Hlavní navigace

Google se postavil na stranu Hotfilu a vlastně i Megauploadu

23. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americké úřady a filmová asociace MPAA mají po Megauploadu spadeno i na Hotfile, jak už jistě víte. Překvapivé je, že se na stranu žalovaného Hotfilu postavil Google a jeho argumenty lze použít i k případu Megaupload.

Google soudu předal vlastní nezávislý pohled (amicus curiae), ve kterém kroky MPAA zkritizoval. Dle něj totiž Hotfile jasně spadá pod ochranu zákonem DMCA, který definuje roli poskytovatele služeb a zbavuje jej zodpovědnosti za uložený uživatelský obsah, pokud bude spolupracovat s odstraňováním nelegálních nahrávek.

To prý Hotfile splňuje a vůbec nezáleží na tom, že drtivá část obsahu na jeho serverech může být pirátských. Dokud Hotfile nezná konkrétní obsah a jeho majitele či práva, nemůže být z ochrany DMCA vyřazen. Rovněž jeho povinností není implementovat kdejakou proaktivní ochranu, kterou si majitelé práv vymyslí.

A hlavně nemůže provozovatel úložiště mazat veškerý obsah, který odpodívá tomu nahlášenému. Už v případu Megaupload bylo prokázano, že pokud více uživatelůuploaduje tentýž soubor, na serveru zůstane pouze jediná kopie, ale vygeneruje se nový odkaz. Po nahlášení tohoto odkazu, ale provozovatel pouze smaže link, nikoliv celý soubor.

Stejný názor jsme tvrdili i na Cnews. Úložiště nemůže vědět, kdo je vlastníkem účtu, za jakým účelem tam soubory nahrál a jaká k nim má práva. Pokud by si Karel Gott zálohoval vlastní nahrávku online a někdo jiný by stejný soubor uložil také a sdílel dál, bylo by nelogické, aby po nahlášení přišel o obsah i Gott.

Postoj Googlu ale nejspíš není úplně nestranný. Sám je totiž pomocí DMCA chráněn na několika frontách, zvlášť kvůli YouTube. Také na něj tlačili, ale ubránil se. Před dvěma lety také vyhrál obrovský spor s Viacomem.

Google Amicus Brief PDF

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?