Hlavní navigace

ICE: Panoramatické fotky jením kliknutím. Nyní i z RAWu

8. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedním z mnoha zajímavých projektů divize Microsoft Research je nástroj Image Composite Editor, většinou nazývaný zkráceně jako ICE. Umožňuje vytváření velkých panoramatických fotografií z mnoha menších dílčích snímků, a to kompletně automaticky: fotografie ani nemusejí být nijak seřazeny. Se stejnou technologií v ořezané formě jste se mohli setkat ve Windows Live Fotogalerii.

Nová verze nástroje přináší hned několik novinek. Výsledný snímek lze opět exportovat jako vrstvy ve Photoshopu, přibyl navíc formát Adobe Large Document Format pro opravu rozměrné snímky. Byla opravena i řada chyb ve spojovacím procesu, který by měl nyní navíc lépe využívat výkon vícejádrových procesorů a zrychlit tak celý proces.

Pokud často fotografujete do formátu RAW, potěší vás rovněž podpora WIC kodeků: máte-li v počítači nainstalován příslušný kodek pro daný fotoaparát, zvládne program ICE fotografie ve formátu RAW načíst a spojit přímo, bez potřeby převodu do jiného formátu. Ne všechny kodeky však bohužel momentálně fungují ve 64bitové verzi. Program si můžete stáhnout zde.

Zdroj: Microsoft Research

Byl pro vás článek přínosný?