Hlavní navigace

Intel na GDC demonstroval socketový Broadwell s Iris Pro. Uvedení v červnu?

5. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na konec prázdnin nebo na začátek podzimu se sice už chystá příchod desktopových procesorů Skylake, před nimi se ale objeví ještě jedna novinka – taktéž 14nm desktopové procesory Broadwell. Zdá se, že jejich vydání by už mohlo být docela blízko, protože Intel je už veřejně předvedl na konferenci GDC. Přítomnost tohoto procesoru zde není náhodná – bude totiž prvním procesorem, který do desktopové platformy přinese nejvýkonnější integrované GPU Intelu, Iris Pro.

Na GDC byl desktopový Broadwell s grafikou Iris Pro vystaven ve vcelku nenápadné sestavě, opatřené zcela běžným chladičem, jaký Intel přikládá ke krabicovým procesorům. Demo spuštěné na počítači ale podle webu PC Perspective běželo na 5K monitoru od Dellu. Podle Intelu mají tyto čipy TDP jen 65 W, přitom ale zároveň budou odemčené pro přetaktování. Spojí tedy vlastně to nejlepší, co lze od Intelu dostat – 14nm proces, možnost taktování CPU, grafiku s 48 EU a integrovanou paměť eDRAM – v balení kompatibilním s deskami platformy LGA 1150.

Sestava s 65W desktopovým Broadwellem s grafikou Iris Pro (GDC 2015)
Sestava s 65W desktopovým Broadwellem s grafikou Iris Pro (GDC 2015)

Přímo holý procesor bohužel Intel vystavuje, nicméně vzhledem ke standardnímu rozvaděči tepla by toho na něm asi tak jako tak mnoho k vidění nebylo. Z Intelu ale vypadlo, kdy máme desktopový Broadwell včetně modelů obsahujícíh Iris Pro čekat: na trh údajně mají jít kolem poloviny roku. To nejspíše znamená červen nebo červenec, ovšem je velice pravděpodobné, že se Intel bude chtít s uvedením vejít do Computexu 2015 (jenž se letos koná od 1. do 6. června) nebo to alespoň stihnout před prázdninami, kdy se obvykle mnoho nového hardwaru neuvádí. S těmito procesory se tedy nejspíš setkáme začátkem června, skoro přesně za tři měsíce.

Sestava s 65W desktopovým Broadwellem s grafikou Iris Pro (GDC 2015)

 

Intel a AMD se sešli v Raptru

S grafikami Iris/Iris Pro (ale zřejmě i slabšími GPU) souvisí další krok, o němž dal Intel na GDC vědět. Firma totiž bude následovat Nvidii a AMD a poskytne aplikaci, která za vás automaticky zoptimalizuje grafická natavení ve hrách tak, aby dobře běžely na vašem (v tomto případě integrovaném) GPU. Zajímavé je, že Intel za tímto účelem stejně jako AMD uzavřel partnerství s Raptrem a jeho optimalizační systém tak bude pracovat s touto službou. Intel prý ale bude provádět vlastní testování svých GPU s dotyčnými hrami, a doporučená nastavení v aplikaci Raptr pak budou založena na těchto zkouškách.

 

Pomocí Raptru také budou hráči moci nahrávat své herní výkony podobně jako s grafikami Radeon nebo GeForce či je rovnou streamovat třeba přes Twitch. Aplikace bude využívat hardwarovou jednotku QuickSync, takže záznam videa by měl mít jen minimální dopad na herní výkon. QuickSync by také měl být jeden z kvalitnějších z enkodérů tohoto typu, takže přidání jeho podpory v Raptru potěší.

Podle informací webu The Tech Report nebude nicméně Raptr přímo součástí ovladačů Intel, ale zůstane zvlášť instalovanou aplikací. Intel jej nebude přímo bundlovat, jen vám na něj nabídne odkaz (pokud se vám jej tedy nerozhodne předinstalovat výrobce počítače). Což je asi dobře pro ty, kdo o tyto funkce nebudou mít zájem a používají integrované GPU jen třeba pro kancelářskou činnost.

Zdroj: PC Perspective, The Tech Report (1, 2), Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?