Hlavní navigace

Google upřesnil, že zanikne pouze aplikace Talk. Podpora klientů třetích stran zůstane

16. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mayur Kamar, produktový manažer Googlu pro služby Voice a Hangouts, ve svém profilu na Googlu+ potvrdil, že firma zruší pouze aplikaci Talk pro Windows. Místo původního data 16. února 2015 se ale konec přesouvá o týden později na 23. února. (Ostatně ještě dnes Google Talk funguje.)

Google ukončí komunikační službu Talk

Navzdory našim obavám to nebude konec sítě jako takové. Google bude nadále udržovat a rozvíjet moderní síť Hangouts, ale zároveň nechá v provozu starou technologii založenou na protokolu XMPP. Co to znamená pro uživatele?

  • Uživatelé Gmailu nemusí přecházet na Hangouts, ale mohou si nechat starý Google Chat.
  • Díky XMPP bude možné textový chat nadále používat v klientech třetích stran, jako je Pidgin, Trillian, IM+ atd., nebude nutné používat jen Hangouts.
  • XMPP také zatím zaručí propojení s ostatními sítěmi založenými na stejném protokolu (Jabber, Jabbim atd.), takže v seznamu kontaktů nezůstanou pouze ti s účtem od Googlu, ale i uživatelé jiných sítí.

Zmíněné body možná budou platit jen dočasně, protože Google dělá vše proto, aby lidi dostal do uzavřené proprietární sítě Hangouts. Mimochodem: Facebook už s XMPP také končí. Jeho chat podporoval klientskou část XMPP, takže bylo možné přihlásit se s klienty třetích stran, ale nešlo se spojit s uživateli jiných sítí. K 30. dubnu však přestane fungovat jeho API 1.0 a s ním i XMPP přihlašování. Vývojáři klientů třetích stran budou muset používat nové API 2.0+.

 

Zdroj: +Mayur Kamat

Byl pro vás článek přínosný?