Hlavní navigace

Hitachi zvedla výkon pevných disků 2,5×. Pomocí zvláštní cache na plotnách

10. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V oblasti úložišť pro datacentra a enterprise jsou sice tradiční pevné disky válcovány výkonnějšími SSD, ještě ale nenastal den, kdyby pole zcela vyklidily. Společnost HGST (disková divize Hitachi odkoupená firmou Western Digital) nyní pro náročné zákazníky uvádí novou řadu 2,5" HDD Ultrastar C10K1800 s 12Gb/s rozhraním SAS. Disky mají až čtyři plotny a kapacitu 1,8 TB, zajímavá je na nich ale jiná věc. Nové Ultrastary mají v rukávu jednu novinku, zvyšující výkon nad typicky pomalé úrovně obvyklé u HDD.

 

Cache přímo na plotně

Jde o docela zajímavý trik. Část plotny mají vyhrazenu pro zápis všech příchozích dat, a tato sekce funguje vlastně jako buffer (nazvaný „media cache“), kam se data sypou jen dočasně, aby je poté elektronika v dobách nečinnosti či nízké zátěže přesunula na jejich patřičné stálé místo. Při prvotním zápise do bufferu proto může disk bloky uložit kam se mu to zrovna hodí, a ušetří tak většinu času potřebného pro pohyb hlaviček, což by mělo velmi vylepšit odezvu zápisu. Disk podle Hitachi vždy zapisuje do té cachovací stopy, kterou má zrovna nejblíže. Tyto oblasti jsou zřejmě rozprostřeny po celé ploše, takže vhodný odkládací prostor má hlavička vždy po ruce bez ohledu na výchozí polohu. Výkon v náhodných zápisech má tato technika údajně vylepšit až 2,5× oproti předchozí generaci disků, ale i sekvenční zápis má být lepší, až o 23 %.

Ultrastar C10K1800 ukládá data nejprve do vyhrazené cache, čímž minimalizuje pohyb hlaviček při zátěži
Ultrastar C10K1800 ukládá data nejprve do vyhrazené cache, čímž minimalizuje pohyb hlaviček při zátěži

Na stejném principu funguje jakákoliv zapisovací cache – ať už buffer DRAM nebo paměť NAND. Samotné magnetické plotny disku, které jako cache používá Hitachi, mají proti nim pochopitelně mnohem nižší výkon, drží ale jednu velkou výhodu: kapacitu. Ta je sice vzata z celkového uživateli dostupného prostoru, HDD jí ale stále zřejmě má poměrně dost – pokud 1,8TB disk používá 500GB plotny, pak by odkládacích stop pro cache mohlo být až 200 GB.

 

Disky Ultrastar C10K1800 používají rychlost rotace ploten 10 520 ot./min., s typickou dobou odezvy 3,3–4,4 ms. Podle Hitachi je udržitelná přenosová rychlost 146 – 247 MB/s (u některých menších modelů 129–224 MB/s), v čemž by ale ještě neměl být zahrnut vliv media cache. Kromě maximální kapacity 1,8 TB jsou dále dostupné modely s velikostí 300, 450, 600, 900 GB a 1,2 TB. Všechny používají rozhraní SAS 12 Gb/s a mají 128MB vyrovnávací paměť.

Disk Hitachi Ultrastar

Jelikož se jedná o disky pro enterprise, slibuje u nich HGST zvýšenou spolehlivost: střední interval mezi poruchami má být až 2 miliony hodin, disky jsou též schválené pro nepřetržitý provoz. Také záruka je pětiletá. V tuto chvíli by již nové Ultrastary měly být v distribuci a procházejí ověřováním u různých dodavatelé serverů. Je asi jasné, že přes chytrou media cache nebudou moci plně konkurovat výkonu SSD, nicméně je chvályhodné, že vývoj neustává a výrobci se snaží HDD posunout někam dál.

Zdroje: HGST (1, 2), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?