Hlavní navigace

Google ukázal instantní aplikace pro Android. Můžete je používat i bez instalace [I/O 2016]

20. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni na podzim nám Google ukázal, že aplikace pro Android umí streamovat. Coby interaktivní reklamu si budete moci vyzkoušet demoverzi aplikace, aniž byste ji kupovali nebo dokonce instalovali. Na konference I/O teď představil podobné řešení s názvem Instant Apps. Pokud tvůrci své aplikace upraví, budete je rovněž moci používat i bez instalace.

Instant Apps pro Android
Instant Apps pro Android

Google to popisuje tak, že vývojáři připraví dvě varianty aplikace. Jednu klasickou plnohodnotnou a druhou rozdělenou do několika modulů. Uživatelé, kteří budou chtít dočasně zpřístupnit jen část funkcí, si stáhnou a okamžitě spustí jen potřebné moduly, takže to půjde rychle. K čemu se to hodí? Typicky pro nákupní nebo zábavní aplikace.

Firma předvedla Instant Apps na třech příkladech. Když si přes Google vyhledáte nějaký produkt, ubytování, rezervaci stolu v restauraci atp., vyhledávač vás přesměruje přímo do onoho malého modulu nákupní aplikace. Odtamtud si pohodlně přečtete popis, recenze uživatelů a pak eventuálně zaplatíte přes Google Wallet / Android Pay. Instant Apps tedy slouží jako náhrada mobilního webu, který nikdy nebude tak pohodlný, zároveň ale tyto rozkouskované aplikace budou dostupné stejně jako web na jedno kliknutí.

 

Další příkladem může být odkaz v chatu, který vás přesměruje do přehrávače videa, jenž rovněž nabídne více funkcí a pohodlí než webový HTML5 přehrávač. Zřejmě nejoriginálnější ukázkou je chytrý parkovací automat. K němu přiložíte telefon, ten se s ním přes NFC domluví, stáhne kousek aplikace, ve které zvolíte čas a rovnou zaplatíte.

Instantní aplikace budou dobře fungovat u obchodů, katalogů a jiných obsahových služeb. Zcela jistě se ale nehodí pro hry nebo jiný náročný software. Podle Googlu zabere úprava aplikace pro její instantní použití jeden den programování. Instantní aplikace budou fungovat na Androidu 4.1 a novějších.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?