Hlavní navigace

Google má sedmý produkt s miliardou uživatelů měsíčně – Gmail

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google již přes tři měsíce patří do holdingové společnosti Alphabet, kterou založili Larry Page a Sergej Brin tím, že původní Google rozčtvrtili do samostatných firem. Jednatřicátéto prosince společnost ukončila čtvrté čtvrtletí a zhodnotila také celý fiskální rok.

Gmail je sedmým miliardovým produktem Googlu
Gmail je sedmým miliardovým produktem Googlu

Od října do prosince firma utržila 21,3 miliardy dolarů, což je o 18 % více než v předchozím roce. Provozní zisk vzrostl dokonce o 25 % na 5,4 miliardy. Čistý zisk činil 4,9 miliardy. Za celý rok Google utržil 74,5 miliardy dolarů (14% růst) a hospodařil s provozním ziskem 23,4 miliardy (23% růst).

Ostatní části Alphabetu utržily jen 448 milionů, ale skončily s provozní ztrátou 3,6 miliardy. S tím se ale počítalo. Mimo Google totiž Alphabet sází na výzkum a vývoj nových technologií, což spolkne hodně prostředků, ale návratnost je až dlouhodobá.

V uplynulém čtvrtletí Alphabet znovu vydělával primárně díky reklamě. Z ní do kasy přiteklo 19 miliard, zbylých 2,1 miliardy mají na svědomí jiné příjmy včetně přímého prodeje služeb a zařízení. Firma hlásí 17% nárůst placených prokliků, jejich cena ale meziročně klesla o 5 %.

 

Ruth Porat, finanční ředitelka Alphabetu, je s posledním čtvrtletím hodně spokojená. Říká, že se dařilo především díky YouTubu a reklamě na mobilech. Nudná čísla trochu oživil Sundar Pichai, který v konferenčním hovoru prozradil, že Gmail je další službou s miliardou aktivních uživatelů. Zařadil se tak do stejné ligy jako vyhledávač, YouTube, Android, Chrome, Mapy a Google Play.

Zdroj: Alphabet

Byl pro vás článek přínosný?