Hlavní navigace

Google+ Fotky skončí 1. srpna. Místo nich budou už jen Google Fotky

21. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google a fotografie, to je nekonečný příběh. Nejdříve měl webová alba Picasa (stále ještě fungují), která fungovala velmi spolehlivě, jen měla zastaralé rozhraní. Dobře se doplňovala s webovým editorem Picnik, který ale Google před dvěma lety zaříznul. Veškeré zálohování, ukládání, třídění a sdílení fotek pak firma převedla do Googlu+. To už tak spolehlivé nebylo, ale Google spojil alba i editor, přidal mobilní aplikace a časem doplňoval funkce, aby… Aby začal zase od znovu.

V květnu na I/O oznámil, že má nové Google Photos. Jde o nové úložiště, nezávislé na G+. které zase vypadá jinak a opět mu chybějí funkce, které byly dostupné dříve. Editor je citelně chudší. Zmizelo organizování alb, možnost dodatečné úpravy geolokace nebo štítkování obličejů (to Google řeší sám), chybí streamování obrazu přes Chromecast atd.

Včera Google oznámil, že původní Google+ Fotky přestanou po 1. srpnu fungovat. Nejdříve se to dotkne aplikace pro Android, později i webu a verze pro iOS. Kdo je se změnou nespokojený, ten si může sbalit svých pár švestek (exportovat veškerý obsah přes Takeout) a odejít třeba na Flickr nebo Zoneramu. Kdo chce u Googlu zůstat, nemusí dělat nic. Fotky u něj zůstanou uložené z dřívějška, jen se změní web (photos.google.com) a aplikace pro Android a iOS.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?