Hlavní navigace

Google+ má hromadu novinek a otevřel se pro všechny

20. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě to nejsou ani tři měsíce, co Google spustil svou plnohodnotnou sociální síť Google+. Za oněch necelých 90 dní nastalo v oboru několik změn. Řadu funkcí dostal Twitter, Facebook také všemožně kopíroval, teď je zase řada na Googlu. Od startu už napočítal přes 100 nových funkcí, jen dnes jich má přidat více než deset.

1. Google+ pro všechny

Prvním krokem k lepším zítřkům je otevření sítě pro všechny. Pozvánky už stejně byly pouze otravnou funkcí, která těžko odradila potenciální zájemce. Na stránce v profilu ještě stále boxík s pozvánkami zůstává, ale pro nové registrace už nejsou potřeba.

2. Setkání/Hangouts i na mobilu

Videohovory už můžete uskutečňovat i na smartphonech s Androidem 2.3+ (o tabletech se překvapivě nemluví), které mají přední kameru. Chystá se i verze pro iOS. Na mobilu má tato funkce možná mnohem větší smysl, neboť když někdo známý otevře Setkání, jaká je pravděpodobnost, že také zrovna sedíte u počítače?

Google+

3. Hangouts On Air aneb šmírování bez webky

S funkcí Setkání souvisí ještě jedna vychytávka – živé vysílání. K tomu nepotřebujete vlastní webkameru, vlastně se do Setkání nemusíte vůbec zapojit, stačí jen sledovat stream ostatních. Nadále může komunikovat maximálně 10 lidí, ale počet sledujících je zdá se neomezen. Funkci ale nedostanou všichni plošně, bude se šířit postupně.

Google+

4. Sdílení obrazovky, ruční kreslení a sdílení dokumentů

A ještě jednou Setkání. Přátelé a známí nemusí koukat pouze na váš znuděný obličej z webkamery, ale na hlavní obrazovce můžete sdílet jiné věci. Třeba celou plochu, na které promítnete fotky z dovolené, spustíte prezentaci v PowerPointu nebo jen ukážete, jak rychle umíte hrát Solitaire.

Případně můžete spustit Sketchpad a malovat si něco ručně a hlavně společně s kamarády.

Google+

Sdílení a kolaborativní úpravy v Google Docs funguje od nepaměti. Teď se přitom na sebe můžete i dívat a do práce tak přenést více emocí. Firemní brainstorming lze uspořádat, i když každý účastník bude na jiném kontinentu.

Setkání můžete také pojmenovat, třeba z Twitteru oblíbené #pivopopraci.

5. Hangouts API

Zatím jen základní sada rozhraní, ale v budoucnu bude možné na základech Hangouts postavit vlastní aplikaci nebo hru. Případně videopodporu jako plánuje Michael Dell (pokud Google povolí komerční využití).

6. Lepší vyhledávání

Doteď sloužil vyhledávač v Google+ pouze pro hledání lidí. Teď může hledat i mezi příspěvky, tématy nebo ve všech škatulkách najednou. Google tvrdí, že už prý sdílíme miliardu věcí denně, takže se lepší hlodač™ (Petr Hejl) bude hodit.

Google+

7. Zmínky a +1 v příspěvcích na mobilu

Klientské programy pro Android a iOS dostanou také příděl novinek. Nás asi nemusí zajímat, že v USA a Indii můžou k psaní, příjmu notifikací atd. využít SMS.

Ale na mobilu už bude možné přidat zmínky do příspěvků. Třeba +Lukáš Václavík už bude ve výsledném příspěvku fungovat jako na desktopu. Daný uživatel dostane notifikaci, že se o něm někdo zmínil. V příspěvku nebo komentářích bude jméno vyznačeno a bude funkční jako hypertextový odkaz, který vás přenese do uživatelova profilu. A hlavně by neměl chybět našeptávač, abyste jméno nemuseli psát celé ručně.

A na mobilu bude možné přidávat +1 i ke komentářům, nejen příspěvkům. Zatím ale pouze v iOS, podpora Androidu se teprve chystá.

Google+

8. Úprava avataru, nastavitelné notifikace a práce s SD kartou na mobilu

Na mobilu bude konečně možné změnit profilovou fotografii, vyfotit novou nebo vybrat už z hotových fotek v mobilu.

Nově lze také nastavit, které notifikace vás mohou obtěžovat. Můžete tak třeba zrušit oznamování na sdílení a komentáře, ale necháte si zmínky vaší osoby.

Aplikaci Google+ v Android lze kvůli úspoře místa v telefonu přesunout na SD kartu.

Google+

9. Huddle/Pokec se mění na Messenger

Nový název (Messenger i v češtině), ale také nová funkce. Do skupinového chatu na mobilu už nemusíte pouze psát, ale ostatním lze poslat i fotografii.

Google+

Videa

Google+ v kostce

" frameborder="0" height="315" width="560">

Hangouts

" frameborder="0" height="315" width="560">

Google+ Messenger

" frameborder="0" height="315" width="560">

Co stále chybí

Abychom jen nechválili, Google má stále tři důležité resty. Vývojáři se nemohou dočkat plnohodnotného API, díky němuž budou moci na Google+ stavět vlastní aplikace. Marketéři zase čekají na obdobu Stránek/Pages, jako má Facebook. A firmy mohou stále čekat, než Google povolí profily i pro účty Google Apps.


Pokud funkce ve svém profilu ještě nevidíte, nezoufejte. Google je začne globálně spouštět až v následujích hodinách.

Doplněno: Když Google spouštěl síť Google+, úplně tím mediálně zabil vydání Office 365 od Microsoftu. Teď přichází obrovská sada novinek dva dny před konferencí F8, kdy má nějaké inovace přinést Facebook. Náhoda?

Zdroj: Google (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?