Hlavní navigace

Jak odebrat, nebo naopak přidat na Úvodní obrazovku tlačítko pro vypnutí počítače

11. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft v jarní aktualizaci uživatelům desktopu doručil několik vylepšení pro snazší ovládání. Ti nejsou zvyklí hledat skryté prvky, s čímž se společnost postupně vyrovnávala v uplynulých měsících. Např. původně zcela skryté nabídky v aplikacích jsou aspoň částečně vidět, takže vás upozorní na svou přítomnost. Ačkoli jsem s používáním Windows 8.1 osobně neshledal žádný výraznější problém, jedna nepříjemná drobnost přetrvala.

Tip: Co se pro vás změní instalací jarní aktualizace pro Windows 8.1?

Tlačítka pro vypnutí či restart počítače se přesunula do oblasti, kde byste je zrovna nehledali. Musíte otevřít Šém a zajít do oddílu Nastavení. Což pro člověka zvyklého otevřít nabídku Start zní jednak nelogicky, jednak nepohodlně.

 

Jarní aktualizace tlačítko naštěstí zpřístupnila na viditelném a nepříliš vzdáleném místě. Najdete ho vedle profilového obrázku na Úvodní obrazovce. Tato změna neovlivní počet klepnutí. První otevře nabídku, čili buď Nastavení v Šému, nebo Úvodní obrazovku. Druhé pak otevře seznam příkazů týkajících se napájení. Stejně mám ale pocit, že bude nemálo uživatelů přesun tlačítka kvitovat s povděkem.

Počítač vypneme z přístupného místa
Počítač vypneme z přístupného místa

Na tabletu ho standardně nenajdete. Jak se ukázalo, tlačítko lze v případě potřeby z Úvodní obrazovky buď odstranit, nebo na ni naopak přidat. Stačí docela jednoduchý zásah do registru. Kombinací Win+R vyvolejte příkaz pro spouštění programů. Napište regedit a potvrďte klepnutím na OK. Nyní najděte klíč:

  • HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell

Pravým tlačítkem myši klepněte na ImmersiveShell a v kontextové nabídce vyberte Nový | Klíč. Pojmenujte ho jako Launcher. Klíč vyberte a pak v pravém panelu klepněte do volného prostoru pravým tlačítkem myši a zvolte Nový | Hodnota DWORD (32bitová). Tu pro změnu pojmenujte jako Launcher_ShowPowerButtonOnStartScreen. Dvojitým klepnutím ji otevřete.

Nyní záleží na tom, co vyplníte do pole Údaj hodnoty. 0 tlačítko pro vypnutí z Úvodní obrazovky vypudí, 1 ho naopak přivolá. Každá změna se projeví až restartem počítače. Za objevení triku vděčíme mj. Tero Alhonenovi, který patřil do skupiny nadšenců, která se problémem zabývala.

Tlačítko můžete buď skrýt, nebo vyvolat
Tlačítko můžete buď skrýt, nebo vyvolat

via WindowsObserver.com

Byl pro vás článek přínosný?