Hlavní navigace

Here Maps od Nokie přichází na Android. Exkluzivitu má zatím Samsung

30. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pořídit si telefon Nokia v uplynulých letech znamenalo dostat zdarma offline mapy a navigaci Ovi Maps, později přejmenované na Here Maps. Tato konkurenční výhoda zůstala zachována i po převzetí divize mobilních telefonů Microsoftem; mapové služby však zůstaly v rukou finské společnosti a ta se tak může věnovat i jiným zákazníkům a jiným operačním systémům než jen Windows Phone.

 

Včera Nokia oficiálně oznámila betaverzi Here Maps pro Android. Aplikace bude dostupná zdarma, avšak exkluzivně majitelům přístrojů Samsung. Nokia se chlubí integrací s Glympse (sociální síť pro sdílení vaší polohy s přáteli) a také s režimem pro řízení auta (Car mode) na telefonech Samsungu, což znamená, že navigaci bude možné ovládat hlasem.

Nokia vyvinula také aplikaci Here Navigator pro právě představené chytré hodinky Samsung Galaxy Gear S, na kterých běží operační systém Tizen. Here Navigator nabídne navigaci pro pěší a vyhledávání spojení hromadnou dopravou. Toto prý funguje v 750 městských aglomeracích ve 40 zemích, čeští uživatelé Here Transit ale vědí, že „funguje“ je v jeho případě velmi relativní pojem a že vlastně není o co stát. (Poté, co byl zrušen monopol firmy Chaps na data jízdních řádů, už za současný stav nelze vinit nikoho jiného než Nokii.)

Aplikace bude dostupná ze Samsung Apps v okamžiku vydání Galaxy Gear S, které je naplánováno na říjen. I to dokládá, jak úzce obě společnosti spolupracují. Pro uživatele ostatních androidích telefonů to bohužel znamená, že budou nadále odkázáni na Google Maps s velmi omezenou offline funkcionalitou.

Zdroj: Nokia

Byl pro vás článek přínosný?