Hlavní navigace

Intel uvedl Core i5-4460T, čtyřjádrový Haswell pro desktop s TDP jen 35 W

31. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někdy v uplynulých dnech se z Intelu nenápadně vydal na trh docela zajímavý desktopový procesor. Čip označený Core i5-4460T jsme zde již měli, neboť byl součástí soupisu modelů připravované půlgenerace Haswell Refresh. Jak si ale všiml web CPU World, šel tento model ven nezávisle. Zřejmě je tomu tak proto, že nejde na rozdíl od zbytku čipů Haswell Refresh o výše taktovanou verzi již existujícího modelu. Stritkně vzato Core i5-4460T žádného předchůdce nemá. Jde o první čtyřjádrové Core i5 pro desktop, které Intel vyrábí s TDP sníženým až na hodnotu 35 W, jinak typickou pro notebookové procesory.

Tím se novinka vymyká ze současné nabídky – písmenkem T totiž Intel normálně označuje čtyřjádra s TDP 45 W (což už mimochodem odkoukalo i AMD). Oproti těm by mělo být Core i5-4460T díky 35W TDP ještě o něco úspornější a chladnější. Procesor má čtyři jádra architektury Haswell taktovaná v základu na relativně nízkých 1,9 GHz. S turbem může dynamicky běžet až na taktu 2,7 GHz, takže jednovláknový výkon by neměl příliš utrpět. Integrovaná grafika čipu je klasicky Intel HD 4600 a její takt se pohybuje mezi 350 MHz (základ) až 1,1 GHz (maximální turbo). Čip má L3 cache velikosti 6 MB.

Čip se montuje standardně do socketu LGA 1150, zdá se ale, že se ho Intel zamýšlí prodávat zejména velkým výrobcům sestav. V nabídce evropských obchodů vyhledávače cen totiž registrují jen balení typu „tray“, tedy samotné CPU bez chladiče. Na koncovém trhu se jinak běžné procesory prodávají v krabicovém balení („box“) i se základním chladičem. Jeho absence ale velkým problémem nebude, spíš jde o to, že čip asi nebude mít v nabídce tak široké spektrum prodejců, jako je tomu u jiných, populárnějších modelů.

Intel Core i5, desktopové pouzdro LGA
Intel Core i5, desktopové pouzdro LGA

Core i5-4460T není prvním čtyřjádrem, které Intel dodává s TDP 35 W. Pomineme-li serverové procesory a čipy pro notebooky, je v nabídce procesorů Haswell též model Core i7-4765T s HT, který je dokonce taktován výše (2 GHz v základu). Tento čip mají v nabídce i některé české obchody. Potíže je v tom, že tento model je neúměrně drahý, pohybuje se okolo 7500 CZK. Core i5-4460S má doporučenou cenu stanovenu na 182 USD a mělo by tedy být o poznání dostupnější. Stejnou oficiální cenu má Core i5-4440, které u nás pořídíte za 4400–4500 CZK. Úsporné Core i5-4460T by tedy mohlo stát podobně.

 

S maximálně 35W spotřebou je tento Haswell docela zajímavou volbou pro sestavu velikosti mini-ITX nebo pro HTPC. Na druhou stranu je ale pravda, že vzhledem k nízkým taktům a požadované ceně už možná stojí zato zvážit, zda by nestačilo dvoujádrové Core i3. Ta sice nemají turbo, ale zato vyšší základní takt a nějaký výkon ve vícevláknových aplikacích mohou nahnat díky HT.

Zdroje: CPU World, Intel

Byl pro vás článek přínosný?