Hlavní navigace

Google Drive: odpověď na iCloud a SkyDrive?

27. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestli Googlu chybí nějaká onlina služba, kterou má nebo chystá konkurence, tak je to univerzální úložný prostor. SkyDrive od Microsoftu nabízí 5 GB synchronizovaného prostoru, celkem 25 GB místa pro všechno, iCloud od Applu bude mít bezplatně 5 GB na veškeré soubory + dočasné místo na posledních 1000 fotografií.

Google má své úložiště v Docs, jenže 1 GB bezplatného prostoru stačí právě akorát na těch pár dokumentů a větších příloh. Chybí lepší propojení s desktopem i mobily a hlavně název je spíš spojován s kancelářským balíkem. Kdysi existoval software třetí strany s názvem Gmail Drive, který dokázal namapovat volné místo v poštovní službě jako další disk v počítači. Ostatně i mezi lety 2007 a 2008 Google poskytoval jednoduchý GDrive. Teď už ani jedno nefunguje a uzší propojení Google–desktop proto chybí.

Google Drive

Tedy možná prozatím. MG Sielger z TechCrunche totiž tajně nafotil novou službu Drive, která běží na doméně Docs, ale zřejmě se chová právě jako SkyDrive, iCloud nebo Dropbox. Potvrzen je i synchronizační software pro pročítače a mobily. Zatím neznáme kapacitu, možnosti dokupování místa a hlavně jak se tím změní samotné Docs.

Osobně si myslím, že propojení bude totožné se SkyDrive. Microsoft nabízí univerzální prostor, kde lze sdílet i dokumenty, které můžete také otevřít a upravit přímo v prohlížeči díky Office Web Apps. Drive by zastoupil SkyDrive a Docs zase Office Web Apps. Spuštění služby si Google možná šetří jako jednu z novinek pro Android Ice Cream Sandwich, který by měl přijít někdy na podzim.

Zdroj: TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?