Hlavní navigace

Ivy Bridge-EP a Haswell-EP: Intel navýší Xeonům strop spotřeby

4. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel už zřejmě mírně omrzelo hnát se za co nejnižší spotřebou, alespoň co se segmentu serverů týče. Z jedné strany na něj tlačí úsporné čipy architektury ARM, které si v podobě prvních vlaštovek hledají cestu do datacenter, z druhé strany je tu Nvidia se svými výpočetními akcelerátory, jejichž TDP se pohybuje často nad 200 W. Když může Nvidia, proč by nemohl Intel?

Výrobce procesorů podle VR-Zone navýší strop spotřeby Xeonů architektury Ivy Bridge na 150 W, později (zřejmě až u modelů architektury Haswell) až na 165 W. To se týká jak verzí pro dvouprocesorové systémy (-EP, Xeon E5), tak pro servery se čtyřmi či více sockety (-EX, Xeon E7).

Někteří z vás možná tuší, že Intel už v generaci Sandy Bridge nabízí Xeony s písmenem W v modelovém označením s TDP 150 W. „W“ zde neznamená „watty navíc“, nýbrž určení výhradně pro pracovní stanice (workstation). Následovníci těchto modelů by tak mohly mít TDP analogicky opět vyšší, VR-Zone spekuluje o 165 W u Ivy Bridge a 180 W u Haswellu. Co se ale týče desktopového high-endu, dnes zastoupeného Core i7 řady 3900, zde nejspíše TDP zůstane na 130 wattech.

VR-Zone předpokládá, že Ivy Bridge-EP by mohlo oproti Sandy Bridge-EP přinést až 40% nárůst výkonu, pramenícího jednak ze zvýšení počtu jader z osmi na deset a zvětšení L3 cache na 25 MB, jednak navýšením frekvencí, což umožní právě zvýšené TDP.

Haswell-EP s plánovaným vydáním v polovině roku 2014 má pak přijít s dokonce 16 jádry a TDP nepůjde pod stovku, nejslabší modely by měly mít 120 W. (Mimochodem bude jako první procesor podporovat paměti DDR4.) Podle Thea Valicha je to proto, že Intel vidí jako soupeře karty Nvidia Tesla. Já jsem tedy dosud žil v přesvědčení, že konkurentem pro Teslu by měly být akcelerátory MIC, a domnívám se, že nižší segmenty pokryje Intel druhou platformou, kde budou procesory mít méně jader a užší paměťovou sběrnici a desky budou stavěny na nižší proudový odběr. Taková levnější platorma mezi „konzumní“ LGA 1155 a nejnadupanější LGA 2011 ostatně existuje již dnes, její patice má 1356 pinů.

Zdroj: VR-Zone 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?