Hlavní navigace

Google Drive (Disk): Dropbox i SkyDrive mohou zůstat v klidu

25. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Drive už je tady

Včera večer přišel od den D (jako Drive a Disk), spekulace se naplnily a Google konečně vydal vlastní úložiště v duchu konkurenčních služeb jako Dropbox, SkyDrive a jiných. Jako poslední z hlavní trojky (Microsoft, Apple a Google) přišel se službou, která spojí web, mobily i stolní počítače, mohl se poučit z cizích chyb a přinést něco, co ostatní neumí.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Už loni v létě, kdy se o staronovém Drivu začalo poprvé mluvit, jsme správně odhadli, že Google jej vytvoří jako pouhou nadstavbu Docs. Původně to byl jen online kancelářský balík, který postupně dostal velkou diskovou kapacitu a možnost ukládat libovolné typy souborů. Byl to vlastně webový disk, takže název Docs byl matoucí. Později přibyl i jednoduchý klient pro mobily s Androidem a posledním metou se měla stát aplikace pro desktopy. Ta přišla včera a s ní konečné přejmenování Docs na Drive.

Web se prakticky nezměnil, adresa docs.google.com nyní vede na drive.google.com a nebýt několika změn v rozložení prvků, asi byste si Drivu nevšimli. Aplikace pro Android se také pouze přebarvila. Kdo měl nainstalované Docs (Dokumenty), rázem má i Drive (Disk).

Hlavními novinkami kromě názvu je větší základní kapacita (pět místo jednoho gigabajtu) a nové (dražší) tarify, pokud vám bezplatný prostor nestačí. A pak je to samozřejmě klient pro Windows a Mac OS X (chystá se i pro Linux), který soubory z webu automaticky synchronizuje na pevný disk. To je vlastně všechno.

Promarněná šance, nebo poslední dílek skládanky?

Ač jsme si podobu Drivu přesně namalovali už před osmi měsíci, čekali jsme, že Google přinese nějaký bonbónek navíc. Nepřinesl. Drive je tuctová služba, která ale zapadá do ostatních produktů Googlu. Zklamáním nejsou funkce, ale nedostatek inovací. Funkčně bohatý byl už předtím i balíček Docs.

Google samotný se na blogu chlubí těmito hlavními taháky:

  • Možnost tvořit a sdílet dokumenty s ostatními. Lze vkládat komentáře, úpravy, a nechávat si posílat upozornění, když těchto možností využije někdo jiný.
  • Data jsou bezpečně uložená a jsou přistupná odkudkoliv.
  • Vyhledávat lze nejen v názvech souborů, ale také v jejich obsahu. Obrázky je možné převést pomocí OCR na text a v něm pak také vyhledávat, případně lze využít obrazové vyhledávání a najít na fotkách hlavní motivy.

To všechno zní náramně, ale v Docs jsme si to užívali už dávno. Za sebe bych ještě dodal bohatý prohlížeč desítek různých souborových formátů. Stačí do Drivu nahrát různé obrázky, videa, zvuky, vektory, archivy apod. – ve webovém prostředí je otevřete i s náhledem, aniž byste museli instalovat další software.

 

Z uživatelské hlediska se cení pouze možnost synchronizovat soubory s cloudem bez prohlížeče. Na disku si necháte vytvořit novou složku Drive, kam se natáhne obsah ze vzdáleného úložiště. Nahrát do ní můžete libovolné soubory, upravovat je, přejmenovávat či mazat a ke stejným změnám dojde i na ostatních připojených zařízeních.

Dokumenty pouze na webu

Možná si říkáte, co se stalo s nativními dokumenty (tabulky, prezentace nebo texty) z Docs. Na pevný disk se stahují pouze odkazy, které vás přesměrují na web. Zde je první promarněná příležitost Googlu. Pro balíček MS Office už totiž nabízí doplněk Cloud Connect, díky němuž můžete upravovat soubory z Docs přímo ve známém prostředí od Microsoftu. Pokud by se soubory otevřely rovnou na počítači, měl by Google Drive obrovské plus.

Bez provázání s Gmailem

Kdo používá SkyDrive a Hotmail, už si možná zvykl na to, že může e-mailem posílat opravdu velké přílohy. Ty se totiž okamžitě uloží do SkyDrivu a e-mailem se pouze pošle odkaz pro ostatní. Nebudete tak muset hlídat maximální povolenou velikost e-mailu (obvykle kolem 10 MB), ale pošlete třeba 200MB ZIP s písničkami a fotkami.

Tady Google promarnil další příležitost: Gmail, Drive, Music, Picasa Web Albums, Panoramio to všechno jsou izolované jednotky.

Vyšší cena

Asi nejpřekvapivější změnou je nárůst cen pro dodatečný prostor. Kdo si předtím předplácel extra kapacitu, udělal dobře, může totiž zůstat u původních tarifů. Google dramaticky zvýšil ceny, přitom kapacity nechal plus mínus stejné. Viz tabulka, kde Docs znázorňují původní tarify a Drive ty nové.

Například místo 5 dolarů za 20 GB / rok zaplatíte 30 dolarů za 25 GB. Oproti Dropboxu je to stále méně, ale to je asi jediná útěcha. Novinkou je, že tarify jsou měsíční, nikoliv roční, takže si místo můžete zaplatit pouze nárazově, když jej zrovna potřebujete.

Kapacita Google  Docs Google Drive Dropbox SkyDrive iCloud
10 GB         20 USD
20 GB 5 USD    10 USD 40 USD
25 GB 30 USD    
50 GB 99 USD  25 USD 100 USD
80 GB 20 USD    
100 GB 60 USD 199 USD  50 USD  
125 GB    
200 GB 50 USD 120 USD    
400 GB 100 USD 240 USD    
1 TB 256 USD 600 USD    
2 TB 512 USD 1200 USD      
4 TB 1024 USD 2400 USD      
8 TB 2048 USD 4800 USD      
16 TB 4096 USD 9600 USD      
Ceny za rok

Propojení s webovými aplikacemi

Hlavní novinkou, která nás opravdu mile potěšila, je propojení s aplikacemi třetích stran. Na webu už existují desítky různých editorů, přehrávačů a zápisníků, které bez problémů nahradí specializované aplikace pro počítače. Google pro Drive vydal nové SDK, díky čemuž mohou vývojáři využít úložiště pro vlastní služby. Příkladem budiž editor obrázků Pixlr, který na webovém disku najde soubory a pomůže vám je upravit. Pro prohlížeč Chrome a systém Chrome OS aktuálně najdete necelou dvacítku nástrojů podporující Drive. Pokud jste vývojáři, můžete vytvořit vlastní.

Samotný Google už Drive trochu propojil se sociální sítí Google+. V dialogu pro upload obrázků lze vybrat ten, který už máte uložený v synchronizovaném prostoru.

Google Drive v praxi

Google Drive v praxi

Další černý puntík si Google připsal kvůli (ne)dostupnosti Drivu. Ti šťastnější mohou využívat plných výhod služby už od včerejška. Na některé čekala pouze hláška, že ještě „nejsou na řadě“, takže jsou stále u původních Docs. Viz obrázek.

Google Drive v praxi

A pak jsou ještě zvláštní případy, kdy webová i mobilní verze Drivu funguje, ale aplikace pro Windows se nedokáže k účtu vůbec připojit. Do této skupiny patřím i já, už od včerejška mě ikonka Google Drivu umístěná vedle hodin obšťastňuje varováním Unable to connect. Už jsem říkal, že aplikace pro počítače jsou pouze v angličtině, zatímco mobilní a webová i česky?

Google Drive v praxiGoogle Drive v praxi

Ve skutečnosti jsem tedy nemohl vyzkoušet výhody Drivu ve Windows, ale zprostředkovaně jsem je zde uvedl od kolegy Petra Urbana. Obrázky najdete na konci článku.

Google Drive na mobilu

V tuto chvíli si můžete stáhnout aplikaci pro Android, Google ale pracuje také na verzi pro iOS. Mobilní verze je pouze prodlouženou rukou té webové. Z mobilu můžete nahrát libovolný soubor, který se pak odešle do dalších propojených zařízení. Nechybí jednoduchý editor textu a tabulek. Možná nejlepší funkcí je převod obrázků na text. Stačí vyfotit stránku knihy a Google se pokusí pixely převést na zpracovatelný text.

Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi 

Zklamání?

Víceméně ano, protože Google pouze naplnil naše očekávání, ale nepřinesl něco nového. Něco, co ještě nemá konkurence. A navrch ještě nefunguje bezproblémově. Propojení se zbytkem produktů Googlu zatím nestojí za řeč a ceny byly nepříjemně navýšeny. Na tohle jsme čekali několik let?

Jsem přesvědčený, a Google to i sám uvádí, že funkce budou ještě přibývat. Zatím však Google Drive nenabízí tak hladké propojení webu, desktopu a mobilů/tabletů, jako to umí SkyDrive nebo iCloud. A jako samotné úložiště se nemůže rovnat Dropboxu a jeho ekosystému.

Kompletní galerie Google Drive pro Windows

Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi  Google Drive v praxiGoogle Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi  Google Drive v praxiGoogle Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxiGoogle Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxiGoogle Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi Google Drive v praxi

Byl pro vás článek přínosný?