Hlavní navigace

„HT“ na ATX. Rozbočovač od Phanteksu umí napájet dvě PC z jednoho zdroje

25. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná vás někdy u výkoných počítačových zdrojů napadlo, že by se s dotyčnou „svářečkou“ dalo krmit ne jedno, ale dvě PC. S tím sice standard ATX nepočítá, ale realizovatelná taková věc je. Firma Phanteks se nyní pochlubila se zařízením, které výstupy zdroje umí rozdělit mezi dvě PC a napájet tak bez problémů z jednoho dvě sestavy.

Phanteks Power Splitter je relativně malá krabička, do níž se připojí hlavní konektor ATX, a dále čtyřpinový či osmipinový konektor pro CPU. Ty tento rozbočovač rozděluje na dvě sady konektorů, do nichž se osazují prodlužováky příslušné kabeláže, které už pak zapojíte do základní desky. Napájení periférií konektory SATA Power a Molex se nerozděluje, probíhá přímo ze zdroje, stejně jako grafických karet.

Phanteks Power Splitter, rozbočovač zdroje ATX pro napájení dvou PC
Phanteks Power Splitter, rozbočovač zdroje ATX pro napájení dvou PC

Nejde ovšem jen o obyčejnou rozdvojku. Power Splitter reguluje a kontroluje napětí na jednotlivých větvích, aby zůstalo v normě ATX a měl by zajišťovat i určitou formu stabilizace, aby zapojení dvou počítačů nevedlo k nějakým nebezpečným výkyvům. Podstatné ale je, že se stará o  nezávislé řízení napájení na obou připojených počítačích. Softwarové vypnutí (nebo zapnutí) jednoho PC tak neovlivní druhé a celý zdroj se vypne, jen když jsou vypnuté oba systémy.

 

Pro živení dvou počítačů budete stále potřebovat patřičně dimenzovaný zdroj, takže nepůjde nutně o optimální řešení, ovšem za jistých situací by mohlo fungovat docela elegantně. Pokud máte někde více PC pohromadě a můžete si dovolit je s nezbytnými úpravami „konsolidovat“ do jedné skříně, pak by se napájení z jednoho zdroje mohlo hodit. Zejména tehdy, pokud třeba jen jeden stroj používá silné komponenty a další je jen Mini-ITX sestava s mírnou spotřebou, nebo malý domácí server. Spojení dvou sestav s dvěma silnými GPU s velkým zatížením 12V větve naopak asi moc dobrý nápad nebude a lépe jim bude s vlastními vhodně dimenzovanými zdroji.

Phanteks Power Splitter, rozbočovač zdroje ATX pro napájení dvou PC

Ve skříní se Power Splitter dá upevnit pomocí samolepících suchých zipů, nebo do zámků na šrouby. Podle specifikací může celkově oběma základním deskám dodat 452 W. Na 5V, 3,3V a 12V větvi je pro obě PC stabilně dostupných po 14 A – pro nejdůležitějších 12 V napájejících CPU to znamená 168 W. Grafiky s přídavným napájením a disky rozbočovač obchází, jelikož se připojují přímo, takže jejich příkon je omezen jen zdrojem samým. Phanteks doporučuje alespoň 600W zdroj s certifikací 80+ Bronze.

Specifikace napájení pro připojené základní desky
Specifikace napájení pro připojené základní desky

Důvodem, proč firma tuto vylomeninu vymyslela, je pravděpodobně její skříň Enthoo Mini XL, do které se k desce Micro ATX s highendovými komponentami včetně vodního chlazení dá nainstalovat ještě druhý počítač s deskou Mini-ITX (není jediná, totéž umožňuje například stůl Lian-Li DK-02). S použitím Power Splitteru se pak obojí bude dát živit jediným zdrojem. Ovšem dostupné by zařízení mělo být i samostatně.

Zdroj: Phanteks

Byl pro vás článek přínosný?