Hlavní navigace

Google I/O: Vlastní tablet Nexus 7, streamovadlo Nexus Q jako bonus

27. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od středy probíhá v San Franciscu vývojářská konference Google I/O. Každoročně se dočkáme představení softwarových a hardwarových novinek.

Obsah úvodní přednášky, na níž Google představuje největší novinky byl znám již dopředu. A kromě nového Androidu 4.1 Jelly Bean jsme se tedy dočkali tolik spekulovaného tabletu Nexus 7.

O novém Androidu, novinkách v Google Play a inovovaných mapách si můžete přečíst na Cnews.

Nexus 7

Oficiálně tedy můžeme potvrdit většinu parametrů, které jsme zmiňovali před několika dny. Za výrobou sedmipalcového tabletu stál Asus a nadělil mu především čtyřjádrovou Tegru 3, jejíž páté úsporné jádro stojí i za vysokou výdrží baterie. Oficiální hodnota je devět hodin přehrávání HD videa. Displej s matricí IPS bude mít rozlišení 1280 × 800. Výsledná jemnost je tedy úctyhodných 215 PPI. Kapacita operační paměti je 1 GB a pro uložení dat slouží interní paměť s kapacitami 8 GB nebo 16 GB. Dále bude Nexus 7 vybaven přední kamerou s rozlišením 1,2 Mpx, která dobře poslouží třeba pro Hangouts v Google+. Zadní kameru na tabletu nenajdete. Dále nechybí ani NFC, GPS či gyroskop. Právě gyroskop byl na přednášce prezentován plynulým ovládáním nových Google map, které v sobě obsahují obdobu Street View pro orientaci v budovách. Kromě toho bude Nexus 7 prvním zařízením s Androidem, který v sobě bude mít jako výchozí prohlížeč Google Chrome.

Nejpřekvapivějším na celém tabletu je jeho cena. Verze s menší interní pamětí (8 GB) se ve Spojených státech bude prodávat za 199 USD, 16GB verze pak bude o 50 USD dražší. Navíc, při nákupu dostane každý zákazník kredit v hodnotě 25 USD na nákup v Google Play. Doufejme, že stejný bonus bude fungovat i u nás.

Nexus 7 Nexus 7 Nexus 7 Nexus 7 Nexus 7

Tablet je již nyní možný objednat v USA, Austrálii, Kanadě a Anglii. Dodávky začnou v průběhu července.

O datu možných objednávek v ostatních zemích zatím nepadlo jediné slovo a stránku na Google Play s Nexusem 7 u nás ani nelze zobrazit.

Nexus Q

Minulý rok, rovněž na konferenci Google I/O byl zveřejněn projekt Tungsten. Jednalo se o bezdrátové multimediální zařízení, které mělo sloužit především ke streamování obsahu ze zařízení s Androidem. Google slíbil uvedení v průběhu roku 2012. A právě finální model tohoto projektu byl druhým produktem, jehož jsme se v průběhu večera dočkali. Oficiálně byl pojmenován jako Nexus Q a Google si s jeho vzhledem opravdu vyhrál. Bezpečně jej rozlišíte od ostatních přístrojů stejného typu jako je Apple TV nebo Boxee Box. Koule, kterou je Nexus Q tvořen je pouze ve spodní části vybavena ploškou, na kterou lze zařízení postavit. Po obvodu se táhne tenká linka s LED diodami, které mění barvu třeba podle rytmu hudby.

Uvnitř se ukrývá hardware, který známe z Galaxy Nexusu. Procesorem je OMAP 4460 a operační paměť má kapacitu 1 GB. Interní úložiště pak 16 GB. Asi nikoho nepřekvapí, jakým operačním systémem je Nexus Q vybaven. Je to samozřejmě Android – ve verzi 4.0 ICS. Zařízení má dvě hlavní funkce. Slouží pro streamování obsahu z Google Play nebo Youtube a také pro přehrávání obsahu z Androidích zařízení, které jsou v okolí.

Pokud se s tabletem nebo telefonem vybaveným Androidem připojíte do stejné sítě, jako je Nexus Q, můžete pomocí něj přehrávat hudbu a filmy na obrazovce televize. Spojení probíhá stejným způsobem jako AirPlay u Applu. Kromě toho můžete pro zahájení přehrávání použít i vestavěné NFC. Hudbu do playlistu bude moci přidávat každý, kdo bude připojený ke stejné síti.

Nexus Q Nexus QNexus Q Nexus QNexus Q

Zatím není jasné, zda bude na Nexusu Q díky Androidu dostupný Google Play, kde by byla možnost stáhnout další aplikace jako je Netlix, Hulu nebo Pandora.

" width="640" height="390" frameborder="0">

" width="640" height="390" frameborder="0">

Nexus Q bude dostupný v polovině července za cenu 299 USD v zemích jako Nexus 7. Zda se později dostane i k nám zatím není jasné. Google jako příslušenství nabízí i reprobedny za 399 USD a budou dostupné pouze zákazníkům v USA.

Google Glass Explorer Edition

Na konec přednášky se dostavil i samotný Sergey Brin, spoluzakladatel Googlu. Na pódium přišel s podivnými brýlemi na očích a tak bylo jasné, o čem se bude hovořit. Moc konkrétních specifikací jsme se však nedozvěděli, zazněli zde zmínky o výkonném procesoru či velké operační paměti, to bylo však vše. Současný prototyp je vybaven akcelerometrem, gyroskopem a bezdrátovými přijímači (konkrétnější Google nebyl). Displej brýlí nebude umístěn přímo před okem, ale těsně nad ním. Celé se to bude ovládat pomocí malého touchpadu na jedné straně brýlí, kde se bude nacházet i několik tlačítek.

 

Google slíbil vývojářům, kteří se zúčastnili konference, že jim budou k dispozici předobjednávky na Explorer Edition za 1500 USD. Brýle by pro ně měly být k dispozici v prvních měsících příštího roku.

S chytrými brýlemi Google Glass také souvisel zlatý hřeb přednášky. Jejich možnosti totiž Google demonstroval prostřednictvím parašutistů a šikovných bikerů. Přesvědčit se můžete na videu:

Zdroj obrázků: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?