Hlavní navigace

Google navštívil Antarktidu, vy jí teď můžete projít z pohodlí domova

17. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Každý z nás ví, že Antarktida je mimořádně nehostinný kontinent, který málokdo z nás měl tu možnost navštívit. Google tak učinil již v roce 2010, kdy poprvé přinesl 360° fotografie celému lidstvu bez rozdílu. Nyní se americký gigant odhodlal k návštěvě podruhé: technika opět urazila pořádný kus dopředu a my se tak můžeme těšit z kvalitních snímků slavných míst, které lze libovolně otáčet a prozkoumávat.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Na interaktivní mapce výše můžete interiér Shackletonovy chaty, kde přebývali průzkumníci počátkem 20. století a která se překvapivě zachovala až do dnešních dnů, ač to původně nebylo v plánu (stavba byla plánována s životností pouhých pár let). Google dále obdobně zmapoval okolí Teleskopu (SPT, South Pole Telescope), Scottovy chaty, hnízdiště tučňáků Cape Royds a také  Ceremonial South Pole, kde můžete spatřit vlajky jednotlivých signatářů Smlouvy o Antarktidě.

Na závěr snad jen pár technických detailů. Google pochopitelně nechal své automobily (které jinak užívá k mapování měst a krajin) doma, vše obstaral obyčejný stativ s „rybím okem“. I mírně primitivnější technické vybavení však nijak nesnižuje hodnotu pořízených snímků, rozdíl v kvalitě oproti typickému zážitku ze StreetView nepoznáte. Přeji příjemnou zábavu při prozkoumávání Antarktidy z tepla vašeho domova.

 

Antarktida ve Street View


View Larger Map


View Larger Map


View Larger Map

Byl pro vás článek přínosný?