Hlavní navigace

Internet Explorer je v Česku až třetím prohlížečem. Zrovna jej přeskočil Firefox

19. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle Rankings.cz, nejspolehlivějšího zdroje informací o tuzemských surfařích, se Firefox minulý týden stal druhým nejpoužívanějším prohlížečem v Česku. Chrome vede s 33,3% podílem, prohlížeč Mozilly dosáhl 19,9% zastoupení a Internet Explorer s 19,5% podílem klesl na třetí místo.

 

Čísla nejsou stoprocentně spolehlivá, protože Rankings.cz má momentálně nějak rozbitý web a vynuloval výsledky některých mobilních prohlížečů, Safari, Opery a Edge. Před měsícem mu zase vypadla čísla Firefoxu a Chromu. Za minulý týden ale eviduje celou hlavní trojku, takže údaje jsou porovnatelné a trend ukazoval, že dříve dominantní IE klesá rychleji než Firefox. Oba ztrácejí podíl na úkor Chromu.

Polovina čtenářů Cnews používá Chrome
Polovina čtenářů Cnews používá Chrome

Ve světě je situace jiná. NetMarketShare, který považujeme na nejlepší zdroj globálních dat, ukazuje, že v březnu vedl Internet Explorer s 43,4% podílem před Chromem (39%) a Firefoxem (10,5%). NMS na rozdíl od Rankings.cz dělí prohlížeče na desktopové a mobilní, ale na poměrech mezi hlavní trojkou to nic nemění.

A co jiná skupina – čtenáři Cnews.cz? Podle monitoru Google Analytics má 49,2 % našich čtenářů Chrome, 23,7 % Firefox a o třetí místo se s podílem okolo 7,5 % přetahují IE a Opera. Počítačově gramotnější jsou zkrátka zvyklí na pokročilejší prohlížeče.

Google mimochodem statistiky tvoří ještě jinak. Mobilní a desktopové prohlížeče spojuje nejen do jedné tabulky, ale v rámci rodiny i do jedné položky. První Chrome tedy odpovídá podílu na mobilech i desktopech. Totéž platí i pro jiné rodiny. Výjimkou je Opera Mini (velká Opera a Opera Mobile jsou však spojeny).

Byl pro vás článek přínosný?