Hlavní navigace

Google má další způsob, jak z cizích webů „vykrást“ přímé odpovědi

24. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Evropě vrcholí kauza týkající se možného zneužívání dominantního postavení Googlu, do které se zapojila i média. Těm vadí, že Google odvádí pozornost od jejich webů, když ve výsledcích zobrazuje jejich fotografie nebo že ve službě News uvádí krátké výtažky textů. Nová funkce vyhledávače na to ale nebere ohledy a přidrzle využívá dalších informací z cizích webů.

Tým Google Research na svém blogu uvádí tzv. Structure Snippets. Jde o součást znalostní databáze Knowledge Graph, která se stará o přímé odpovídání na dotazy. Vyhledávač přitom nahlíží do otevřených zdrojů jako Wikipedia, Freebase nebo CIA World Factbook. Nově umí na cizích webech zpracovávat tabulky. Dokáže odlišit, která tabulka slouží k layoutu webu a která obsahuje užitečný obsah.

Google Structured Snippets

Jednou z prezentovaných funkcí je například popis komiksových postav. Pokud vyhledáte Supermana, Google ve výsledcích zobrazí i to, kdo jej vytvořil, odkud pochází a kde se prvně objevil. Totéž funguje třeba i na Batmana nebo Wonder Woman ze stejné stáje DC Comics. Překvapivě ale tato funkce nezabrala na postavy Marvelu jako Iron Man, Spider-man, Kapitán Amerika apod.

Druhým příkladem je výpis některých parametrů foťáku. U Nikonu D7100 Google zobrazí rozlišení a typ přijímače, displeje plus hmotnost přístroje. Data pochází z populárních stránek Dpreview.com, které patří Amazonu. Tudíž už nejde o svobodný zdroj. Funkci se mi ale nepodařilo ověřit na žádném konkurenčním přístroji, typicky třeba Canonu 70D.

Google Structured Snippets

Google zatím tají, jaké tabulky a u jakých dotazů zpracovává. Jistotou pouze je, že novinka zatím nefunguje v české verzi vyhledávače. Vyzkoušet si ji můžete pouze v anglofonní na google.com/ncr.

Sestavovat data do tabulek mimochodem neumí jen Google. Proslul tím vyhledávač Wolfram Alpha anebo česká firma Wikidi od Michala Illicha. Schválně vyzkoušejte Magic Table a Tech Specs.

 

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?