Hlavní navigace

Huawei uvádí vlastní 64bitový SoC pro mobily, osmijádro Kirin 620 i s LTE

4. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už je to pěkný pátek, co ARM odhalil 64bitová procesorová jádra. Jejich příchod byl zhruba očekáván na letošní rok, což se víceméně splnilo. S výjimkou Apple (kde si architekturu navrhli sami, a získali tak náskok) se ale zatím mnoho 64bitových mobilních čipů „ve volné přírodě“ nevyskytuje. Poměrně rychle se ale do elitního klubu propracoval čínský koncern Huawei, jenž si pro své mobily začal produkovat vlastní čipy pod značkou HiSilicon. SoC Kirin 620, který byl nyní uveden, bude jedním z prvních 64bitových ARMů.

HiSilicon začne s aplikací 64bitových jader (tato architektura se také označuje ARMv8) podobně jako Qualcomm ne v highendu, ale spíše ve středním proudu. Volí méně výkonné, ale úspornější jádro Cortex-A53, kterých bude Kirin 620 obsahovat rovnou osm. Zas taková výhra to ale nebude, neboť poběží na možná až překvapivě nízkém taktu, jen 1,2 GHz. Čip je vyráběn 28nm procesem, takže limit by asi neměl být dán spotřebou. Je možné, že v této fázi vývoje HiSilicon ještě nemá jádro Cortex-A53 dostatečně odladěné. Takty nízké by mohly být nízké i proto, aby byl SoC co nejlevnější na výrobu.

Huawei uvádí vlastní 64bitový SoC pro mobily, osmijádro Kirin 620

Huawei uvádí vlastní 64bitový SoC pro mobily, osmijádro Kirin 620

Coby paměť podporuje Kirin 620 LPDDR2 a LPDDR3; nejnovější LPDDR4 zatím ne, ta ale bude spíše záležitostí highendu. Jako GPU bylo zvoleno Mali 450MP4, u něj bohužel frekvenci neznáme. Součástí je přirozeně také podpora pro kameru (13 megapixelů) a blok pro dekódování a enkódování videa, který zvládá rozlišení 1080p v H.264 při 30 snímcích za vteřinu. HEVC tímto čipem podporováno není.

 

Kirin 620 má navíc také integrován komunikační modem, což bude důležité pro levnější telefony. Součástí je tak podpora pro 3G data a LTE kategorie4 s teoretickou rychlostí až 150 Mb/s. Huawei je sice čínská firma, nicméně telefony prodává celosvětově (nově pod značkou Honor) a Kirin 620 má podporu i pro evropské sítě. Tím pádem by se mohl objevit i v nějakém u nás dostupném zařízení.

Huawei uvádí vlastní 64bitový SoC pro mobily, osmijádro Kirin 620

Huawei bude s tímto čipem čelit konkurenci zejména od Qualcommu, který na Cortexu-A53 založil čtyřjádrové Snapdragony 410 a 610 a osmijádrový Snapdragon 615. Další 64bitové ARMy se stejným jádrem chystá například i MediaTek. Kirin 620 proti nim asi bude mít problém s jednovláknovým výkonem kvůli nízké frekvenci, ovšem použití čipu z vlastní produkce zase pro Huawei znamená snížení nákladů, a tedy konkurenční výhodu.

Zdroje: Liliputing, AndroidHeadlines

Byl pro vás článek přínosný?