Hlavní navigace

Jak šetřit data na omezeném mobilním připojení

3. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Také stále slýcháte řeči o tom, jak je Wi-Fi k dispozici pomalu na každém kroku? A pak se divíte, že když se hnete z domova, máte velký problém najít neplacenou a heslem nechráněnou síť? Ať si říká kdo chce, co chce, spoléhat se na cestách na Wi-Fi nelze. Naštěstí žijeme v budoucnosti, kde není problém si od operátora pořídit datový tarif i s modemem pro počítač. Pokud cestujeme méně často a nemá smysl, abychom platili za službu, jíž bychom využívali příliš málo, můžeme k počítači naštěstí místo modemu většinou připojit mobilní telefon (za předpokladu, že alespoň k němu máte data objednána).

V obou případech se na Internet dostanete, dokud se budete nacházet v dosahu mobilní sítě. A v obou případech budeme operátora proklínat, pakliže se rovna budeme připojovat v místě, kde kromě 2G technologie EDGE nic lepšího k dispozici není. Když pak člověk dosáhne na 3G síť, nálada se zlepší. Rychlost sice stále nebude žádný zázrak, hodně záleží na kvalitě signálu a na počtu lidí využívajících stejný vysílač. A v porovnání se sítěmi čtvrté generace se nějaké 3G může jít tuplem zahrabat.

Tohle si sice můžeme říkat, ale ničeho tím nedosáhneme. Krom rychlosti mobilního připojení pak na cestách musíte čelit úhlavnímu nepříteli, a sice datovým limitům. V České republice je FUP nastavené proklatě nízko, což platí především o tarifech pro mobilní telefony. Ani samostatný datový tarif k notebooku vás plýtvat nenechá, restrikce jsou přísné i tady. Když se tedy připojujeme přes mobilní síť, je dobré své nároky omezit, neboť překročení FUP pak člověk dost lituje. A co si budeme nalhávat, spousta aplikací má touhu zbytečně často komunikovat se světem, platí to ostatně i pro operační systém.

Zkusíme si ukázat, co všechno bychom měli povypínat a jak počítač nejlépe optimalizovat pro podmínky pomalého a/nebo omezeného mobilního připojení. Ušetřená data se projeví pozitivně jak na rychlosti, s níž vyčerpáte FUP, tak na rychlosti prohlížení webu či jiných činnostech zahrnujících komunikaci s celosvětovou počítačovou sítí.

Zatrhněte Windows automatické aktualizace

Určitě vás hned na začátku napadne, že samotná Windows samovolně kontrolují a stahují aktualizace. Tomu lze účinně zabránit. Například pomocí nabídky Start vyhledejte službu Windows Update.

V postranním panelu pak zvolte Změnit nastavení. Nyní si musíte rozmyslet, k jak drastickým opatřením sáhnete. Buď můžete systém určit, aby aktualizace pouze vyhledával. Tím sice nějaké připojení spotřebuje, ale na druhou stranu se aktualizace nehledají co minutu. A když se nějaké najdou, jejich stažení a následnou instalaci musíte sami potvrdit. Nejbrutálnější varianta zahrnuje úplný zákaz automatické kontroly aktualizací. Pokud jde o dočasný stav, můžete se uchýlit i k tomuto řešení.

Jen pak nezapomeňte automatické aktualizace vrátit do původního stavu. Na mobilním připojení byste žádné opravy stejně nestahovali, s tím tak jako tak vyčkáte na pořádné připojení.

Žádní kecálci, žádné aktualizační služby na pozadí

K dalším základním krokům určitě patří ujistit se, že vám po spuštění počítače automaticky nenastartuje nějaký žrout připojení. Sem se řadí všechny komunikátory jako Skype nebo ICQ, dále třeba e-mailoví klienti průběžně kontrolující zprávy (a bohužel bezpečnostní nástroje). Pokud vám podobné programy sami startují, zakažte jim to. Obvykle to můžete provést v nastavení každé aplikace. Hromadně se dá vypínací operace provést třeba přes dialog Konfigurace systému.

Nejsnáze se k němu dostanete přes nabídku Spustit (vyvoláte ji zkratkou Win+R). Do malého okénka napište msconfig a potvrďte. Posléze už v kartě Po spuštění zrušte start aplikací neoprávněně pojídajících připojení.

Kromě samovolného spouštění programům zakažte, aby se pokoušely samostatně aktualizovat. Většina se aktualizuje, až když je spuštěna, existují však výjimky. Třeba aplikace od Microsoftu, ať už hovoříme o Internet Exploreru nebo o antiviru Security Essentials, se aktualizují prostřednictvím služby Windows Update. Její eliminací tak zabijete několik much jednou ranou.

K dalším výjimkám patří produkty od Googlu. Firma si vyrobila pěkný aktualizační systém, který ovšem běží na pozadí, i když žádnou z aplikací od Googlu zrovna nepoužíváte. Vzhledem k tomu, jej nelze nijak rozumně deaktivovat, budete muset přistoupit k jednomu z poněkud méně pohodlných řešení. Za prvé si od Googlu nic neinstalujte. Pokud se bez jeho prohlížeče nebo jiného programu neobejdete, budete muset ručně ukončit aktualizační proces ve Správci úloh. Jmenuje se googleupdate.exe.

Pokud zrovna neběží, nemusíte se vzrušovat. Když už budete u ukončování procesů, sejměte rovnou jusched.exe – tento proces kontroluje aktualizace Javy. Vypnout jej lze také v nastavení Javy, v zásadě jde o program jako každý jiný. Co se týče Google Update, tomu můžete rovnou zatrhnout, aby se spouštěl s Windows. To ostatně platí i pro zmíněnou Javu a další aktualizační služby, které pak běží na pozadí a kradou systémové prostředky.

Ze známých výrobců mě napadá třeba Apple, který svým produktům poskytuje jednotnou aktualizační platformu. Ta pak také běží na pozadí a komunikuje se vzdálenými servery. Jí, plus případně dalším zástupcům podobného charakteru, rovněž nezapomeňte zatnout tipec.

Není prohlížeč jako prohlížeč – aktivujte Turbo

Obecné poučení z předchozích odstavců tedy zní nenechávat na pozadí spuštěné aplikace komunikující s Internetem. Platí to především pro kecálky nebo e-mailové klienty. Zapínejte je tehdy, když je chcete skutečně použít. Do té doby ať odpočívají a nekrátí FUP. Ideálně těmto žroutům zakažte, aby se automaticky spouštěli. Tato pravidla se vztahují rovněž na všemožné miniaplikace na plochu, které by snad ke svému fungování vyžadovaly Internet. Bez předpovědi počasí se na chvíli obejdete, stejně jako bez hlášení o tom, kolik zpráv máte v e-mailové schránce.

Nyní se dostáváme k prohlížení webu. Rozhodně záleží i na tom, jaký prohlížeč si vyberete. Ze všech zástupců vám v případě omezeného připojení nemůžeme doporučit nic jiného než Operu. Zahoďte Chromy a Internet Explorery, Opera má jako jediná pokročilou kompresní funkci. Zjednodušeně řečeno Turbo funguje podobně jako Opera Mini nebo Amazon Silk. Vy totiž dostáváte stránku v podobě, do které ji zkomprimují servery Opery. (Přes ně nimcéně z bezpečnostních důvodů neprochází šifrovaná spojení.)

Když se budete chtít podívat na ExtraWindows, pošle se požadavek směrem ke vzdálenému serveru, ten patřičně zkomprimuje obrázky a vůbec všechno, co lze zeštíhlit. Výsledná stránka se pak zobrazí ve vašem prohlížeči rychleji, ovšem za cenu jistých ústupků. Obrázky prostě nebudou tak pěkné jako jindy, na některých se komprese projevuje opravdu citelně. Pokud nechcete tuto technologii využít, respektive vám nepřipadá dostatečně účinná, můžete změnit běžné nastavení prohlížeče.

Opera vám prozradí, kolik dat jste s Turbem ušetřili:

Universální optimalizace všech prohlížečů

Běžné nastavení se logicky týká každého prohlížeče. Když nemáte po ruce Operu, stačí pár úprav ve vašem běžném prohlížeči, a ušetříte také, ba ještě více dat. Nejvíce vaše připojení zatěžují obrázky (pakliže netrumfne obsah ve Flashi). V nastavení každého dobrého prohlížeče najdete možnost obrázky a jiné multimediální prvky vypnout. Následující snímek ukazuje, jak se to dělá v nepoužívanějším prohlížeči světa:

Podobně to mají jiné prohlížeče. Opera například nabízí použití obrázků, co najde ve vyrovnávací paměti. Nové se sice nestahují, ale ty již stažené vyplní prázdná místa na stránkách z historie. Ve Firefoxu můžete pro změnu nastavit, aby se panely z minula nenahrávaly až do doby, kdy na ně klepnete. Pokud toto jiný prohlížeč nepodporuje, uvažujte o vypnutí funkce, které obnovuje poslední relaci. Vždy nastartujte prohlížeč s jednou otevřenou stránkou (ideálně s prázdnou).

Velmi důležité je zbavit se datově náročných objektů ve Flashi nebo třeba Silverlightu. Do Firefoxu si proto nainstalujte doplněk Flashblock, který je pěkně vykryje. Stejně pojmenované rozšíření existuje ve formě pro Chrome. Zásuvných modulů se ale lze zbavit obecně. Objekty v Javě vám na mobilním připojení také radost neudělají, takže místo uvedených blokátorů se vám možná osvědčí spíše kompletní zákaz zásuvných modulů. Stačí zabrousit do nastavení, vypnout je můžete určitě jak v Opeře, tak ve Firefoxu, Chromu a Internet Exploreru.

Monitorujte data s NetWorxem

Zablokování všech možných objektů je jedna věc, rovněž byste ale měli dodržovat úsporný plán. Čili procházet jen ty weby, které nutně potřebujete zkontrolovat (na pomoc se hdoí RSS čtečka), nekoukat na videa nebo pouštět muziku (obojímu se bez pluginů tak jako tak celkem úspěšně vyhnete). Stejně tak na Facebooku a jinde neprohlížejte fotogalerie (opět, s vypnutými obrázky k tomu dojde jen těžko). A vůbec se nepokoušejte stahovat soubory, nebo nějaké sdílet (i kdyby na chatu).

Vlastní hranice si musí každý stanovit dle vlastních potřeb. Někdy by nás podobná omezení vlastně připravila o všechno, jenže my vlastně ten Internet na cestách stále využívat chceme.

Tím, že ho pomalu celý zablokujeme, si nepomůžeme. Rozhodně se pak vyplatí sledovat, jak si stojíte s přenesenými daty. Windows vám v tom dvakrát nepomohou, můžete však sáhnout po výborném freewarovém nástroji NetWorx. Vývojáři jej často aktualizují, takže nestagnuje, můžete si dokonce vybrat mezi klasickou a přenosnou verzí. A existuje také v nativní verzi pro 64bitové systémy a obsahuje český překlad. Víc si přát snad ani nejde, protože i funkce má opravdu výborné.

Prostřednictvím NetWorxu můžete data občas zkontrolovat, ale v případě FUP se docela hodí, že mu řeknete, jaký limit vás tlačí a on vás pak upozorní, když se přiblížíte k jeho vyčerpání. Jinak vás bude oblažovat rozličnými statistikami a grafy. Pokud máte statistiku rádi, budete v sedmém nebi.

Napadají vás další způsoby, jak se na mobilním připojení omezit? Neváhejte se o své nápady podělit v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?