Hlavní navigace

HP ProBook 6555b: kvalitní business za hubičku

26. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

S příchodem architektury Intel Calpella a 15,6" displejů naznalo HP, že uzrál čas na obměnu svých business strojů ProBook. Ve střední třídě ProBooků "b", které podporují profesionální zabezpečení a disponují kvalitní konstrukcí, se ovšem objevila další novinka, a to nabídka modelů s levnějšími komponentami od AMD, které slibují především výrazně nižší cenu oproti Intelu. Jedním ze zástupců této kategorie je i dnes testovaný ProBook 6555b, který s dvoujádrovým procesorem AMD Turion II, 2 GB operační paměti a sdílenou grafickou kartou ATI tvoří základ celé řady s cenovkou jen mírně převyšující 15 000 Kč s DPH. Je vůbec možné za cenu low-end business stroje vyrobit kvalitní notebook střední třídy? Případně, v čem je háček?

Vzhled

Plusy a mínusy

+ Bezkonkurenční poměr cena/kvalita
+ Solidní konstrukce
+ Tiché chlazení
+ Bohatá konektorová výbava
+ Zabezpečení

- Klávesnice mohla být lepší
- Výrazné indikační diody

Začnu tradičně fyzickými parametry - rozměry notebooku jsou na 15,6" běžné (371 × 248 × 34,8 mm), jen je přístroj v zavřeném stavu trochu vyšší; váha je také naprosto v pořádku (2,69 kg). ProBook 6555b je jedním z těch "pohledných" business strojů, který do světa na první pohled hlásá: "Jsem pracant s vkusem!" Musím proto jednoznačně přiznat, že design se HP povedl, mně samotnému se líbí. Vzhled notebooku tak nebude na obtíž ani manažerům, kteří vkusný design vyžadují, i když ti asi nebudou cílová skupina ProBooku 6555b. Dodám jen, že vzhled je shodný s nejvyššími EliteBooky, ovšem tam, kde má EliteBook kovové prvky, přichází ProBook s plasty.

Už zavřený notebook se svým matně stříbrným víkem a kulatým, kovovým logem HP udělá dojem i na náhodného kolemjdoucího (ač jistá inspirace produkty s nakousnutým ovocem je zřejmá). Tvary jsou mírně zaoblené, ovšem s jasně řezanými hranami, což platí hlavně o základně. Notebook tak dostává částečně industriální, díky stříbrným prvkům ale profesionální nádech.

I po otevření víka displeje na nás vykoukne design s matnými plochami, které střídají černou a stříbrnou barvu - nejbližší okolí klávesnice je černé s hrubým povrchem, prostor nad klávesnicí a opěrky už jsou opět stříbrně matné (pozn.: postříbřený plast je naštěstí šedý, nicméně z dlouhodobého hlediska nejsem přesvědčený o jeho praktičnosti, resp. odolnosti vůči škrábancům a špíně; notebook se ke mně dostal už s několika šrámy, které jsou jednoznačně vidět). Rámeček displeje je, stejně jako okolí klávesnice, černý s hrubším povrchem.

Co se diodových ukazatelů na přední hraně týče, ty hýří hned několika barvami a jsou mnohem výraznější, než bych si je představoval. Základem je zelenomodrá, která indikuje napájení notebooku (společně s vypínačem indikuje zapnutý notebook - svítí a režim spánku - dýchá) a činnost pevného disku. Bezdrátové sítě mají sdruženou indikaci - sytě modrá barva znamená, že je alespoň jeden modu aktivní, oranžová naopak znamená vypnuté adaptéry. Nabíjení baterie je také signalizováno oranžovou, když je baterie téměř plná, dioda zmodrá. Dodám jen, že optická mechanika má indikační diodu zakrytou (jinak je ale zelená).

Kvalita zpracování a konstrukce

Kvalita zpracování, ale především konstrukce je jedním z nejdůležitějších faktorů, které odlišují pracovní notebooky od těch konzumních. Jsem proto rád, že v tomto směru je na tom HP ProBook 6555b opravdu velice dobře.

S lícováním ani povrchovou úpravou plastů jsem neměl žádný problém. Co se tuhosti konstrukce týče, zde se musíme zaměřit zvlášť na víko displeje a základnu. Víko je kompletně plastové, má proto tuhost standardní, prohýbat tedy jde (ač bez vad v obraze), v krutu se ovšem chová velmi dobře. Základna už je ale jiná káva - díky vnitřnímu rámu, který kombinuje slitinu a tvrdé profilované plasty, má opravdu výbornou tuhost. Prostor optické mechaniky (resp. Upgrade Bay) je dostatečně vyztužený, ovšem přesto se základna pouze v tomto místě přirozeně prohýbá.

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice

Díky displeji s poměrem stran 16:9 se do 6555b vešla plnohodnotná klávesnice i s numerickým blokem, která je až na absenci TrackPointu shodná s těmi, které vídáme v nejvyšších EliteBoocích. Rozložení je standardně šestiřadé, kvůli neredukovanému, klasicky rozmístěnému numerickému bloku bylo nutné zúžit pravý sloupec kláves (včetně dvouřadého Enteru). Klávesa Fn je umístěná na běžné pozici za Controlem, vedlejší funkce, které ovládá, se nacházejí výhradně v horní řadě kláves (spánek, přepínání zobrazovacích zařízení, spuštění správce napájení, úprava jasu displeje), osobně bych doporučoval barevné rozlišení. Dodám jen, že kurzorové šipky jsou kvůli specifickému tvaru kláves poměrně malé. Klávesnice netrpí prohýbáním.

Z psaní na klávesnici mám vesměs dobré pocity, po jednodenním zvykání jsem se na ní naučil psát prakticky bez přehmatů velmi rychle, zvuk je spíše příjemný (hluboký), ovšem mírně hlučnější. Klávesy mají adekvátní odpor i zdvih, jen je na ně nutné trochu víc tlačit, což hlučnosti nahrává. Tvar a celková ergonomie kláves mi ale přijde na business notebook nedotažená - klávesy připomínají chiclet styl, plošky jsou striktně rovné, bez jakéhokoliv klenutí.

Nad klávesnicí najdeme dodatečná tlačítka, kromě toho napájecího jsou však všechna dotyková. Jedná se o spuštění e-mailového klienta, prohlížeče, přepínač bezdrátových sítí, ovládání hlasitosti a šikovnou funkci spuštění kalkulačky. Tlačítka jsou poměrně intenzivně podsvícená zelenomodrými diodami (bezdrátový přepínač samozřejmě sytě modře, vypnuté funkce oranžově), v noci diody až oslňují. Dodám jen, že v tomto prostoru najdeme i indikaci Caps a Num Locku.

Touchpad

Touchpadu prakticky nemám co vytknout, opravdu se povedl. Dodavatelem je Synaptics, což předurčuje jeho dobré vlastnosti - výborná odezva i citlivost. Černá dotyková ploška má standardní velikost a saténový povrch, na kterém se velice pohodlně pracuje. Touchpadu po instalaci nových ovladačů nechybí podpora multidotykových gest, rolování jedním prstem také není problém. Dotyková plocha je jednoznačně oddělená od opěrek zapuštěním.

Tlačítka touchpadu chválím také - mají příjemný a jistý stisk (ovšem možná něco delší stisk), reagují v celé ploše a jsou poměrně tichá, bez rezonance.

Porty

Co člověka na 15" ProBooku 6555b jistě mile překvapí, je konektorová výbava, která je opravdu na úrovni profesionálních business strojů. Nedokážu si představit, že by někomu určitý konektor chyběl, však posuďte sami‚Ķ

Levá strana nabídne digitální obrazový výstup DisplayPort (včetně zvuku, není problém redukcí vyvést HDMI či DVI), dvojici USB 2.0, kombinovaný eSATA/USB 2.0 port, dva audio konektory (mikrofon a sluchátka) a také 54 mm ExpressCard slot, který se už moc nevidí. Zadní strana nabídne i přes baterií stísněný prostor jednak napájecí konektor, analogový D-Sub s aretací (při rozlišení 1680 × 1050 bez vad v obraze), dále gigabitový ethernet (Marvell), dnes už exotický modem (IDT) a zdířku zámku Kensington. Pravá strana taky přidá trochu exotiky - začínáme sériovým portem, pokračujeme FireWire, čtečkou paměťových karet a USB 2.0 portem, naposled zmíním optickou mechaniku s podporou LightScribe. Komu by se zdála konektivita slabá, na rubu základny se ještě nachází dokovací konektor, který do business segmentu jednoznačně patří.

Další možností rozšíření je šachta optické mechaniky (HP nazývá Upgrade Bay), do které můžete vložit také prázdnou záslepku, nebo adaptér s 500 GB pevným diskem. HP ji ovšem navrhlo spíše na dlouhodobější použití, nikoliv na častou výměnu - místo výsuvného mechanismu je nutné odšroubovat jistící šroubek pokaždé, budete-li měnit zařízení v šachtě; pevný disk v ní drží 4 dalšími šroubky.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

Nejnižší konfigurace ProBooku 6555b, kterou jsme si vybrali pro náš test, disponuje pouze základním 15,6" displejem s rozlišením "HD Ready" 1 366 × 768, TN maticí a matnou povrchovou úpravou. V testovaném kuse jsme našli panel LG LP156WH2-TLRB naprosto standardních vlastností - slušná svítivost díky LED podsvícení, naopak mírně zhoršené podání barev kvůli matnému povrchu.

Víko displeje drží dva tužší panty s plynulým chodem, uložené v širokých kovových pouzdrech na horní straně základny (jedná se tedy o běžné uspořádání pracovních strojů). Díky tomu je možné víko otevřít až do maximálního úhlu 180¬∞. Víko je v zavřeném stavu jištěno dvojicí zámků, jejichž posuvník se nachází uprostřed horní hrany. Přestože zámky neoplývají aretací, je možné díky kombinaci vhodného umístění posuvníku a jemných pantů otevírat víko pohodlně jednou rukou.

Nad displejem je ještě umístěna webová kamera se slabou bílou indikací, která má rozlišení 2 MPx a velmi dobrou kvalitu obrazu (přestože pro plynulé snímání je toto rozlišení nepoužitelné), což se u HP stalo dobrou tradicí.

Zvukové možnosti

O zvuk ve vestavěných zvukových zařízení se stará v jižním můstku integrovaný kodek IDT. Digitální výstup (DisplayPort) zajišťuje naopak kodek v severním můstku v režii ATI.

Vestavěné stereofonní reproduktory se nachází na přední hraně základny, což do jisté míry (a zvláště při provozu na podložce pohlcující zvuk) omezuje jejich vnímanou hlasitost. Ta je tak nižší, avšak přesto standardní, stejně jako kvalita reprodukce. Pozitivně vnímám, že reproduktory rezonují jen minimálně i při nejvyšší hlasitosti.

Ve víku displeje je vestavěná rovněž dvojice stereofonních mikrofonů. Kvalita jejich záznamu je velmi dobrá.

Datové úložiště

Osazený pevný disk Hitachi disponuje kapacitou 320 GB s plotnami otáčejícími se rychlostí 7 200 otáček za minutu a 16 MB vyrovnávací pamětí. Díky tomu je práce s počítačem dostatečně svižná, čemuž odpovídají také naměřené hodnoty čtení (téměř 92 MB/s) a přístupové doby (16,4 ms), které jsou v rámci kategorie mírně nadstandardní.

Spousta výrobců, zvláště v business segmentu, vybavuje své počítače různými ochranami před poškozením pevného disku, resp. ztrátou dat. HP této technologii říká 3D DriveGuard a sestává se jednak z pasivní ochrany v podobě náraz absorbujícího uložení pevného disku a jednak aktivního systému monitorování polohy notebooku pomocí gravitačního senzoru, který při nebezpečí pádu zaparkuje čtecí hlavy (signalizace oranžově svítící diodou aktivity disku). Při změně polohy notebooku se zavřeným víkem displeje je aktivována permanentní ochrana. Software ovšem nenabízí absolutně žádnou možnost nastavení (pouze vypnutí) - systém je sice poměrně inteligentní, s parkováním to nepřehání, ovšem uvítal bych možnost nastavení citlivosti.

Pevný disk je z výroby rozdělen na dva uživatelsky přístupné oddíly (280 GB systémový oddíl a 2 GB prostor pro aktualizace HP Tools). Zbylých 15 GB zabírá skrytý oddíl obnovení systému a záchranného rozhraní.

Výkon, herní testy, provozní hluk a chlazení

Výkon

HP ProBook 6555b je především pracovní notebook, čemuž plně odpovídá jeho konfigurace. Jak jsem zmínil v úvodu, testovaný model je vybavený komponentami AMD - základem je dvoujádrový procesor AMD Turion II N530 pracující na frekvenci 2,5 GHz. S ním přímo spolupracuje čipová sada AMD M880G. Grafický procesor je integrovaný v severním můstku RS880M, jedná se tak o známý základní adaptér ATI Mobility Radeon HD 4250 se sdílenou pamětí. Sestavu doplňuje 2 GB operační paměť (DDRIII, 1 066 MHz), není ji však problém rozšířit, jelikož je jeden slot volný.

Výkon je pro pracovní využití naprosto dostatečný, notebook je příjemně svižný. Procesor samozřejmě kvůli absenci Hyper Threadingu a Turbo Boostu nedosahuje protějšků ze stáje Intel, ovšem přesto rozhodně nebude brzdit žádného uživatele. Grafický adaptér svým výkonem i možnostmi odpovídá integrovaným řešením - dokáže díky technologii Avivo HD akcelerovat Full HD videa, herní výkon je i přes podporu DirectX 10.1 přirozeně slabý, ovšem starší hry si zahrajete, a to lépe než s Intel HD grafikou.

Provozní hluk a chlazení

Chladicí systém 6555b je velice kompaktní. Skládá se z pasivu na procesoru a severním můstku, jedné trubici heatpipe a samozřejmě ventilátoru v levém vzdálenějším rohu. Vzduch je nasávaný skrze vícero perforací na rubu základny. Chlazení je celkově opravdu velice tiché, přestože se ventilátor točí stále (u notebooků HP není výjimka) - i pevný disk je hlučnější. V zátěži se samozřejmě ventilátor roztočí na vyšší otáčky, ovšem i tak patří k tišším - hluk není nepříjemný.

Při kancelářské práci je notebook téměř neslyšitelný, teploty komponent se drží na naprosto běžných hodnotách (CPU i čipová sada kolem 45¬∞C, pevný disk 35¬∞C), základna je také příjemně chladná - lícní strana ani klávesnice nepřesáhnou 30¬∞C, nejteplejší místo na rubu notebooku (prostor pevného disku) jen mírně přesáhne tělesnou teplotu; vzduch vydechovaný chlazením je také nízký (37¬∞C). Podobné teploty i ticho zaznamenáme i při prohlížení internetu. Až při přehrávání videa se mírně zvýší (čipy cca 50¬∞C, pevný disk 42¬∞C), lícní strana základny tak dosahuje maxim 34¬∞C a rub 40¬∞C, vyfukovaný vzduch se drží pod 45¬∞C, notebook je ovšem stále příjemně tichý.

Po hodině vysoké zátěže tělo teploty téměř nezměnilo, pouze spodní strana stoupla na 42¬∞C u ventilátoru. O zahřívání čipů taky nemá smysl mluvit, ty se držely silně pod 70¬∞C, pevný disk pod 40¬∞C.

Závěr je tedy jasný - chlazení notebooku je velmi tiché a naprosto dostatečně účinné. Provoz na klíně rozhodně není problém, plochy, se kterými přijde uživatel do styku, se v žádném případě nezahřejí od vnitřních komponent, to je spíš bude zahřívat sám uživatel.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

ProBook 6555b spojuje bezdrátově se světem standardní dvojice adaptérů od Broadcomu - WiFi podporující standardy 802.11b/g/n a Bluetooth verze 2.1 s podporou EDR. Zajímavé je, že jak WiFi, tak Bluetooth modul jsou běžně dostupné a uživatelsky jednoduše vyměnitelné/doplnitelné.

Pro připojení do sítí mobilních operátorů notebook vybavený není. Na základní desce není osazená ani miniPCI-E patice pro doplnění adaptéru, ani nenajdeme pod krytem volnou anténní přípojku.

Přepínání jednotlivých adaptérů zabezpečuje softwarová utilita HP Wireless Assistant, funkci hardwarového vypínače zastává dotykové tlačítko nad klávesnicí.

Napájení a výdrž

O napájení se stará šestičlánková 55 Wh baterie (311 g), která z těla notebooku nevyčnívá. O její dobíjení se stará na svůj výkon poměrně kompaktní 90 W adaptér (533 g), který dokáže za chodu notebook nabít zhruba za 2 hodiny a nijak výrazně se nezahřívá.

Notebook dosahuje ve výdrži na baterii podobných výsledků jako protějšci postavení na platformách Intel. V našem kancelářském testu výdrže napájela baterie notebook téměř 4,5 hodiny se spotřebou kolísající kolem 11 W. Brouzdání po internetu si řeklo obvykle o 13 W (YouTube 16-17 W), výdrž tak klesla na 3,5 hodiny. Notebook je schopen na jedno nabití baterie přehrát celovečerní film (téměř konstantní spotřeba 19 W, výdrž 2,5 hodiny). Při maximální zátěži se spotřeba vyšplhá na 46 W, notebook tak vydrží zhruba hodinu.

Pracovní ráz notebooku se nezapře ani v tomto případě, HP dává uživateli možnost dokoupit díky konektoru na spodní straně základny přídavnou baterii, která se připne zespodu a může zvýšit výdrž ProBooku až na trojnásobek.

Pro správu napájení slouží aplikace HP Power Assistant, která sice z velké části přináší pouze měření spotřeby, na jejímž základě dokonce vypočítává náklady provozu notebooku. To ovšem za zásadní na správci napájení nepovažuji. Ovšem pár zajímavých nastavení se tu přeci jenom najde - pro každý napájecí profil můžete volit, která jednotlivá zařízení se zapnou či vypnou, zároveň se dozvíte jejich spotřebu.

Linux, Dodávaný software, Zabezpečení, Záruka, Zhodnocení

Linux

Poslední verze Linuxové distribuce Ubuntu 10.10 neměla s HP ProBookem 6555b naprosto žádný problém - všechna zařízení fungovala (WiFi až po instalaci automaticky nabízeného ovladače, bylo rovněž možné nainstalovat proprietární ovladač ATI, který kvůli DisplayPortu doporučuji), fungovaly dokonce i klávesové zkratky a všechna dotyková tlačítka nad klávesnicí.

Dodávaný software

Předinstalovaným operačním systémem je kvůli základním 2 GB paměti RAM 32bitová edice Windows 7 Professional. HP ovšem spolu s notebookem dodává disky pro instalaci obou bitových edicí (32 i 64 bitů) a potřebných ovladačů, za což výrobce jednoznačně chválím!

Aplikace od HP pokrývají především veškeré možnosti zabezpečení (ucelená správa prostřednictvím výborných HP ProtectTools), diagnostiku počítače (HP Advisor) a získání podpory. Součástí tohoto balíku je také dokovací lišta s nabídkou HP Advisor, která, myslím, v pracovním použití nebude úplně vhodná. Součástí však je taky velmi užitečná aplikace HP Setup, pomocí níž aktualizujete ovladače a software HP.

Mezi hlavní aplikace třetích stran patří předinstalované Microsoft Office 2010 s možností aktivace či bezplatného užívání edice Starter a balík Windows Live Essentials, ovšem loňské edice. Své místo si našla i zkušební verze bezpečnostního balíku McAfee Total Protection či online zálohování Norton Online Backup. HP zřejmě kvůli dohodám s výrobci software instaluje namísto volně dostupných či oficiálních aplikací náhrady (viz. např. PDF Complete s možností dokoupení rozšířené licence namísto Adobe Readeru, trial verzi WinZIP, přestože Windows automaticky s těmito archívy pracovat umí‚Ķ). Na závěr doplním, že vypalovacím software se stal známý Roxio Creator Business 10, přítomna je i aplikace HP Webcam (snímání vestavěnou) či Skype.

Zabezpečení

HP ProBook 6555b nabízí vše, co bychom si ve střední třídě mohli přát, tedy zabezpečení už na profesionální úrovni. K dispozici nám tak je pohodlná, vypouklá čtečka otisků prstů (na druhou stranu se tím rapidně zvyšuje možnost nechtěného dotyku, čemuž nepomáhá ani ne zcela vhodné umístění čtečky v rohu) spolu s bezpečnostním TPM čipem a podporou preboot autentizace (pozn.: otravný signalizační zvuk zadání hesla, nebo otisk prstu je možné vypnout pomocí F5). Aplikační balík HP ProtectTools správu zabezpečení pohodlně centralizuje, obsahuje také správce hesel (každé heslo je však nutné jednotlivě otiskem potvrdit, zvolit lze pouze citlivost a úsporu energie čtečky).  ProtectTools obsahují také možnost šifrování pevného disku či omezení přístupu k některým rozšiřujícím přípojkám a slotům na základě ověření.

Záruka

Notebook je dodávaný se standardní zárukou 1 rok na přístroj (zanést do servisu) a 1 rok na baterii, což u základního modelu není překvapením. Rozšířit ji lze v celém spektru běžných business záruk, tedy v nejvyšším případě až na 3 roky s ochranou proti náhodnému poškození a opravou u zákazníka doma výjezdním technikem následující pracovní den.

Zhodnocení

Kde je tedy onen pomyslný háček? Asi vás zklamu - žádný není! HP ProBook 6555b je opravdu povedený pracovní notebook střední třídy, který se může pyšnit velice dobrým zpracováním a kvalitou konstrukce, silně nadstandardními možnostmi rozšíření a zabezpečením na business úrovni, což jsou, myslím, ty nejzásadnější parametry v dané kategorii. Notebook má navzdory komponentám od AMD standardní výdrž, také chlazení nikoho nemůže urazit, naopak překvapí nízkou hlučností i minimálním zahříváním. Vše je navíc zabalené do vkusně elegantního těla.

Přihlédneme-li navíc k faktu, že se ProBook 6555b prodává za cenu atakující nejzákladnější pracovní stroje, jen těžko mu můžeme objektivně cokoli vytýkat. A tak snad jen pro formu uvedu, že bych si na business stroji představoval o něco lepší klávesnici a rozhodně méně výrazné diody.

 XNTB doporučujeme

ExtraNotebook doporučuje!

Pro velice dobrou kvalitu zpracování, robustní konstrukci a profesionální business funkce i výbavu za bezkonkurenční cenu si HP ProBook 6555b jednoznačně zaslouží doporučení ExtraNotebooku.

 

Za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky děkuji společnosti VOR, s.r.o., zvláště pak Pavlu Skálovi.

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a výsledky testů výdrže

HP ProBook 6555b

Cena

cca 15 500 Kč s DPH

Zapůjčil

HP ČR (www.hp.cz)

 

Specifikace

Procesor

AMD Turion II N530 (2,5 GHz, 2 MB L2 cache)

Operační paměť (vestavěná)

2 GB (DDRIII, 1 066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

320 GB

Pevný disk (rychlost)

7200 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD±RW, LightScribe (HP TS-L633N)

Optická mechanika (rychlost)

8× / 24×

Velikost displeje (palců)

15,6

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

ATI Mobility Radeon HD 4250

Grafická paměť

Sdílená

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

2.1 s EDR

Mobilní komunikace

Ne

Operační systém

Microsoft Windows 7 Professional

Porty (s výjimkou USB)

DisplayPort, kombinovaný eSATA/USB 2.0, 2× audio, D-Sub, ethernet, modem, serial, FireWire, dokovací konektor, Upgrade Bay

Počet USB portů

3 + kombinovaný eSATA/USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet, ExpressCard/54

Rozměry

371 × 248 × 34,8 mm

Hmotnost

2,69 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

9 697

3DMark03 (body)

4 089, CPU: 1 160

3DMark05 (body)

3 480, CPU: 12 015

3DMark06 (body)

1 847, SM2.0: 596, SM3.0: 734, CPU: 1 994

3DMark Vantage (body)

P253, GPU: 193, CPU: 3 952

Crysis SP Demo Benchmark
(1024 × 768, DX10)

Low:
CPU: ~18,22 FPS (0,72-24,38)
GPU: ~22,86 FPS (8,49-37,46)

High:
CPU: ~4,00 FPS (0,76-6,25)
GPU: ~4,22 FPS (0,00-5,19)

Far Cry 2 Benchmark
(1366 × 768)

DX9, Low: ~19,87 FPS (14,21-31,25)
DX10, Ultra High: ~4,49 FPS (1,51-6,85)

World in Conflict Benchmark
(1280 × 720)

Very Low: ~32 FPS (7-88)
Very High: ~2 FPS (1-6)

Trackmania Nations Forever Benchmark
(maximální detaily, 16×AF)

1366 × 768, 4×AA: ~6,62 FPS
1680 × 1050, 4×AA: ~4,61 FPS

Devil May Cry 4 (DX10)

1280 × 720, High: 13,39 / 9,91 / 16,30 / 10,52 FPS
1680 × 1050, Super High: 7,91 / 5,19 / 9,39 / 6,68 FPS

PCMark05 (body)

4 812, CPU: 5 933, Memory: 4 972, Graphics: 2 269, HDD: 6 821

PCMark Vantage (body)

3 696, Memories: 2 237, TV and Movies: 2 677, Gaming: 2 402, Music: 4 830, Communications: 3 889, Productivity: 3 049, HDD: 3 527

HD Tune 2.55

37,4 - 108,7 MB/s, ~83,1 MB/s
Přístupová doba: 16,4 ms

CrystalDiskMark 3.0 (MB/s)

Seq: 91,84 / 91,10
512K: 30,99 / 38,66
4K: 0,382 / 0,664

4K QD32: 0,903 / 0,710

HWiNFO32 (Single- / Multi-threaded)

Procesor:
- CPU: 28 096 / 56 108
- FPU: 37 606 / 75 432
- MMX: 22 707 / 45 267

Paměť: 3 005 MB/s

Pevný disk:
- Read Burst Rate: 168,75 MB/s
- Random Read: 35,45 MB/s
- Random Access: 16,35 ms

Cinebench 9.5

CPU:
- Rendering (1 CPU): 399
- Rendering (x CPU): 740

Grafika:
- C4D Shading: 443
- OpenGL SW-Lighting: 1 497
- OpenGL HW-Lighting: 2 509

Cinebench R10

CPU:
- Rendering (1 CPU): 2 218
- Rendering (x CPU): 4 307

OpenGL Standard: 2 485

Cinebench 11.5

OpenGL: 3,54 FPS
CPU Single/Multi Core: 0,68 / 1,33 pts.

SPECviewperf 11(composite 1024 × 768)

LightWave: 6,84
CATIA: 2,33
EnSight: 0,94
Maya: 4,62
Pro/ENGINEER: 1,39
SolidWorks: 7,51
Siemens Teamcenter VM: 2,67
Siemens NX: 3,02

SiSoft Sandra 2010 SE

CPU: 17,66 GOPS, 19 GIPS, 16,4 GFLOPS
RAM: 6,64 GB/s

x264 HD Benchmark 3.0 (1 pass/2 pass)

33,67 / 8,22 FPS

DivX Converter Plus

54:29 min.

wPrime 2.00 32M

30,546 sec.

Windows 7 Index (body)

Procesor: 5,8
Paměť RAM: 5,5
Grafika: 4,2
Herní grafika: 5,4
Pevný disk: 5,9

Výdrž web* (čas)

3:33 (~13 W)

Výdrž kancelář** (čas)

4:21 (~11 W)

Výdrž multimédia*** (čas)

2:36 (~19 W)

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?