Hlavní navigace

Jak vypnout UAC ve Windows Vista?

14. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud používáte standardně nainstalovaný operační systém Windows Vista, jistě jste si UAC již všimli. Kdykoli instalujete nějakou aplikaci nebo když se pokoušíte o spuštění programu s právy administrátora, ztmavne vám obrazovka a objeví se okno vyžadující potvrzení této akce. To je projev UAC.

Tato zkratka označuje technologii User Account Control (méně známé české označení je Řízení uživatelských účtů), která umožňuje, aby systém běžel v normálním uživatelském režimu a všechny činnosti, které vyžadují vyšší stupeň oprávnění, z něj bylo možné po potvrzení spustit. Ve Windows Vista (a samozřejmě i ve Windows Server 2008) tak není nutné pro administrátorské úkony přihlašovat uživatele s administrátorským oprávněním.

Při interakci UAC dojde k nahrazení standardní pracovní plochy tzv. secure desktop - zabezpečenou plochou. Ta reaguje pouze na okno umožňující potvrdit nebo zamítnout vyvolanou akci. Zbytek obrazovky je ztmavený, a přestože jsou vidět veškerá ostatní otevřená okna programů a zástupci na Ploše, jsou tyto prvky neaktivní.

Jak vypnout UAC, když obtěžuje?

UAC je ve Windows Vista standardně aktivováno a není důvod jej vypínat. Snižuje to odolnost systému před nevhodnými zásahy a navíc v případě vypnutého UAC nebudete upozorněni na neblahé následky svých činů. Ruku na srdce, kolikrát za den se vám při běžné práci UAC hlásí? Nemyslím si, že by to bylo více než jednou denně (i to je zřejmě nadsazené číslo).

Pokud vám přesto UAC vadí a jste si jisti, že jej nechcete/nepotřebujete, tak jej prostě vypněte:

  1. Klepněte na tlačítko Start a spusťte Ovládací panely.
  2. Spusťte Ovládací panel Uživatelské účty.
  3. Klepněte na odkaz Zapnout nebo vypnout nástroj Řízení uživatelských účtů.
  4. V dalším okně vypněte zatrhovátko a nové nastavení potvrďte tlačítkem OK.
  5. Systém si vyžádá restart počítače, po kterém bude UAC vypnuto.

Podobným způsobem můžete UAC opět zapnout.

Vypnutí zabezpečené plochy

Pokud vám vadí jen ztmavování obrazovky a přepínání systému do režimu zabezpečené plochy kdykoli, když přijde ke slovu UAC, pak byste mohli využít následující řešení. Ponechá Řízení uživatelských účtů zapnuto, ale přitom vypne přepínání do režimu zabezpečené plochy.

  1. Klepněte na tlačítko Start a do vyhledávacího políčka napište Místní zásady zabezpečení. Nalezený program spusťte.
  2. V nástroji Místní zásady zabezpečení se přepněte do položky Místní zásady|Možnosti zabezpečení. Vyhledejte a poklepejte na položku Řízení uživatelských účtů: Při zobrazení výzvy ke zvýšení oprávnění přepnout na zabezpečenou plochu.
  3. Zobrazí se okno s nastavením vlastností této položky. Volbu přepněte na Zakázat a potvrďte tlačítkem OK.

Vypnutí zabezpečené plochy ve Windows Vista Home

V případě, že používáte Windows Vista Home, použijte tento postup, při kterém budete pracovat s editorem registru:

  1. Klepněte na tlačítko Start a do vyhledávacího políčka zadejte regedit. Klepnutím spusťte nalezený program.
  2. Vyhledejte a označte větev HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System.
  3. Klepněte pravým tlačítkem do pravé plochy s hodnotami a vyberte funkci Nový|Hodnota DWORD (32bitová).
  4. Na výzvu programu zadejte název nové položky PromptOnSecureDesktop a její hodnotu 0 (nula, nikoli velké O).

Řízení uživatelských účtů ani režim zabezpečené plochy nedoporučuji méně zkušeným uživatelům vypínat. Jednak již samotná změna standardního nastavení není pro začátečníka nijak triviální, navíc tím přijde o možnost rozpoznávat, že jeho činnost už zasahuje do hloubky systému a může způsobit potenciální problémy. Jak jsem zmínil výše, tak často se s UAC nesetkáte a prevence není radno podceňovat.

Byl pro vás článek přínosný?