Hlavní navigace

Google s Asusem upekli špičkový router OnHub. Navíc dobře vypadá

29. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem prázdnin Google společně s TP-Linkem uvedl nový router OnHub. Je výkonný, na pohled hezký, takže nebude dělat ostudu ani v obýváku, a zároveň má velmi jednoduché nastavení. OnHub má být něco jako Nexus mezi routery. Ukáže směr, jak síťové prvky udělat jednoduše a bezpečně (stálý přísun aktualizací). A stejně jako rodina Nexus se rozšířila i rodina OnHub.

Asus OnHub
Asus OnHub 

Včera Google uvedl nový router, tentokrát ve spolupráci s Asusem. Parametry i vlastnosti jsou prakticky stejné s modelem od TP-Linku. Router si rozumí se standardy 802.11a/b/g/n/ac s MIMO 3×3 a teoretickou rychlostí až 1900 Mb/s. Pro 2,4GHz i pro 5GHz pásmo je určeno po šesti všesměrových anténách. Router podporuje Bluetooth 4.0, ZigBee a Weave. Obsahuje gigabitový WAN, gigabitový LAN a jeden USB 3.0.

Výkon pro směrování a další funkce dodá dvoujádrový procesor Qualcomm IPQ8064 (1,4 GHz Krait 300), jde o sourozence Snapdragonu 600 určeného právě pro síťová zařízení. V routeru bychom dále našli 1 GB RAM a 4 GB flash paměti.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Hlavní rozdíl je v designu. TP-Link má užší základnu a do vrchu se rozšiřuje. Nahoře má kulatý pásek s RGB diodami. Asus je širší u spodku a jedna RGB dioda se nachází v základně, takže světlo rozptýlí o stůl nebo skříň.

TP-Link navíc používá jednu směrovou anténu, které má posílit signál v určitém směru. Asus zase na horní straně obsahuje snímač gest, kterým lze nastavit prioritu pro konkrétní připojené zařízení (bude mít lepší podmínky, vyšší rychlost). Zřejmě to funguje tak, že gestem naznačíte, kterým směrem má router posílit signál. Otázkou zní, jak pozná, které zařízení upřednostnit, když jich v jednom směru bude více.

Asus a TP-Link OnHub
Asus a TP-Link OnHub

Rozdíl je také v ceně. Model od TP-Linku stojí 200 dolarů, verze od Asusu 220 dolarů. Protože jsou vnitřně jinak stejné, neviděl bych osobně důvod, proč kupovat dražší verzi. Naopak bych ocenil jednu směrovou anténu navíc u TP-Linku než ono podivné ovládání gesty u Asusu.

 

Zdroj: Google (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?