Hlavní navigace

Hadopi: Francie už má v merku 18 milionů pirátů

18. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během devíti měsíců, kdy ve Francii běží digitální gilotina, bylo zaznamenáno už 18 milionů pirátů. Naposledy jsme o Hadopi psali na Silvestra, do té doby tamní úřady rozeslaly 100 000 varovných e-mailů. Nyní je jich už 470 000.

To je první krok. Nejdřív je zjištěno nelegální sdílení, pak poskytovatelé internetu automatizovanými systémy odešlou IP adresy a informace o uživatelích a až z těchto dat úřady filtrují piráty. Některá hlášení jsou plané poplachy, ale na ta opravdová rozešlou úředníci varování, na které musí dotyčný do 8 dnů reagovat, jinak pošlou další a pak ještě jedno hlášení. Pirátům hrozí peněžité tresty nebo odpojení od internetu.

Stopování IP provádí firma Trident Media Guard. Tak už z náhodného vzorku milionů adres získala od poskytovatelů 900 000 identit uživatelů. Takže jen přibližně polovina z nich se dočkala varovného e-mailu. Z oněch 470 000 uživatelů dostalo 20 000 ještě druhý e-mail. Třetí (třikrát a dost) už jen 10 z nich. Pouze ti mohou být potrestáni. Nikdo se však zatím trestu nedočkal. Podle úřadu Hadopi jim hrozí pokuta ve výši 1500 eur nebo dočasné odstavení internetu.

Dle InternetWorldStats je ve 65milionové Francii přibližně 45 milionů uživatelů internetu. S nadsázkou můžeme říci, že každý tříapůltý Francouz je pirát. (Samozřejmě jich bude méně, viz vrchní zmínka o falešných hlášeních.) Mimochodem: USA chystá podobný antipirátský systém.

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?