Jako příklad můžeme dát Microsoft: i tato společnost myslím má či alespoň měla vlastní čip pro vývoj čipů, ale všechny její tablety a telefony mají procesor od externího dodavatele, stejně jako konzole Xbox One s APU od AMD (v němž by ale měly být bloky vyvinuté Microsoftem). Ani iniciativa Google tak nemusí nutně přinést nějaké slavné a pro trh převratné výsledky.

Animované logo Google

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?