Hlavní navigace

Intel uvedl Compute Sticky s čipy Skylake a Cherry Trail, chystá herní NUC [CES]

12. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

CES 2016 skončil, ovšem některé novinky jsme ještě nestihli probrat, tudíž se na ně podíváme nyní. Intel se na těchto akcích v posledních letech soustředí na všechno možné (drony, nositelnou elektroniku, internet věcí), jen ne desktopový hardware. Výjimkou jsou ale mini PC. V tomto oboru Intel na CESu představil dvě novinky – nové modely klíčenkového PC Compute Stick. První je taková evoluční, druhá už ale výrazněji posouvá možnosti tohoto typu počítačů.

Compute Stick STK1WS32SC (a STK1A32C, což je identická verze, ale bez předinstalovaných Windows 10) je založen na 14nm čipu Cherry Trail, konkrétně modelu Atom x5-Z8300 (čtyři jádra na 1,44–1,84 GHz). Tyto klíčenky budou mít stejně jako starší verze s Bay Trailem integrovanou 2GB paměť a 32GB úložiště. Zlepšení je ale u konektivity, neboť místo jednoho USB 2.0 nyní budou velké porty USB dva, z nichž jeden již bude rychlejší USB 3.0. To dá lepší možnosti pro připojení externích HDD a dalších periférií.

Intel Compute Stick s procesory Cherry Trail
Intel Compute Stick s procesory Cherry Trail

Kromě toho bude mít přístroj opět napájení přes micro USB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11ac (Intel Dual Band Wireless-AC 7265), čtečku karet Micro SDXC a připojovat do monitoru se bude konektorem HDMI 1.4b. Bohužel není nikde uvedeno, zda bude přes HDMI podporovat i napájení (připojení přes MHL) a také je zdá se stále použito aktivní chlazení. Špatnou zprávou je, že zařízení bude o něco dražší než dříve, s Windows 10 má oficiálně stát 159 USD (s daní v přepočtu 4800 CZK). V obchodech by tyto Compute Sticky měly být ještě během prvního kvartálu roku.

 

Core M na ruku

Intel současně představil i podstatně výkonnější modely, založené již ne na Atomech, ale na čipech architektury Skylake. Použita jsou nízkospotřebová dvoujádra Core m5-6Y57 (1,1–2,8 GHz) a Core m3-6Y30 (0,9–2,2 GHz; další parametry viz zde). Jde o procesory s 4,5W TDP používané v ultraboocích a tabletech, celé zařízení má s nimi má mít TDP 12 W. Dle perforací počítám, že i zde je zabudován ventilátor.

Intel Compute Stick s Core M
Intel Compute Stick s Core M

Tyto Compute Sticky mají stejně velké šasi jako modely s Cherry Trailem (114 × 38 × 12 mm nepočítaje konektor HDMI 1.4b), ovšem jiné porty. Přímo na klíčence je kromě čtečky karet a portu USB typu C pro nabíječku již jen jedno velké USB 3.0, k tomu jsou ale další dva tyto porty vyvedené z 20W a dlužno říct celkem velké nabíječky (tedy skrze napájecí kabel). Ani zde bohužel nevíme, zda je možné napájet přímo z portu HDMI televize nebo monitoru, je však už podporováno rozlišení 4K.

Intel Compute Stick s Core M

Ve výbavě je Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 802.11ac (adaptér Intel Dual Band Wireless-AC 8260). Paměť RAM a SSD jsou již dvojnásobné – osazeno je 4 GB DDR3L a 64GB úložiště eMMC. Ve výbavě je dokonce možné mít modul TPM a podporu vPro pro použití ve firmách.

Intel Compute Stick s Core M. Všimněte si USB 3.0 vyvedeného z napájecího adaptéru (Zdroj: The Tech Report)
Intel Compute Stick s Core M (uprostřed). Všimněte si USB 3.0 vyvedeného z napájecího adaptéru (Zdroj: The Tech Report)

Tyto Compute Sticky budou ovšem značně dražší. Základní model s Core m3-6Y30 a Windows 10 (STK2M3W64CC) přijde na 399 USD (12 000 CZK s DPH) a je určen pro sptřebitelskou sféru. Zbylé dvě varianty jsou zamýšleny pro firmy. Nabízejí vPro, ale nemají Windows, protože se počítá s použitím firemního licencování; podporován má být také Linux. Zde je na výběr z procesoru s Core m3-6Y30 (STK2M364VCC) a výkonnějšího m5-6Y57 (STK2MV64CC), který spotřebitelská verze nedostane. Cena modelu s Core m5 má být 499 USD (15 000 CZK s daní). Všechny tři modely by opět měly jít do prodeje v tomto čtvrtletí.

Intel Compute Stick s Core M

 

Herní NUC Skull Canyon potvrzen

V druhém čtvrtletí by se pak na trh měl dostat ještě jiný kompaktní počítač. Pokud si vzpomínáte na zprávu o „herním“ NUC s označením Skull Canyon, jeho existence byla na CES potvrzena. Tento model má být založen na čtyřjádrovém procesoru Skylake s grafikou Iris Pro včetně integrované eDRAM. Takový čip zatím vydán nebyl, takže výkon nelze přesně odhadnout, půjde však o 45W model (BGA řada H), prostoru by tudíž mohlo být docela dost.

 

Šasi má být kvůli chlazení rozměrnější, údajně zabírá zhruba 20 × 10 × 3 cm. Kromě obvyklých portů (USB 3.0, Ethernet, HDMI, DisplayPort) by údajně mohl obsahovat i řadič Thunderboltu 3 poskytující porty USB 3.1 typu C s rozšířenými schopnostmi (mělo by tedy být možné připojovat monitory nativně používající toto rozhraní). Cena zařízení zatím není známá, nízká ovšem nebude.

Zdroje: Liliputing (1, 2, 3), The Tech Report, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?