Hlavní navigace

Intel se vrací k výrobě pamětí. Přestaví 65nm továrnu na produkci NAND/3D XPoint

22. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdysi dávno, v sedmdesátých letech, býval Intel firmou vyrábějící paměti DRAM a SRAM. Ovšem asi kvůli k tomu, jak se trh s PC propadá a jsou třeba nová teritoria k růstu, se k dříve opuštěné produkci pamětí opět vrátí. Konkrétně k pamětem nevolatilním, používaným pro nemechanická úložiště jako SSD. Intel začne paměti flash opět vyrábět ve vlastních továrnách, což je z hlediska tohoto průmyslu docela přelomový krok – i vzhledem k miliardovým investicím, které s ním Intel spojí.

V současnosti Intel NAND, kterou používá ve svých SSD, získává ze společného podniku IMFT, jenž založil s Micronem. Toto uspořádání mu už ale asi bylo málo, a proto nyní oznámil, že začne paměti pro SSD vyrábět sám. Firma na jejich výrobu přeorientuje továrnu, která stojí v čínském městě Ta-lien, kde se dosud vyrábělo na starších 65nm procesích. Provoz má projít rozsáhlými úpravami, díky kterým by se zde někdy od druhé poloviny příštího roku místo logických čipů měly začít vyrábět nevolatilní paměti 3D Xpoint, určené pro highendová SSD Optane. S těmi má Intel velké plány zejména v lukrativních enterprise úložištích a serverech, jejich produkce by tedy mohla být docela výnosná.

3D XPoint Die
Paměťové čipy 3D XPoint

Přeměna továrny má stát až 5,5 miliardy USD, které je Intel dle své tiskové zprávy ochoten na tento účel investovat v průběhu následujících let. To je poměrně zajímavé také proto, že zahraniční společnosti se obvykle zdráhají přinést do Číny své nejvyspělejší technologie a výrobní procesy. Přetrvávají totiž obavy, že nad nimi ztratí kontrolu a že by mohlo dojít k jejich okopírování lokálními firmami. Čínská vláda má ale na takovéto investice tvrdě tlačí a kromě pobídek k nim firmy jako Intel nebo Qualcomm asi mohou přimět i hrozby antimonopolních stíhání.

 

Skončí IMFT a spolupráce s Micronem?

Pro Intel tato mnohamiliardová investice znamená významnou diverzifikaci, která přijde vhod jako náplast v době, kdy se mu nedaří se prosadit na mobilním trhu proti čipům ARM. Pro koho jde naopak o zprávu potenciálně špatnou, je Micron. Technologie 3D Xpoint totiž s Intelem spoluvytvořil, ovšem to, že je nyní jeho partner začne vyrábět „na vlastní triko“, možná signalizuje začátek konce jejich spolupráce v podniku IMFT. Intel se stane tak trochu konkurentem IMFT a Micronu a vztahy asi nevyhnutně ochladnou, byť oficiální linie je, že je Intel se spoluprací spokojen a „partnerství zůstává velmi silné“. Jak dlouho to ale vydrží, toť otázka.

Fab 68 firmy Intel v Ta-lien
Fab 68 firmy Intel v Ta-lien

 

Výrobců paměti NAND, nebo šířeji nevolatilních pamětí potřebných pro SSD, paměťové karty, klíčenky, úložiště mobilů a tabletů, je jen pár. Doposud na tomto poli fungoval podnik IMFT, Hynix, dále Toshiba a SanDisk (opět formou společného podniku) a konečně korejský koncern Samsung, který má momentálně pozici asi nejsilnější. Vstup nového hráče, jímž je největší polovodičová firma, proto může tímto trhem docela silně zamíchat. Intel se bude podle všeho specializovat na nejlukrativnější části trhu a nikoliv na co největší podíl v masovém měřítku. Mohl by se ale stát lídrem technologickým – ostatně paměti nové generace nahrazující NAND (tedy 3D Xpoint) firma zřejmě s Micronem komerčně nasadí jako první. Tak jako tak by ale další kohout na smetišti měl přinést zostřenou konkurenci.

Zdroj: Intel, Google Maps

Byl pro vás článek přínosný?