Hlavní navigace

HP Pavilion, ProBook i EliteBook: vše nové s Ivy Bridge a něco navíc

11. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, HP a podobnost s Apple

Hewlett-Packard před dvěma dny v Šanghaji hromadně uvedl celou řadu nových notebooků: Paviliony, ProBooky, EliteBooky, i řadu Envy. dočkali jsme se redesignu Pavilionů i ProBooků, nového Ultrabooku z business-class EliteBook Folio, Ultrabooků a tzv. Sleekbooků z řady Envy, například modelu Spectre XT a dalších zajímavostí.

Dnešní článek berte spíše jako obrázkovou galerii a seznam modelů, co vás můžou čekat tento rok. HP ČR zatím nové produkty neuvádí, čerpáme tak ze zahraničních zdrojů a ceny jsou přepočtené z USD.

Dodatek: HP modely v tichosti uvedl i pro ČR. Nicméně data dostupnosti a ceny zůstávají podobné.

Navíc vám obvykle nemůžeme dát ani příliš přesné informace, co se hardwaru týče – jak je zvykem, HP informuje jen o tom, že „model využívá třetí generaci procesorů Core a volitelně grafickou kartu NVIDIA“.

Hardware

To asi nejdůležitější, co se změnilo, je hardware, kterým jsou notebooky vybaveny. Jak jsem zmínil, najdeme tu procesory Intel Core třetí generace alias Ivy Bridge. To je tak nějak samozřejmost, vzhledem k tomu, že nové řady notebooků vždy vychází díky nové řadě procesorů, co Intel vydá. Našly by se i některé modely s AMD, konkrétně s platformou AMD Trinity (pořád A-series, pořád APU, ale jádra Piledriver-odvozený Bulldozer), ale těch se dočkáme až pravděpodobně v létě nebo na podzim.

Ohledně čipů Ivy Bridge – jak se dalo čekat, Intel uvedl podobnou architekturu s pár drobnými vylepšeními na 22nm výrobním procesu. To pro nás znamená o dost menší spotřebu na stejném výkonu, a celkově nárůst výkonu přibližně o 20-30 % na stejně značené pozici oproti Sandy Bridge.

Čtěte také:

V procesorech Ivy Bridge ja také integrovaná nová grafická karta od Intelu, HD Graphics 4000. Ta je oproti staré známé HD Graphics 3000 rychlejší asi o 60 % a disponuje některými novinkami v technologiích, umí třeba posílat obraz do třech monitorů zároveň. Proto opět odpadá část důvodů, proč se do notebooků osazují diskrétní grafiky a dá se čekat, že modely jen s procesorem od Intelu a integrovanou HD 4000 v něm budou časté a populární.

Co do dalších grafických karet – Nvidia uvedla v březnu novou řadu grafických karet, GeForce 600M. Co jsme mohli soudit z testu GeForce GT 640M a z dalších informací, co o nové architektuře Kepler máme, povedly se 28nm grafiky Nvidii na jedničku. Stejně jako někteří jiní výrobci, HP tak částečně přechází k Nvidii, ačkoli u business-class zůstávají Radeony HD 7000M.

Podobnost s Apple: co na to HP?

Zrovna HP má modely podobné MacBookům Pro docela dost, mluvím konkrétně o loňských, a vlastně i letošních EliteBoocích. S novou generací a s Envy Ultrabookem a Envy Spectre XT však HP zavítal i k MacBooku Air, a někteří uživatelé se samozřejmě ozývají. Ozval se ostatně i sám Hewlett-Packard, který podobnost s MacBooky vysvětlil.

Design nových notebooků HP vzešel z jedenácti výzkumných center HP a využívalo se i připomínek zvenčí. Na designové prezentaci se ale jedna dáma přímočaře ozvala, že jí Spectre XT ohromně připomíná Apple MacBook Air, a jestli se HP nebojí žaloby ze strany Applu.

Stacy Wolff, viceprezident divize Industrial Design, odpověděl přirovnáním nových EliteBooků a Ultrabooků od HP ke zhruba 10 let starému tabletu od HP, TC1000. Stříbrná prý není barva Applu, ač si to někdo může myslet, černá klávesnice na ní také ne a pár podobných prvků, které má HP na trhu už delší dobu, nápodobně. Spectre XT se prý skutečně podobá MacBooku Air, ale to není zapříčiněno tím, že chce HP kopírovat Apple, ale jednoduše posunem v technologiích a zjednodušením designu.

V rozhovoru pro Engadget odpověděl Stacy už poněkud komplexněji.

Rozhovor najdete zde.

(nejde o citaci) Musíte přijít s designem, který je „ten správný“. Tenké unibody šasi zužující se dopředu doztracena je logická cesta, když designujete Ultrabook a chcete minimální tloušťku. To samé prý s kovem, s Li-Pol bateriemi. Na trhu s Ultrabooky lze pozorovat spoustu velmi podobných produktů, pokud chcete ultratenký odolný notebook s ULV procesorem, bez optické mechaniky, který nevypadá jak z roku 2005, šasi bude zákonitě podobné MacBooku Air. Nemáte ani moc možností se vydat jinam, typ zařízení nakonec k podobnému konceptu vede. Apple stříbrnou barvu s černou chiclet klávesnicí nevlastní (HP uvedl takový produkt dříve než oni), nevlastní ani koncept tenkých notebooků, a to jsou obecné principy, které k dobrému Ultrabooku mohou patřit.

 

Navíc není Spectre XT ani jiný produkt HP určitě stejný, najdou se desítky jasně viditelných rozdílů. MacBooky jsou hliníkové, Spectre XT je hořčíkový s kartáčovanou povrchovou úpravou a má pogumovanou spodní stranu. Spectre XT má v šasi výrazné reproduktory Beats Audio. Spectre XT má jiný typ klávesnice. A mohli bychom pokračovat.

Problém jednoduše nastane, že pokud se posouváte směrem k co nejjednoduššímu produktu, teoretický výsledek je vždy jeden. Apple se mu blíží z jedné strany, HP z jiné.

Hezčí Paviliony dv4, dv6, dv7, levné modely g6 a g7 a tenký m6

Hezčí Paviliony dv4, dv6, dv7, levné modely g6 a g7 a tenký m6

Paviliony jsou spotřební třída HP, levnější i dražší modely pro domácnosti, určené primárně pro konzumaci obsahu - internet, filmy, hudba a tak různě.

HP Pavilion dv4, dv6 a dv7

Nové Paviliony řady dv mají změněný design, sice nijak výrazně, ale za zmínku to stojí. Celé šasi je pořád zakulacené, pro někoho naštěstí už ale zřejmě chybí ono prohnutí na zadní straně víka, díky kterému notebook vypadal jak módní přívěšek. Nyní jsou záda zahnutá jen dolů, což působí trochu techničtějším dojmem, navíc se víko i narovnalo a není zohýbané po všech stranách dolů, tetokrát jej lemuje stříbrný okraj.

Mimoto nám v HP přichystali nové barevné varianty, i když se mi moc nezdá viditelně lesklý povrch plastů, můžete si vybrat z velmi pěkné černé s bílými linkami nebo z černo-hnědo-červeného přechodu. Dostupná je i bílá varianta, tentokrát to vypadá, že i s bílou (ne stříbrnou) klávesnicí, už tu nejsou žádné květinové ornamenty, ale decentní svislé šedé linky.

HP - novinky 2012HP - novinky 2012HP - novinky 2012HP - novinky 2012HP - novinky 2012

Model dv4 je 14", dv6 15,6" a dv7 17,3" notebook. Z nějakého důvodu nenajdeme na dv4 technologii CoolSense, a samozřejmě tu není numerická klávesnice, jinak je vše stejné.

Jsou tu procesory Ivy Bridge, dvoujádra i čtyřjádra, s grafikami od Nvidie. Například malý dv4-5000 má mít Intel Core i7-3610QM a GeForce GT 630M, dv7-7000 bude mít Core i7-3720QM a GeForce GT 650M (Kepler). Někdy později můžeme čekat i modely s APU (a pravděpodobně grafikami) AMD. V základu tu má být 750GB disk, někde i 1TB model.

HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

Zůstávají s námi samozřejmě reproduktory Beats, které má HP prakticky na všech ne-businessových produktech, můžete se tak těšit na kvalitní zvuk, dále tu je opět čtečka otisků prstů, která sem sice od oka nepatří, za usnadnění přihlašování ale HP patří dík.

HP Pavilion dv4-5000 a dv6-7000 začínají s cenou na 550 USD (12 500 Kč vč. DPH), modely dv7-7000 na 800 USD (18 000 Kč vč. DPH). Jde samozřejmě o předběžné ceny, v ČR to nakonec může být o dost jinak. Dostupnost se plánuje na 20. června.

 

HP Pavilion g6 a g7

Paviliony řady G, někdy označované jen jako třeba HP g6 (bez Pavilionu), jsou nejlevnějšími notebooky HP. Minimalistický design už není tolik zakulacený a HP nyní přidává velmi pestrou paletu možných barev.

HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

Můžeme opět čekat procesory Ivy Bridge, i když třeba jen Pentia a Celerony, nebo také v budoucnu APU od AMD.

Cenou má barevný 15,6" Pavilion g6 začínat na 450 USD (10 000 Kč vč. DPH) a 17,3" g7 na 500 USD (11 000 Kč vč. DPH). Dostupné mají být od 25. června.

HP Pavilion m6: konkurence pro Acer TimelineU?

Ačkoli nejde o Ultrabook v pravém slova smyslu, HP mu tak alespoň neříká, je 15,6" Pavilion m6 velmi zajímavou novinkou. Tenké stříbrné šasi stále obsahuje optickou mechaniku a budou tu i diskrétní grafiky, můžeme tak čekat velmi podobný produkt jaký Acer uvedl před měsícem (Aspire TimelineU M3).

 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

Jsou tu procesory Ivy Bridge, opět zřejmě s grafikami Nvidie, a plánuje se osazení i nových procesorů od AMD. Notebook by se tak možná potom dal řadit do platformy AMD Ultrathin.

HP Pavilion m6 se bude prodávat někdy během léta za dosud neznámou cenu.

ProBooky řady S i B: nejen na takové to domácí pracování

ProBooky řady S i B: nejen na takové to domácí pracování

ProBooky 4340s, 4440s, 4540s a další

ProBooky řady S jsou na pomezi spotřební sféry a business-class. Jde o levnější pracovní notebooky, vhodné třeba i pro studenty nebo do domácností. Nejde o multimediální stroje, proto tu chybí třeba reproduktory Beats nebo výkonné diskrétní grafiky. Naopak zpracování je kvalitnější než u Pavilionů, displej je matný, apod. .

Číslování je trochu jiné než u Pavilionů. první číslo určuje třídu notebooků, druhé úhlopříčku, třetí generaci a poslední je buď nula pro Intel nebo pětka pro AMD, podle procesoru.

Máme tu tedy:

  • HP ProBook 4340s: 13,3", Ivy Bridge
  • HP ProBook 4440s: 14", Ivy Bridge
  • HP ProBook 4540s: 15,6", Ivy Bridge
  • HP ProBook 4740s: 17,3", Ivy Bridge
  • HP ProBook 4345s: 13,3", AMD
  • HP ProBook 4445s: 14", AMD
  • HP ProBook 4545s: 15,6", AMD

HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

Najdeme tu už i 7200otáčkové disky s ochranou proti nárazu, volitelně 3G nebo 4G LTE konektivitu, Intel vPro a další. Materiálem zůstává kartáčovaný hliník a plast, i když se design trochu změnil. Zatím nevíme, jak to bude s grafikami, ale vypadá to, že u ProBooků se Intel drží tradice a budeme mít na výběr z nějakého nižšího Radeonu nebo pouze HD Graphics 4000.

Cenově mají začínat ProBooky S na 589 USD (13 500 Kč) a na trhu se mají objevit už od 4. června (s Intelem).

ProBooky 6470b, 6570b a další

ProBooky řady B už jsou trochu jiná kategorie. Jsou dražší a už jde o robustnější pracovní stroje, mnohem pevnější, odolnější a kvalitnější, navíc vybavené často SSD a nabité technologiemi, taková předzvěst EliteBooků. Šasi má být potaženou vrstvou odolnou proti poškrábání.

 

HP hodlá uvést čtyři modely:

  • HP ProBook 6470b
  • HP ProBook 6570b
  • HP ProBook 6475b

Značení je stejné, jde o 14" a 15,6" modely s Ivy Bridge nebo později 14" s AMD Trinity. U Intelu budete moci mít integrovanou i diskrétní grafiku.

Uvedení na trh se plánuje rovněž na 4. června, cena začíná na 669 USD pro 6475b, pro modely s Intelem na 769 USD (15 500 a 17 500 Kč vč. DPH).

EliteBooky P a W a EliteBook Folio: business-class, jaksepatří

EliteBooky P a W a EliteBook Folio: business-class, jaksepatří

EliteBooky řady P (a W - pracovní stanice) jsou nejvyšší řadou od HP, co se business-class týče. Zpracování, korporátní technologie, dokování a záruka jsou zde na vrcholu po boku řad jako je Dell Latitude a Precision nebo Lenovo ThinkPad T, W a X. Všechny nové notebooky jsou kompatibilní se starými dokovacími stanicemi. Všechny mají navíc "military class" certifikaci MIL-STD-810G kvality ve smyslu odolnosti.

EliteBooky 2170p a 2570p

Napřed dva menší modely. HP má svůj první 11,6" EliteBook, označený jako 2170p, a inovovanou verzi 12,5" EliteBooku 2560p - 2570p. 2570p je tentokrát o něco lehčí, váží jen 1,6 kg.

Čtěte také:

HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

Procesory od AMD tu už nečekejte, vše je Ivy Bridge, dvoujádra s integrovanou grafikou, u 2170p jde o ULV čip, u 2570p o plnonapěťový. Máte na výběr z disku nebo SSD. Volitelně můžete sáhnout po podsvícené klávesnici.

HP EliteBook 2170p i 2570p mají být dostupné 22. června za startovní cenu 999 a 1099 USD (21 a 23 tis. Kč vč. DPH).

EliteBooky 8470p a 8570p, potažmo 8470w, 8570w a 8770w

Ve velké úhlopříčce 14-17,3" tu máme potom nové EliteBooky řady 8000p, resp. jejich analogické pracovní stanice 8000w. Vybaveny budou dvoujádry i čtyřjádry Ivy Bridge, opět můžete vybírat z SSD i pevného disku, workstationy se pochlubí profesionální grafickou kartou, 8470w některou od AMD a 8570w a 8770w Nvidií Quadro FX s až 4 GB VRAM. EliteBooky řady P mají přepínatelný AMD Radeon HD 7570M nebo jen HD Graphics 4000.

HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

EliteBook 8470p se s SSD a přídavnou baterkou chlubí výdrží až neuvěřitelných 36 h. Hmotnost 14" notebooku zůstala na pěkných 2,05 kg.

Oba standardní EliteBooky můžete pořídit od 4. června od 899 USD, v přepočtu od 20 500 Kč vč. DPH.

Pracovní stanice EliteBooky W přijdou na trh během léta za neuveřejněnou cenu.

 

EliteBook Folio 9470m: ultimátní pracovní Ultrabook

HP Folio 13 je samo o sobě tak nějak pracovním Ultrabookem, ale HP šlo ještě dál. Pravým Ultrabookem z business class je nyní EliteBook Folio 9470m, mělo by jít o takovou dražší alternativu k Foliu 13. Jde o 14" Ultrabook s tloušťkou 19 mm a hmotností 1,6 kg.

 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

Zajímavá je nabídka portů, kromě USB 3.0 tu najdeme RJ-45 (Ethernet), DisplayPort i VGA (D-Sub). Dále má EliteBook Folio TPM čip, čtečku smart karet, slot na zámek Kensington a stejně jako ostatní EliteBooky i podporu zašifrování kompletního disku, tedy SSD.

HP EliteBook Folio se bude prodávat od října (až, ano) za cenu od 1149 USD, v přepočtu od 26 tis. Kč.

HP Envy: Ultrabooky, levné Sleekbooky a hlavně - parádní Spectre XT

HP Envy: Ultrabooky, levné Sleekbooky a hlavně - parádní Spectre XT

HP Envy je řada notebooků, které asi nejvíc lezou do zelí právě Applu. Jde o Ultrabooky i silnější, ale vždy v něčem zajímavé notebooky, které se podobaly a podobají MacBookům Pro i MacBookům Air, a to jak vzhledem, tak určením trhu.

HP Envy Spectre XT

HP Envy Spectre XT nebo jen Spectre XT je nový 13,3" Ultrabook HP. S tloušťkou 14,5 mm a hmotností pod 1,4 kg se jedná o velmi sympaticky rozměrný stroj. U řady Envy víme trochu víc o parametrech, takže:

  • procesor Intel Ivy Bridge (ULV)
  • Intel HD Graphics 4000
  • 4 GB RAM DDR3 1600 MHz
  • 128- nebo 256GB SSD
  • 13,3" displej, 1366 × 768 px
  • podsvícená klávesnice
  • Wi-Fi, Bluetooth, WiDi
  • 327 × 221 × 14,5 mm; 1,38 kg
  • 8 h na baterku
  • v ceně je plná verze Adobe Photoshop a Premiere Elements 10
  • Beats Audio - kvadrofonní reproduktory
  • HP CoolSense

 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

Parametry slušné, i když je škoda nízkého rozlišení displeje, vedle nových ZenBooků od Asusu vypadá 1366 × 768 px docela úsměvně.

HP Spectre XT bude k dispozici od 8. června za 999 USD, tedy 23 tis. Kč včetně DPH.

 

HP Envy Sleekbook

HP pro nás už teď má nové Envy, jednak Ultrabooky, tak i tlustší notebooky - Sleekbooky. Jak vám asi došlo, jde o takové "skoro-Ultrabooky". HP má dvě verze, 14" a 15,6", obě by měly být prý silné 19,8 mm, teď jde jen o to, jestli jde o nějakou průměrnou tloušťku nebo maximální.

HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

Hmotností Sleekbooky začínají na 1,8 kg, na baterku by měly vydržet osm (14") či devět (15,6") hodin. Prozatím jsou dostupné s procesory Sandy Bridge, ale už brzy se plánuje přechod na Ivy Bridge. Podle všeho tu je stále jen integrovaná grafika. Jsou tu 2.1 reproduktory Beats a trochu zvláštně prý 320GB disk u 15,6" a 500GB disk u 14" modelu. U obou opět 4 GB RAM DDR3 na 1600 MHz. Rozlišení je opět jen 1366 × 768 px.

Sleekbooky jsou dostupné už teď a jejich hlavním argumentem je cena, která pro 15,6" model začíná na 599 a pro 14" na 699 USD, tedy velmi pěkných 13 500 a 16 000 Kč vč. DPH.

HP Envy Ultrabook

Envy Ultrabook je, jak jsem již napověděl, plnohodnotným ultra-kolegou od Sleekbooků. Nepříjemnou vlastností je vyšší cena. Opět to jsou dva modely, 14" a 15,6". Zásadní změnou oproti Sleekbookům je úložiště, tentokrát je 500GB disk kombinován s 32GB SSD v mSATA a Ultrabook tak podporuje sobě vlastní technologie jako je Intel Rapid Start.

 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012 HP - novinky 2012

Má-li Engadget správně popisky, pak je úložiště zřejmě jedinou podstatnou změnou, což moc nevyslětluje cenu, která je u 14" modelu jen o 50 USD vyšší, u 15,6" kousku ale hned o 200 USD. Tak či tak jde ale o pěkné částky. Oba notebooky jsou s procesory Sandy Bridge dostupné už teď, náhrada Ivy Bridge by měla přijít během června.

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?