Intel Core i7-7700K Kaby Lake, povedený refresh?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Intel Core i7-7700K Kaby Lake, povedený refresh?

Příspěvekod FlanK3r » 13 led 2017 16:21

Právě na letošním CES, 3.1. ve večerních hodinách, uvedl Intel své nové procesory Kaby Lake. Procesor, který stále těží v základu z úspěchu architektury Core a navazuje na předchozí procesory Skylake.
Změny jsou naprosto minimální. Jednou z nich jsou vyšší takty, které jsou vyhnány skutečně vysoko! Souvisí to asi se zlepšením výroby 14nm procesu a drobounkým úpravám. Podstatnější změnou je pak iGPU, která umí přehrávat 4K HEVC videa, tedy takovou zatím budoucnost :)

ČIPSET
Pojďme se podívat na samotný čipset. Intel uvádí trojici čipsetů pro koncové pole a to Z270, H270 a B250. Zjednodušeně se líší počtem PCIe linek v jižním můstku a tudíž i jinou podporou M.2 zapojení (vysvětlím později), podporou duálního zapojení grafických karet a obecně také počtem USB 3.0/3.1 a to i dle výrobce desky.

Já testoval na základní desce Maximus IX Hero, tedy čipsetu Intel Z270. Prvně se podívejme na její schéma.
Obrázek
    podpora pamětí až 2400 MHz DDR4
    16x PCIe 3.0 linek v CPU
    dalších extra 4 PCIe 3.0 linky v jižním můstku oproti Z170
    podpora Dual Optane - zapojení dvou M.2 disků
    10x USB3.0
    6x SATA

Všimněte si, že Hero má vyhrazené některé USB linky i pro speciální funkce jako keybot či BIOS flashback. Zároveň se vrátím k onomu duálnímu zapojení disků. Na Z270 můžete provozovat dva M.2 NVMe protokolu v PCIe módu. U H270 také (jeden z disků pojede v X2 rychlosti), ale u B250 již nikoliv (lze jeden v PCIe módua druhý musí být v SATA módu). Pokud použijete SATA M.2 disk, vězte, že komunikační část je sdílená s určitými SATA konektory, to si vždy předem ověřte, než celý systém zapojíte. Obecně lze říci, že Z270 je moderní a povedený čipset, kde další 4 linky PCIe navíc jsou k užitku.

DESKA STRUČNĚ
Obrázek
Maximus IX Hero patří skoro k tomu nejlepšímu, co si lze představit. Je vybavená na extrémní taktování podobně jako osmičková Extreme verze. Do výbavy nově dostala zesílené PCie sloty, nový zvukový čip s operačními zesilovači, stíněním atd, nazvaný SupremeFX1220, výraznější RGB podsvícení a podporu pro 3D tisk různých designových vylepšováků. A pochopitelně i nový software pro všechno možné. Zajímavý je rozhodně Clone Drive, který slouží k záloze a obnově nejen souborů, ale i celého, třeba systémového disku. Znáte Acronis? Tak toto je na podobný způsob a zdarma.

Obrázek
Zajímavá je i část, kde najdeme průtokoměr a teplotní sensor pro vodníkáře (bílé konektory)

Obrázek
Deska má clekově agresivnější design, soudím podle pasivů a subjektivního pocitu :)

TESTOVACÍ SESTAVA
Intel Core i7-7700K
Silverstone Tundra TD02 AIO chladič
ROG Maximus IX Hero a beta BIOS 0222
ROG GTX980Ti Poseidon
G.Skill TridentZ 2x 8GB 3200 MHz DDR4, při měření default výkonu RAM nastavené na JEDEC 2133 MHz, při OC na XMP profil 3200 MHz
Corsair AX1200 1200W
SSD HyperX 3K 120GB
Windows 10 Home 64-bit

Obrázek
Obrázek

Ve tmě dobře v základním režimu deska pulsuje v RGB barvách. Podsvícení však lze v BIOSU i zakázat a nebo naopak v softwaru Windows si vyladit dle vlastních představ.

PROCESOR I7-7700K
Procesor Kaby Lake je nejvýše taktovaným procesorem Intelu. A obecně jedním z nejvíce taktovaných procesorů vůbec. Z běžných procesorů překonává i dosud nejvýše taktovaný FX-8370 s jeho až 4.3 GHz (FX-9370/9590 beru spíše jako silný atyp díky TDP). Základní takt i7 činí 4200 MHz a v případě maximálního turba vystoupá na 4500 MHz. Nicméně praxe je taková, že procesor vždy využívá své turbo, i ve vícevláknové zátěži a tak pracuje v praxi vždy mezi 4300-4400 MHz (zkuste si to). To je obecně husarský kousek při TDP stanoveném na 91W (a do toho se počítá i případná zátěž iGPU!).
Obrázek
Obrázek

V klidu CPU se podtaktuje na 800 MHz a napětí se sníží z cca 1.25 V na 0.8 V. Samotné hodnoty napětí se mohou lišit a to dle kusovosti. Obecně nižší napětí znamená znamenitější kousek.
Obecně je procesor čtyřjádro, avšak logické osmijádro a to díky aktivnímu hyperthreadingu. Ten zvyšuje celkový výkon v mnoha aplikacích. Vyrobený je 14nm procesem a stejěn jako Skylake zachovává všechny moderní i postarší instrukce. Proto například dominuje v x265 kódování oproti třeba i7-3770K i při stejně nastavené frekvenci....

Jak má procesor ohromný hrubý výkon ve starších a v praxi již téměř nevyužívaných instrukcích nám ukáže například Superpi 32M. Podívejte na ten čas!
Obrázek

Nelze nezmínit ani přítomnost integrované grafické části Intel HD630, která má frekvenci až 1150 MHz. Leccos si na ní i zahrajete, srovnal bych ji zhruba výkonově s integrovaným řešením v procesorech Richland A10-6800K. Na pár příkladů, které jsem převzal z webu notebookchecks jsou níže.
Obrázek

Procesor disponuje také velkou 8MB L3 cache.

TESTY NA ZÁKLADNÍM TAKTU (I PO PŘETAKTOVÁNÍ)
Už jsem zmínil, že procesor pracuje v případě vytížení jednoho či dvou jader na frekvenci až 4500 MHz, v případě zaplého Asus multicore Edhancement by vám CPU pracoval stále na 4.5 GHz za jakékoliv zátěže. Toto je nastavení vytvořené ve spolupráci s Intelem už po mnoho let (mám dojem, že prvně bylo nasazené v létě 2011 při uvedení Z68 čipsetu). I bez této funkce ale v praxi procesor poběží na 4.3-4.4 GHz, tedy samotný základní takt 4.2 GHz v praxi téměř neuvidíte. Tato situace by nastala například v případě, že budete používat integrovanou grafickou kartu v procesoru. Tedy kdy obě komponenty budou vytížené a procesor skutečně sníží takt na 4.2 GHz.
Do výsledků testů jsme zařadil i jiné procesory, které jsme měl v některých behcmarcích již naměřené, ale v několika naopak budou zástupci dalších stran chybět...Pro zajímavost jsem zvolil dnes stále výkonný i7-4770K Haswell z roku 2014-2015, FX-9590 architektury Vishera (2012) a tehdy extrémně výkonný Sandy Bridge-E i7-3930K s dvanácti vlákny (přelom roku 2011/2012).

První srovnání v AIDA Queen
Obrázek

Výkon s plovoucí desetiinou čárkou
Obrázek

Výkon šifrování v AES
Obrázek

Nyní paměťové subtesty (na nativních frekvencích RAM dle specifikace řadičů CPU, výjimkou je přetaktovaný Kaby Lake-3200MHz XMP)
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Nyní série renderingů, první test pro výkon jednoho jádra, zbylé počítají multivláknový výkon.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Výkon v šachovém programu
Obrázek

Komplexní výkon procesoru Geekbench. Použil jsem verzi 3.0 a také zcela novou verzi 4.0.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Další test HWBot PRIME (více je lépe)
Obrázek

A výpočtový program Wprime na 1024 miliónů, zde pozor, méně je lépe
Obrázek

A nakonec benchmark X264FHD, který enkoduje video v FHD rozlišení v x264 (který bude postupně nahrazován v budoucnu x265). Výsledky odpovídají průměrnému FPS.
-doplnit, zapomněl jsme naměřit po OC :)

PŘETAKTOVÁNÍ
Procesor Kaby Lake překvapil hlavně možností přetaktování. Ono 5 GHz je totiž krásná meta, kterou moc procesorů nezvádalo za moderní historii zcela stabilně. V roce 2011 některé Sandy Bridge 2500K/2600K/2700K. Tu a tam se našel podobně povedený Bulldozer, ale vskutku jen vzácně. Tu a tam delidovaný Ivy Bridge s vodním chlazením. Některé procesory AMD Vishera si také sáhly na 5000 MHz stabilně, ale za cenu silného zdroje i slušného chlazení. A od té doby nic...Pokus tu byl s Devils Canyon, ale přeci jen drtivá většina končila někde na 4.7-4.8 GHz. Loni Skylake na tom také nebyl špatně, ale 5 GHz bez delidu bylo takřka nemožné.
Kaby Lake překvapil a 5 GHz je u něj na vzduchu a zcela stabilně možné! A docela s vysokou pravděpodobností. Podle statistik, které si některé specializované prodejní weby vedou, to vypadá, že přibližně polovina procesorů zvládne bezpečně 4.9 GHz, zhruba 1/3 procesorů dosáhne 5 GHz! A některé i 5.1 GHz!
Já měl testovací sample, ten na 5 GHz dosáhl a nebyl daleko ani od 5.1 GHz. Nyní mám v rukou prodejní kus, ale v době kdy píši tento článek, tak ještě nevím, jak bdue dobrý. Obecně mohu říci, že excelentní je batch L639xxxx. Pokud toto budete mít na krabičce, máte zcela jistých 5 GHz s napětím okolo 1.28-1.38V.

Stabilitu jsem testoval 30min zátěže s AVX v AIDA testu stability. Zde jsem si dovolil násobič až 51x pro non AVX zátěž a 50x pro AVX zátěž. Po nějakém laborování, navýšení cache frekvence na 4600MHz i RAM na XMP profil jsem udržel stabilitu s napětím 1.375V. Teploty na nejteplejším jádře nešly nad 90 C. Je tam ještě tedy 10 C rezerva, ale doporučuji nejít nikdy až na krev a alespoň 10 C od hraniční teploty si držet...
Obrázek
Obrázek

Procesor tedy v grafech ve většině testů v OC běžel až na 5100 MHz!

PŘETAKTOVÁNÍ PRO ZÁBAVU
Vyzkoušel jsem v rychlosti, co procesor zvládne s mojím allinonem. A to jsem ani nepoužil metodu zimního otevřeného okna apod, což by dopomohlo možná k dalším MHz navíc...CPU jsem musel vrátit a tak nebyl už čas řešit RAM a další tweakování, bylo tzv za 5min dvanáct, než mělo být posláno dál.

Aniž jsem vypínal hyperthreading a nebo další dvě jádra, SUperpi 32M procesor zvládl na 5300 MHz!
Obrázek

A kratší výpočet dokonce na 5400 MHz (CPUZ ukazuje násobiče BIOSu, nikoliv nastaveného ve Windows přes software, což si můžete ověřit časem výsledku)
Obrázek

ZÁVĚR
Procesor i7-7700K z hlediska architektury není ničím novým, co bychom neznali od Skylake procesoru. Výkon na takt je identický, drobnou změnou je Intel Speedshift, jež ale najde praktické využití více v noteboocích, zde prostě rozdíl výkonu v rámci 0.05% nehraje roli :). Grafická část dostala vylepšenou podporu akcelerace a jinak samotný procesor nabídl v základu velmi, velmi vysoké takty. Komunita nadšenců HWBOT bojovala u Intelu a Intel je tentokrát vyslyšel. Uvedl totiž i o něco dostupnější core i3-7350K také s odemčeným násobičem! A Kaby Lake mě osobně potěšil taktováním k vysněné metě 5 GHz. A to se povedlo "levou zadní". Pod dusíkem se chová také velmi dobře, což potěší extrémní nadšence.
Pokud uvažujete nad upgradem sestavy, pokud nejste blázen, výměnou Skylake za kabylake ničeho smysluplného nedosáhnete. Myslím si, že rozumným upgradem není ani Haswell na Kaby Lake, ale až Sandy Bridge z roku 2011. Kaby Lake jako jeho hrdý nástupce. Zde už uvidíte při stejném taktu přibližně 10% skok výkonu, v některých případech i přes 20%. A to za úvahu stojí.
U AMD to je asi podobné. Upgradem z Phenomů II to má smysl. Z FX-8000 nejspíše už také (i zde čekejte v průměru okolo 20+% rozdílu), ale fanda AMD si počká na uvedení AM4, které je doslova za dveřmi. Tak jako tak, Kaby Lake mohu jako nadšenec doporučit, užijete si s ním spousty zábavy a výkon na jedno jádro je ohromný.

PS: a já se zatím vrhnu na další testování, na který se můžete brzy těšit (snad do 14 dnů až do třech týdnů)
Obrázek
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Reklama
Uživatelský avatar
PC-HELP_robot
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 299
Registrován: duben 11
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Intel Core i7-7700K Kaby Lake, povedený refresh?

Příspěvekod PC-HELP_robot » 20 led 2017 10:39

Publikováno. Velké díky za vyčerpávající soupis a recenzi! :bigups: :bigups:

NoNeStaciTi
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel Core i7-7700K Kaby Lake, povedený refresh?

Příspěvekod NoNeStaciTi » 21 led 2017 17:01

Moja Ivy Bridge zdraví Kaby Lake
4800MHz@1,24Vreal-1,26Vset
Obrázek
ááá ešte....
5000MHz@1,34Vreal-1,36Vset
Obrázek
CPU je bez delidu a na vode cca 20°C 8)

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel Core i7-7700K Kaby Lake, povedený refresh?

Příspěvekod FlanK3r » 23 led 2017 10:06

To jsi chytil zlatej kousek!
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

NoNeStaciTi
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel Core i7-7700K Kaby Lake, povedený refresh?

Příspěvekod NoNeStaciTi » 23 led 2017 16:50

Doteraz som ho mal nastavený na 4500MHz pri napätí na AUTO čo dávalo 1,16V. Jak sa trochu vyhriala doska tak som mu musel dať ešte +100mV na 1,37V, myslím že nestabilita šla od vyhriatej kaskády, doska msi-GD65. Neviem či sa mi to podarí udržať po oteplení, radiátor 3x180x60 mám vonku, v BF4 teplota nešla cez 60°C. Po delide by šlo isto 10°C dole. Teraz mám problém udržať teplotu vody/glykol nad 15°C, zapojený iba jeden vetrák na min otáčky. V lete zase do 40°C naplno, ale to keď je vonku +35°C.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti