Hlavní navigace

GPU pro servery: pasivně chlazené výpočetní karty AMD FirePro řady S

28. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jako konkurenci karet Tesla od Nvidie nabízela doposud společnost AMD svou řadu FireStream. Šlo o GPU, u nichž se na rozdíl od karet FirePro nepočítalo s klasickým použitím v roli grafické karty, nýbrž pouze s během obecných výpočtů typu GPGPU. Řada FireStream ale nebyla tak úspěšná jako konkureční Tesly. Mnoha pozorovatelům neušlo, že ačkoliv AMD tento rok odhalilo nová 28nm GPU, žádné nové modely FireStream nepřišly. A to přesto, že čip Tahiti s architekturou GCN je pro tuto úlohu prakticky předurčen. Ukazuje se ale, že firma na obecné výpočty ještě nerezignovala.

Řada FireStream se nových přírůstků sice již nedočká, AMD ale začne ekvivalentní karty prodávat pod zavedenější značkou FirePro. Ta má zřejmě poněkud slovutnější zvuk, o který se firma chce při propagaci opřít. Nové výpočetní karty budou zřejmě také na profesionálních grafikách FirePro založené. Konkrétně na nových 28nm modelech, které společnost představila začátkem tohoto měsíce.

Nabídku budou zatím tvořit dva modely: FirePro S9000 založené na čipu Tahiti (jinak běží v kartách Radeon HD 7970) a FirePro S7000 používající čip Pitcairn (Radeon HD 7870). Na rozdíl od grafik pro desktopy a pracovní stanice budou karty konstruovány pro instalaci v serverových skříních. Nebudou se na nich nacházet ventilátory a chlazení bude muset obstarat toliko průtok vzduchu skrze skříň. Karty přitom budou v serverech nahuštěny jedna vedle druhé, takže pasivy budou mít co dělat.

AMD FirePro S9000

Silnější model S9000 má TDP stanoveno na 225 W a k napájení vedle slotu PCI Express vyžaduje ještě přídavný osmipinový konektor. Pasiv této karty zabere dva sloty. GPU Tahiti bylo poněkud oříznuto (aktivních má jen 1792 stream procesorů), jeho frekvence je pak nastavena na 900 MHz. Karta dostala 6 GB paměti GDDR5 na frekvenci 5,5 GHz; šířka sběrnice je 384 bitů, obvyklých pro čip Tahiti. Specialitou oproti Radeonům je však technologie ECC, detekující a opravující případné chyby v paměti. AMD udává, že špičkový výkon tohoto modelu dosahuje 3,2 TFLOPs. Při použití dvojité přesnosti podává Tahiti čtvrtinový výkon, což znamená 800 GFLOPs.

 

Karta S7000, založená na čipu Pitcairn, si řekne nejvýše o 150 W, a tak pro přídavné napájení potřebuje jen šestipinový konektor. Zároveň její pasiv zabírá jediný slot, takže tato GPU lze v serverech teoreticky osadit v dvojnásobném počtu. Karta už ale vzhledem k použitému čipu přináší kompromisy. Pitcairn totiž nezvládá paměti s ECC a trpí také větším propadem výkonu při výpočtech s dvojitou přesností (klesá na šestnáctinu). FirePro S7000 dosahuje v dvojité přesnosti pouze 152 GFLOPs, zatímco s jednoduchou přesností je s hodnotou 2,4 TFLOPs mnohem blíže staršímu sourozenci.

AMD FirePro S7000

Jádro karty je taktováno na 700 MHz, 4 GB paměti GDDR5 pak na 4,8 GHz. FirePro S7000 má jádro Pitcairn plně aktivní, a zůstává i celá šířka sběrnice, tedy 256 bitů. Vzhledem k absenci ECC a nižším výpočetním schopnostem jsou tyto karty spíše vhodnější pro virtualizování pracovních ploch (tzv. Virtual Desktop Infrastructure) na serveru, případně pro méně kritické výpočty (například různé grafické úlohy). Mimochodem, obě karty disponují jedním DisplayPortem, kdyby k nim snad přece jen bylo třeba připojit monitor.

Co se týče ceny, FirePro S9000 se bude prodávat za 2499 USD, zatímco slabší S7000 vás přijde na polovic – 1249 USD. Karty mají na trh přijít již v září a budou tedy mít určitý náskok před příchodem Tesly K20 s „velkým Keplerem“. Nvidia totiž tuto kartu uvede až v prosinci. Do té doby může konkurovat jen kartami s jádrem GK104, které ale trpí vysokým propadem výkonu při výpočtech s dvojitou přesností. Na straně Nvidie však ale stojí tradičně silné postavení a rozvinutější softwarový ekosystém. Uvidíme, jak si v této situaci nové výpočetní karty od AMD povedou.

Zdroje: AMD (1, 2, 3), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?