Hlavní navigace

GPU Tonga má ve skutečnosti 384bitovou sběrnici, R9 285X s 3 či 6 GB paměti

26. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem září uvedlo AMD Radeon R9 285 s novým GPU Tonga. Ten ovšem toto GPU používá jen v částečně ořezané verzi se 1792 stream procesory. Po něm měl přijít ještě Radeon R9 285X, kde by již čip šlapal naplno. Po této grafice však zatím není ani vidu ani slechu, což mimochodem zavdalo spekulacím, že ji AMD v reakci na příchod čipu GM204 od Nvidie zrušilo. Plná verze čipu Tonga by se ale přece jen ještě měla objevit – a má zdá se silnější specifikace, než jsme se domnívali.

Nejzásadnější „změnou“ je šířka paměťové sběrnice. Radeon R9 285 ji má 256bitovou, to ale údajně nemá být její skutečná šířka. Fyzicky skrývá čip podle japonského webu PC Watch šest 64bitových řadičů, což dává šířku 384 bitů. Že má Tonga v plně aktivovaném stavu sběrnici 384bitovou, poté potvrdil z vlastních zdrojů i web VideoCardz. To také znamená, že by se Radeony R9 285X měly prodávat nikoliv s 2 či 4 GB paměti GDDR5, ale s 3 či 6 GB.

Schéma GPU Tonga. Podle webu PC Watch má čip 384bitovou paměťovou sběrnici
Schéma GPU Tonga. Podle webu PC Watch má čip 384bitovou paměťovou sběrnici

Podle PC Watch by údajně snad mohlo být ve hře i zvýšení počtu rasterizačních jednotek na 48. To už by představovalo reálný pokrok oproti Radeonům HD 7970 a R9 280X s 32 rasterizačními jednotkami (stejně je na tom i R9 285). Toto číslo ale potvrzeno není, takže bych zatím stále kalkuloval jen s 32 ROPs. Jak pravděpodobné je takové posílení rasterizačního hardwar,u je těžko říct – zejména v situaci, kdy AMD podle všeho nezvedlo počet stream procesorů z původních 2048 v Tahiti. Ty jsou přitom pro celkový výkon nejdůležitější.

 

Původně se mělo za to, že Tonga bude cosi jako Tahiti ořezané tak, aby byl čip levnější na výrobu. S tím by právě omezení paměťové sběrnice na 256 bitů dobře korespondovalo. Jenže Tonga nakonec není menší GPU než Tahiti (měřit by mělo 359 mm² oproti 352 mm² u Tahiti). Není tím pádem levnější a jeho smyslem asi tedy bylo spíše omladit Tahiti novou generací architektury GCN a novými funkcemi (například TrueAudio, plná podpora FreeSync).

GPU Tonga (Zdroj: Hardware.fr)
GPU Tonga (Zdroj: Hardware.fr)

Dalším technologickým upgradem má být podle PC Watch to, že Tonga bude – byť jde o samostatné GPU a nikoliv APU – plně podporovat architekturu HSA. Toto GPU by mělo umět preempci (GPU Graphics Preemption) a také přepínání programového kontextu (GPU Compute Context Switch). Čip by si tedy mohl vést dobře ve výpočetních úlohách. Je ale otázka, zda budou takováto zlepšení nějak platná v primárním působišti těchto GPU, tedy v herních grafikách. Z pohledu hrubého 3D výkonu se toho mezi Tahiti a Tongou zas tak mnoho nemění, takže se teď jistě leckdo ptá, proč radši AMD nevyvinulo skutečně nové GPU.

Zdroje: VideoCardz, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?