Hlavní navigace

Intel má prý uvést extrémní 5,1GHz čtyřjádro. Může ale jít jen o kachnu

19. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem minulého týdne se na internetu vynořila zajímavá informace či drb z neoficiálních zdrojů. Na čínském webu MyDrivers se totiž objevilo tvrzení, že Intel chystá v nadcházející generaci serverových procesorů Broadwell-EP (od nichž bude odvozen také nový desktopový highend Broadwell-E) jeden velmi netypický model. Intel v řadě Xeonů nenabízí žádný skutečně vysoko taktovaný čip, který by se jednovláknovým výkonem mohl rovnat desktopovým CPU jako je Core i7-4790K nebo i7-6700K. Podle MyDrivers má nyní takový přijít, a výkonu v jednom vlákně má obětovat prakticky vše, takže by v této disciplíně šlo s přehledem o nejrychlejší procesor Intelu.

 

5,1GHz Xeon pro extrémní jednovláknový výkon?

Toto CPU by podle MyDrivers mělo dokonce být – přesto, že se jedná o Xeon – s přehledem nejvýše taktovaným Intelem v historii. Jeho frekvence má být údajně (a jak za chvíli uvidíte, toto slovo je na místě, neboť existuje šance, že informace není pravdivá) vysokých 5,1 GHz. Zašlo by tak dál než mimořádně extrémní Piledrivery řady AMD FX-9000, což s 14nm procesem není samozřejmost. Pro takto extrémní čip by nicméně existoval precedent: v roce 2011 měl Intel Xeon X5698, 32nm čip na bázi Westmere-EP, který běžen na tehdy extrémních 4,4 GHz za cenu toho, že měl z šesti jader na čipu aktivní jen dvě a přesto byla hodnota TDP 130 W. Nebyl ovšem normálně dostupný, dle některých zdrojů snad dokonce šlo o zakázkovou specialitu pro konkrétní zákazníky.

Xeon E5-2600 v3 (Haswell-EP)
Xeon E5-2600 v3 (Haswell-EP)

MyDrivers k čipu uvádí i další parametry. Údajně má mít jen čtyři jádra, 10MB L3 cache a TDP prý 165 W, což by mělo být mezi serverovými procesory Intelu naprosté maximum. Co je ovšem pozoruhodné, je modelové číslo, které na celou informaci vrhá docela zásadní pochybnosti a mohlo by naznačovat, že je buď kachnou, nebo výsledkem omylu. Procesor se má totiž jmenovat Xeon E5-2602 v4. Pokud se v číslování Xeonů pro dvouprocesorové sestavy vyznáte, patrně víte, že takové označení signalizuje pomalý čip na samém spodku nabídky. Ty obvykle mají skutečně čtyři jádra, ale frekvence naopak velmi nízké.

 

V prvních třech generacích (Sandy Bridge-EP, Ivy Bridge-EP alias v2Haswell-EP alias v3) se model s číslem 2602 nevyskytoval, existoval ale například model Xeon E5-2603 v2, což bylo levné (202 USD) čtyřjádro bez HT s taktem jen 1,6 GHz (u Haswellu) nebo 1,8 GHz (u Sandy a Ivy Bridge). Na tomto základě se zdá být docela pravděpodobné, že někde došlo k překlepu či omylu, a onen Xeon E5-2602 v4 není vůbec superčtyřjádrem na 5,1 Ghz, ale naopak superlowendem na 1,5 GHz. Označení E5-2602 by logicky mělo signalizovat ještě o chlup pomalejší CPU než je E5-2603. S tím by sice neladilo udávané TDP 165 W – to by ale také mohlo být omylem a originální hodnota (než zapracovala tichá pošta) třeba byla jen 65 W.

 

Kachna? Pravděpodobnost je značná

Ačkoliv jsou zde právě popsané (a myslím že dosti pádné) pochyby, o informaci z MyDrivers informovala celá řada zahraničních webů. Ty jí zdá se často věří či chtějí věřit. Osobně bych možnost, že tento čip přijde, úplně nevylučoval (chybně tlumočené nakonec může být místo parametrů ono modelové číslo, že). Mnohem pravděpodobnější ale myslím je, že se skutečně jedná o omyl, pokud ne rovnou dezinformaci. Na to, že tento 5GHz čip Intelu bude existovat, tedy moc nesázejte.

Ona je i otázka, zde je stabilních 5,1 GHz na nepřetaktovaném 14nm čipu vůbec něco, co Intel dokáže v dostatečném množství vyrobit. Taková frekvence je velmi dobrým výsledkem při přetaktování, jenže u serverového procesoru by byly kladené mnohem vyšší nároky na stabilitu a bezpečnostní rezervu. Zda by Intel dokázal i z velkého množství kusů vytřídit dost čipů schopných „dát“ těchto 5,1 GHz, si vůbec nejsem jistý. Ovšem nakonec i pokud by Intel 5,1GHz Broadwell-EP vytvořil, je možné, že by se jednalo o model čistě pro enterprise, nebo dokonce výhradně pro nějakého zvláštního zákazníka, který za na míru upravený Xeon zaplatí extra a nikomu jinému ho nepustí.

Slajd zmiňující Xeony E5-2600 v4, alias Broadwell-EP (IDF 2015, zdroj: ComputerBase)
Slajd zmiňující Xeony E5-2600 v4, alias Broadwell-EP (IDF 2015, zdroj: ComputerBase)

Zdroj: techPowerUp, MyDrivers

Byl pro vás článek přínosný?