Hlavní navigace

Google Chrome pro iOS: Lepší, než výchozí Safari?

2. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden skončila v San Franciscu konference Google I/O. V průběhu jejího trvání jste si mohli na ExtraPC.cz i Cnews přečíst o novinkách, s kterými Google vyrukoval. Nechyběl nový tablet, multimediální přehrávač, inteligentní brýle Google Glass, inovace v Google Plus i Google Docs. A nechybělo ani příjemné překvapení pro uživatele iOS zařízení. Dočkali jsme se totiž webového prohlížeče Google Chrome právě pro tuto platformu. Nejen, že se konečně  jedná o alternativu pro Safari, v lecčems výchozí prohlížeč překoná.

Stejně jako všechny alternativní prohlížeče, i Chrome používá WebKit. V iOS totiž ani neexistuje možnost, jak použít jiné renderovací jádro prohlížeče , než je WebKit vyvíjený především Applem. Z těch povedených musíme zmínit Dolphin, nezapomeneme na severského rváče Operu Mini ani Skyfire, který se sice ukázal jako nepoužitelný prohlížeč, jenž ale umí zobrazit flash.

Omnibox základem

Stejně jako v desktopových verzích, i v té mobilní Google sloučil adresní řádek s vyhledávacím. S tím se ostatně můžete setkat třeba u Opery Mini, Safari je však o krok pozadu a Apple chystá tuto novinku až v iOS 6. V nastavení výchozího vyhledávače máte na výběr hned z pěti poskytovatelů. Ke dvojici Google a Bing se přidal i tuzemský Seznam, následován Atlasem a portálem Centrum.cz (Safari nabízí Google, Bing a Yahoo). Doufejme, že se podobné nabídky dočkáme i ve Windows Phone 8 a nebudeme odkázáni pouze na nepříliš česky zaměřený Bing.

Zatímco Safari je rozděleno na dva bloky ovládacích prvků (v horní části adresní řádek a v dolní liště panel nástrojů), v Chromu se vše vlezlo do horní lišty. Je tak ušetřeno místo, které může být využito pro zobrazení webu a díky chytrému zobrazování prvků neutrpěla ani ergonomie. V základním stavu je v levé části u adresního řádku zobrazeno pouze tlačítko zpět, pokud jej však použijete, zobrazí se i tlačítko vpřed (do té doby nebylo potřeba).

Když kliknete do omniboxu, adresu nebo vyhledávaný výraz nemusíte pouze napsat na virtuální klávesnici. Můžete jej prostě nadiktovat. Google zde využil to, co umí Android bezvadně – rozpoznávání řeči i v mnoha exotických jazycích. A protože nechybí ani čeština, Chrome tak může alespoň zlomkově nahradit zatím nepočeštěnou Siri.

Synchronizace Googlu vlastní

Hlavní kouzlo nového Chromu pro iOS tkví ve všudypřítomné synchronizaci. Pokud jste sledovali úvodní keynote letošní WWDC, nebo si alespoň přečetli naše shrnutí, pravděpodobně jste zaznamenali i plánované iCloud Tabs v Safari – mobilním, i desktopovém. Ty se mají postarat o synchronizaci právě otevřených stránek mezi všechna iOS i OS X zařízení.

Google však byl rychlejší a podobnou funkci zakomponoval i do Chromu v iOS. Stejně, jako tomu je v Google Chrome pro Windows nebo Mac, najdete při otevření nové karty nabídku Jiná zařízení. Při jejím rozkliknutí uvidíte seznam všech stránek jež máte otevřeny na vašich strojích s Google Chrome. Je jedno, jestli je to iPad, Mac nebo PC. Skvěle se to hodí třeba v případě, že najdete poutavý článek, který byste si však radši vychutnali v posteli nebo u kávy na displeji iPadu. Stačí spustit Chrome na tabletu a z nabídky Jiná zařízení vybrat stránku otevřenou na počítači.

Nechybí však ani synchronizování, na které jsme z Chromu zvyklí o mnoho déle. Jedná se o záložky a historii, loginy synchronizovány nejsou.

Karty trochu jinak

V Safari, i dalších alternativních prohlížečích jsme zvyklí na seznam otevřených karet, které jsou uspořádány horizontálně. Google však zvolil vertikální seznam s náhledy otevřených stránek, které se při jejich procházení efektivně překrývají. Díky tomu se o něco zrychlilo listování mezi kartami.

Hezkou vychytávkou, je také způsob zavírání nepotřebných karet. V seznamu můžete kliknout na klasický křížek, stejně tak však můžete kartu odsunout na stranu (je jedno na kterou) a tím stránku zavřít. Funguje to tedy podobně, jako ukončování otevřených aplikací na Androidu 4 a výše.

Dotykovým gestem, které je ještě užitečnější, než zavírání stránek, je přechod mezi jednotlivými kartami. Stačí prstem přejet od pravého či levého okraje displeje - tím se přepnete mezi otevřenými stránkami.

Bohatá hlavní nabídka

Jak již bylo zmíněno výše – veškeré ovládací prvky, včetně adresového řádku se nacpaly do horní části. Je tedy celkem logické, že se všechny nevlezly na jeden hlavní panel. Proto jsou i základní prvky, jako je obnovení stránky nebo tlačítko pro otevření nové karty dostupné až po otevření hlavní nabídky prohlížeče. Kromě těchto dvou možností zde najdete i přidání stránky mezi oblíbené, otevření anonymní karty, správu záložek, otevření stránky z jiných zařízení, běžné hledání slov na stránce, nastavení aplikace a také užitečnou možnost „Verze webu pro PC“. Ta umí změnit user-agent prohlížeče a pro webový server se bude tvářit iPhone nebo iPad jako stolní počítač. Tím si vyžádáte klasickou desktopovou verzi webu.

V nastavení aplikace můžete kromě již zmíněných výchozích vyhledávačů, hlasového vyhledávání nebo ukládání hesel zvolit i přednačítání stránek. To se postará o načítání stránek z výsledků vyhledávání ještě před tím, než na daný odkaz kliknete. Protože by se v případě provozu prostřednictvím běžné datové sítě jednalo o zbytečný traffic, je možné tuto funkci omezit pouze na dobu při připojení přes Wi-Fi.

Nechybí ani správa záložek. Ty jsou synchronizovány s vaším Google účtem a můžete je libovolně přidávat i upravovat přímo v mobilu nebo tabletu.

Google Chrome nabízí i některé drobné vychytávky, které však potěší o to víc. Jednou z nich jsou klávesy se znaky využívanými při zadávání adresy, které jsou zobrazeny nad běžnou virtuální klávesnicí iOS. Nebudete tak muset přepínat na klávesnici se speciálními znaky pro napsání tečky v adrese.

Snad jedinou výhradu, kterou mám ve verzi pro iPhone je chybějící tlačítko pro otevření nové karty někde na hlavní liště. Sice to neumí ani Safari, ale pokud rádi pracujete s více kartami, pro otevření nové budete muset zamířit do hlavní nabídky.

Verze pro iPad blíže desktopu

Protože jsou displeje tabletů o poznání větší, než ty mobilní, je možné uspořádat otevřené karty podobně jako na počítači. Proto i na iPadu najdete klasickou lištu s otevřenými kartami tak, jak ji znáte z desktopu. Měnit jejich pořadí můžete jejich prostým přetažením a přepínat mezi nimi můžete i dotykovým gestem jako na mobilu.

Taktéž se některé prvky již neukrývají v hlavním menu, ale přímo na panelu nástrojů. Na očích tak máte refresh stránky, otevření nové karty, hlasové vyhledávání i přidání stránky do oblíbených.

Vzhled se změnil i u anonymního brouzdání, kdy je privátní okno výrazně odlišeno od těch normálních. Mezi těmito režimy je možné pohodlně přepínat pomocí tlačítka, které se zobrazí v pravém horním rohu.

Anonymní prohlížení je na tabletu odlišeno podobně jako na desktopu

Anonymní prohlížení je na tabletu odlišeno podobně jako na desktopu

Před Applem na vlastním hřišti

Google tak trochu vypálil Applu rybník. Nové funkce, které byly představeny jako novinky pro iOS6, nebudou při distribuci této aktualizace na podzim jedinečné. Asi nejvýraznějším úspěchem je synchronizování otevřených karet napříč všemi platformami.

 

Naopak, Chromu ještě některé důležité funkce chybí. Apple plánuje například možnost uložit si stránku pro pozdější čtení offline, což se bude hodit především u iPadů bez 3G(4G) modulu.

Chrome však chválíme i za jeho ergonomii a přehlednost. I když si třeba na novou správu otevřených karet budete chvíli zvykat, po chvíli zjistíte, že to funguje lépe, než v Safari.

Jedinou vadou na kráse tak zůstává nemožnost nastavit Chrome jako výchozí prohlížeč. Pokud tedy kliknete na jakýkoliv odkaz mimo Chrome, ať už v mailu nebo na Twitteru, vždy se vám otevře v Safari. Škoda.

Byl pro vás článek přínosný?