Hlavní navigace

Hudební služba Tidal, za kterou stojí sami hudebníci, autorům neplatila. Teď čelí žalobě

2. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tidal je projektem několika poměrně významných hudebníků, kterým se nelíbí model Spotify ale ani Apple Music a chtějí, aby mezi nimi a fanoušky už nestála žádná velká korporace. Pochopitelně jde také o peníze, protože u Tidalu jdou výdělky přímo autorům a nerozdrobují se mezi například Spotify či Apple.

Tidalu se však příliš nedaří a ač se snaží posluchače zaujmout různým exkluzivním obsahem, příliš mu to nejde. Podle všeho navíc Tidal není o nic víc oblíbený mezi běžnými muzikanty, než třeba právě Spotify.

Do médií se totiž dostala kauza, podle které hudební společnost Tidal dluží na autorských poplatcích až pět milionů amerických dolarů. Podnět podala skupina The American Dollar, která si stěžuje na to, že Tidal poskytl ke streamování 118 písniček, ke kterým neměl licenční právo.

Tidal se potýká s žalobou na 5 milionů dolarů za neproplacené honorářeJedno ze sporných alb

To Tidal pochopitelně odmítá a oponuje tím, že na všechny poskytované skladby má platná autorská práva a problém musí být někde mezi vydavatelem a skupinou. Nesrovnalosti jsou také v tom, kolikrát se vlastně sporné skladby přehrály. Skupina mluví o desítkách milionů přehrání, přičemž Tidal oponuje nižšími desítkami tisíc přehrání v posledním roce.

 

Tidal ale není v tomto směru jediný a podobný spor už pár měsíců provází také Spotify. Pro Tidal by to mohla však být přinejmenším špatná reklama, protože služba sázela na své dobré jméno zaštítěné úspěšnými umělci jako Jay-Z nebo Kanye West. Ten ostatně své poslední album distribuuje výhradně pomocí této služby.

Zdroj: Apple Insider

Byl pro vás článek přínosný?