Hlavní navigace

Iiyama uvádí svůj první monitor s FreeSync, 27" model ProLite za 11 000 CZK

10. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden jsme psali o dvou monitorech značky AOC, které by měly přinést technologii FreeSync do příjemně nízkých cenových pásem. Pro AOC to nebyly první monitory s FreeSync, prakticky zároveň ale model s touto technologií uvádí také japonská firma Iiyama. Ta je ve sbírce výrobců, kteří se v souboji systémů pro variabilní obnovování obrazovek přidali do klubu AMD (a výhledově zřejmě i Intelu), novým příspěvkem. Pokud dobře počítám, je Iiyama desátým výrobcem podporujícím FreeSync, respektive standard VESA Adaptive-Sync.

Tímto prvním příspěvkem od Iiyamy je monitor ProLite B2783QSU s úhlopříčkou 27 palců (68,5 cm) a rozlišením 2560 × 1440 bodů, což je momentálně možné považovat za jakýsi standard herních LCD. V monitoru je použit panel technologie TN, která poskytuje rychlou odezvu (udávána je 1 ms pro přechod šedá-šedá), ale horší pozorovací úhly. Panel ovšem není 144Hz, jako u vyšších modelů hráčských monitorů, jeho maximální obnovovací frekvence je 75 Hz. Variabilní obnovování skrze FreeSync pak u něj má fungovat v rozsahu frekvencí 48–75 Hz, což není velké rozmezí, ale oceňujeme, že ho Iiyama na rozdíl od většiny výrobců vůbec prozrazuje.

Další parametry mají být standardní – statický kontrastní poměr 1000:1, podsvícení dosahuje maximální jas až 350 cd/m², podporováno je 16,7 milionu barev a úprava povrchu je dle specifikací měl být matná. Přítomen by měl být i režim pro redukci modrého světla.

 

Stojan monitoru je neošizený, má možnost nastavení výšky (v rozsahu 130 mm) a také otočení na výšku; možná je i montáž do držáku. Integrované jsou v něm 2W reproduktory a rozbočovač USB 3.0 s dvěma porty vyvedenými z boku. Pro provoz s FreeSync je přítomen DisplayPort, jako dodatečné vstupy ale monitor má ještě DVI a HDMI.

Podle tiskové zprávy by se monitor měl v tuto chvíli v Evropě již prodávat (uvedení bylo 3. září). Oficiálně doporučenou koncovou cenu nemáme, nicméně model už je v cenících obchodů. U nás za něj prodejci chtějí částky začínající od zhruba 11 300 CZK, na Slovensku okolo 410 EUR.

Zdroj: TFT Central, Iiyama

Byl pro vás článek přínosný?