Hlavní navigace

HP LP2475w: Dostupný král střední třídy

30. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První seznámení, parametry

LCD panel se nijak zvlášť neodlišuje od svých soukmenovců z řady LP. Trochu industriální design dodává monitoru punc kvality a bytelnosti. Nikde se nic neleskne, matnou černou narušuje jen stříbrný rámeček základny stojanu. Samotná S-IPS obrazovka monitoru je také matná, což je jedině dobře.

K monitoru dostanete kompletní kabeláž – napájecí kabel, USB, redukční kabel D-Sub–DVI, DVI, HDMI i DisplayPort.

HP v tomto případě trochu odlehčilo podstavu stojanu, která již není zcela vyplněná. Naštěstí vynikající možnosti polohování zůstaly stojanu zachovány.

 

 

Vynikající je také řada vstupů, kterými je panel vybaven. Nechybí žádné moderní rozhraní (ani DisplayPort) s podporou HDCP, ani starší kompozitní, komponentní nebo S-Video.

 

Na monitoru najdete celkem šest USB 2.0 portů. Čtyři mezi konektory a dva na levém boku. Nebudete tak mít problém s připojováním USB disků nebo dalších zařízení. Praktické je i ucho na přenášení. Po odšroubování držáku můžete panel pověsit i na zeď.



Možnosti polohování, ovládací prvky

Vynikající stojan umožňuje s monitorem dělat skutečně roztodivné kousky. Výborná je i výšková stavitelnost v rozmezí 10 cm. Otáčet kolem osy můžete s panelem v rozmezí 90°.

 

K ovládání slouží celkem sedm tlačítek, jimiž lze přímo zvolit vstup, zapnout PIP, vstoupit do OSD nabídky nebo vyvolat tovární nastavení. Bohužel zde chybí přímé nastavení jasu s kontrastem nebo rychlé přepínání barevných profilů.

OSD nabídka, možnosti nastavení

OSD nabídka je velmi pěkně zpracovaná, její podoba je již několik let u HP monitorů ustálená. K ovládání stačí pouze tři tlačítka. Nabídka obsahuje všechny důležité volby, profesionálům může chybět snad jen míchání barev v kanálech RGBCMY. Na škodu by také nebylo nastavení úrovně černé barvy.

V podporovaných jazykových mutacích OSD panelu bohužel chybí čeština. Třeba se jí někdy dočkáme, stejně jako např. na panelech Neovo. Obrovský počet vstupů si uvědomíte také v OSD nabídce. Pokud vás ruší dioda u vypínače, můžete ji v OSD nabídce snadno vypnout. Stejně divoké kusy jako se stojanem můžete páchat i s OSD nabídkou. Když budete panel provozovat na výšku, můžete si otočit i OSD nabídku. To zas tak běžné nebývá.

Také v OSD nabídce si uvědomíte, kolik vstupů tento monitor vlastně má. Nechybí ani funkce PIP a její nastavení nebo detekce aktivních vstupů.

Metodika testování

Před tím, než začnu jakýkoli panel testovat, tak na něm v ideálním případě alespoň den běžně pracuji. Tím se čerstvě vybalený panel alespoň částečně zahoří a ustálí. Pak následuje měření optickou sondou X-Rite eye one, kterou změřím barevné podání a jeho odchylky v továrním nastavení. To bývá u řady panelů doslova katastrofální. Pak následuje kalibrace obrazu optickou sondou na co nejlepší hodnoty blížící se teplotě barev 6500K, gamma 2,2 a jasu 150 cd/m2.

Po kalibraci optickou sondou následuje zjišťování pozorovacích úhlů, barevného podání na testovacím obrazci a podání jasu s kontrastem. K těmto účelům používám speciální aplikaci, kterou jako svou diplomovou práci na VUT vytvořil můj dlouholetý kamarád Jirka Švec (díky Jirko).  Díky ní jsem schopen zjistit rozsah zobrazení jednotlivých barevných kanálů RGBCMYK, zejména v jejich kritických krajních rozsazích. To samé platí o podání jasu s kontrastem na stupních šedi.

Na barevném obrazci vidíte zastoupení jednotlivých barev RGBCMYK ve dvou řadách. Spodní pruh zobrazuje celé spektrum odstupňované po deseti krocích v rozmezí 0–255, horní pruh pak jemné detaily v rozmezích 0–25 a 230–254 pro každou barvu. Díky tomu jsem schopen s celkem velkou přesností určit, jaké barevné odstíny jednotlivých barev již panel není schopen ani po kalibraci zobrazit. Výsledkem jsou pak dva grafy, které zobrazují, od jaké hodnoty bylo možné na monitoru rozeznat odstupňování nejtmavších a nejsvětlejších jemných odstínů.

To samé platí pro testovací obrazec se stupni šedi. V horní polovině můžete vidět rozmezí 1–24 na černém pozadí (0), v dolní polovině pak světlé odstíny v rozmezí 231–254 na bílém pozadí (255). Na tomto obrazci se velmi pěkně pozorují např. problémy S-IPS panelů s nejtmavšími odstíny.

Se zkalibrovaným panelem se pak podívám, jak si poradí s barevnými přechody a případným ditheringem. Ten je nejvíc patrný v černo-bílém přechodu, kde je velmi často vidět alespoň jemné pruhování.

První obrazec (se střídavými černými a bílými obdélníky) je věnován měření stability kontrastu. Měřeny jsou vždy rozdíly na dvou stejných sousedních bodech (dvě dvojice), jejichž výsledky jsou pak zprůměrovány. Tím je eliminováno zhoršení výsledků vlivem nerovnoměrnosti podsvícení. Stabilitu kontrastu měrím celkem v jedenácti krocích - pro nastavení jasu od 0 % do 100 % po 10% skocích. Výsledkem je pak graf, který najdete v příslušné kapitole.

Následuje měření homogenity podsvícení, ke kterému si díky této aplikaci zobrazím libovolně hustou (v mém případě 10 × 6) síť, v níž probíhá měření. Jas je v tomto případě nastaven na 100%, aby bylo zamezeno kmitání obrazu na osciloskopu vlivem blikání podsvětlovacích trubic. Výsledky měření jsou pro lepší grafickou přehlednost převedeny do grafického obrazce s příslušnou legendou.

Při stejném nastavení pak probíhá i měření odezvy. Tomuto účelu je věnována také jedna záložka aplikace LCD Tester. Kromě standardního průběhu odezvy měřené v rozsahu 0–x mě zajímá i jak si panel poradí s odezvami pro běžný provoz podstatně typičtějšími a to 127–255 (šedá–bílá) a 75–180 (šedá–šedá, někdy označována jako GTG (gray-to-gray)). Tyto hodnoty jsou pro každý TN panel nejhorší, protože se krystal musí ustálit na dvou ne krajních hodnotách, při nichž není možné v takové míře použít OverDrive.

Za zapůjčení digitálního osciloskopu M526 děkujeme společnosti ETC.

Za zapůjčení optické sondy X-Rite eye-one display 2 děkujeme společnosti X-Rite.

Pozorovací úhly, rovnoměrnost podsvícení

Vzhledem k tomu, že je panel postaven na technologii S-IPS, tak není pozorovacím úhlům moc co vytknout.

Až doposud jsem o panelu mluvil pouze v superlativech. Ale všechno dobré musí jednou skončit a tady se to stalo u rovnoměrnosti podsvícení. Pravá strana panelu jakoby ke zbytku nepatřila a intenzita podsvícení zde oproti zbytku klesá až na 69 % maximálního jasu. Po kalibraci barev a snížení jasu na 150 cd/m2 se situace příliš nezlepšila, spíše byla ještě o trochu horší. Nutno však podotknout, že většina TN panelů je na tom s rovnoměrností podsvícení ještě o poznání hůře.


Rovnoměrnost podsvícení při maximálním jasu


Rovnoměrnost podsvícení při jasu 150 cd/m2

Jas, stabilita kontrastu

Jas nemá úplně lineární průběh, přičemž mezi 90 % a 100 % se již žádný nárůst nekoná. Také minimální jas mohl začínat na trochu nižší hodnotě, než 95 cd/m2. Při snižování jasu začíná docházet k blikání trubic až pod úrovní 90 %.


Jas 50 % (1 dílek = 4 ms)


Jas 75 % (1 dílek = 4 ms)


Jas 85 % (1 dílek = 4 ms)

Stabilita kontrastu je velmi dobrá a již od 40% jasu se drží nad 90 %.

Barevné podání a kalibrace obrazu

HP LP2475w přichází s výborným barevným gamutem, která dokonce lehce přesahuje specifikace Adobe RGB. Zejména v červených odstínech je na tom monitor podle měření sondou velice dobře. Bohužel se to samé nedá říct o továrním nastavení, které nevylepší ani nahrání ovladače a barevného profilu. Velmi pomohla až kalibrace optickou sondou, která srovnala barevné kanály do ideálních hladin.


Tovární nastavení


Po instalaci ovladače a továrního profilu


Po kalibraci optickou sondou

Při pohledu na testovací obrazec jsem byl u většiny barevných kanálů schopen velmi dobře rozeznat všechny barevné odstíny. Kvalita S-IPS panelu a udávaný široký barevný gamut se tedy potvrdily i zde.

Vytvořený barevný ICC profil si můžete stáhnout zde.

Interpolace obrazu

Co do kvality interpolace je na tom panel velmi dobře. V oSD nabídce najdete položky pro zachování poměru stran i režimu 1:1 a ani v plném režimu mu nedělají neširokoúhlá rozlišení velký problém.


1920 × 1200 – širokoúhlé zobrazení


1680 × 1050 – širokoúhlé zobrazení


1280 × 1024 – širokoúhlé zobrazení


1024 × 768 – širokoúhlé zobrazení


1280 × 1024 – zachování proporcí


1024 × 768 – zachování proporcí

Rychlost odezvy a spotřeba

Rychlost odezvy je velmi svižná a ve všech měřeních se držela hluboko pod 20 ms a to dokonce i v přechodech šedá-šedá, které jsou pro TN panely většinou smrtelné.

K rychlé odezvě si ale monitor bohuže pomáhá poměrně silným Overdrivem, dokonce v obou směrech. I u přechodu 0-255 používá velmi výrazný Overshot (přepálení požadované hodnoty směrem nahoru), u přechodu 127-255 pak nasadí i Undershot (podpálení požadované hodnoty směrem dolů). V reálu se to projevovalo mírným rozmazáváním v rychlých scénách.


Průběh odezvy 0-255-0, 1 dílek = 40 ms


Průběh odezvy 127-255-127, 1 dílek = 40 ms


Průběh odezvy 50-200-50, 1 dílek = 40 ms

Spotřeba není nijak překvapivá, což ale neznamená, že by nemohla být nižší. V grafu je HP porovnáno se stejně velým monitorem LG L246WH, nicméně když se podíváte do recenze HP DreamColor LP2480zx, tak zjistíte, že velmi podobný panel s LED podsvícením má maximání spotřebu o 30 W nižší.

Závěrečné hodnocení

Společnosti HP se v posledních letech velmi daří a produkty jako tento monitor LP2475w jasně ukazují proč. Za relativně málo peněz přináší uživateli řadu paramtrů, které by od monitoru podobné cenové kategorie vůbec nečekal. Ať už je to široký gamut, S-IPS panel s vynikajícími pozorovacími úhly, rychlá odezva, sedm vstupů nebo vynikající možnosti polohování. K dokonalosti mu chybí v podstatě jen rovnoměrnější podsvícení, lepší tovární nastavení a stejně rychlá odezva bez tak výrazného použití Overdrivu. Parametrově srovnatelný Dell UltraSharp 2408WFP pořídíte za necelých 21000 Kč, což se s 12000 Kč za toto HP dá srovnat jen těžko.

I přes některé (spíše drobné) nedostatky jsem se rozhodl udělit panelu LP2475w ocenění SmartBuy, protože věřím, že za velmi příjemnou cenu přinese většině uživatelů skutečný užitek.

Plusy a mínusy

+ vynikající cena
+ široký barevný gamut
+ S-IPS panel
+ možnosti polohování
+ množství vstupů
+ 6× USB port
+rychlá odezva
+ kvalitní OSD nabídka
+ dodávané příslušenství

- rovnoměrnost podsvícení
- odezva používá Ovedrive
- tlačítky nelze přímo nastavit jas a kontrast
- vyšší spotřeba

Za zapůjčení LCD panelu HP LP2475w děkujeme společnosti Alza.cz.

Kompletní galerie

Byl pro vás článek přínosný?