Hlavní navigace

Google v příštím roce veřejně zavede přihlašování pomocí klíčenky do USB

6. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Velice dlouho se různé společnosti snaží přijít na to, jak nahradit hesla. Naše paměť není nejspolehlivější a bohužel se ani neobtěžujeme s tím, abychom si složitou kombinaci zapamatovali. Radši zvolíme jednoduchou, jenže tu je snadné prolomit, takže dobrovolně ohrožujeme vlastní data. Proto si vypomáháme dvoufázových ověřením. Google ale časem hodlá hesla nahradit stůj co stůj a vymyslel jeden způsob, jak by toho dosáhl.

Tip: Říjnovým únikem hesel k účtům Adobe může být postiženo 150 milionů účtů

Již v příštím roce uvede speciální klíčenku pro USB. Jmenovat se bude YubiKey Neo. Pro Google ji totiž sestavila malá bezpečnostní firma Yubico. Zařízení je malé, extrémně mobilní, má slušnou výdrž (myšleno fyzicky) a nevyžaduje žádné zvláštní ovladače. Dokud bude připojené k počítači, bude mít Google další účinnou bezpečnostní vrstvu, jak si ověřit, že jste to skutečně vy.

Přihlašovat se prý budeme pomocí uživatelského jména a PINu. YubiKey Neo údajně od začátku letošního roku testuje několik tisíc zaměstnanců Googlu. Tvrdí to ředitel společnosti Yubico. Použitý protokol U2F se má stát standardem v průmyslu. Podporovat ho mají prohlížeče, aplikace a hardware. Aspoň si to tak Google maluje. Přizval proto ke spolupráci mnoho firem. Zajímavá je otázka mobilních telefonů, které nemají USB.

 

YubiKey Neo aktuálně podporuje omezený počet smartphonů – s NFC. Řešení pro stroje bez NFC se připravuje. Kolik za takovou klíčenku zaplatíme, není jasné. Ale je pravděpodobné, že se budou prodávat v balíčcích s více kusy, např. po pěti. Kdybyste jednu ztratili, vezmete náhradní a autorizaci té staré dálkově zrušíte. Zvýšení zabezpečení uživatelských účtů pomocí klíčenek pro USB je jednou z položek letos oznámené pětiletky.

Zdroj: Forbes

Byl pro vás článek přínosný?