Hlavní navigace

Je tu první levná deska s 64bitovým ARMem. Přináší standardizovanou platformu

16. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

O mini PC nebo vývojářských a hobby deskách s procesory ARM zde píšeme poměrně často, z tohoto hardwaru se za poslední léta stalo docela běžné zboží. Na co si ale zatím uživatelé z ranku „hobby“ zatím sáhnout neměli (pokud neměli tisícidolarové rozpočty) byly procesory s 64bitovou instrukční sadou ARMv8. To se ale naštěstí mění a na trh už míří první jednodiskové počítače s 64bitovými ARMy za lidské ceny.

Touto první vlaštovkou má být deska HiKey, navržená neziskovkou Linaro, která se snaží nějak standardizovat ekosystém zařízení ARM běžících na Linuxu. HiKey bude hlavně vývojářská deska, takže ze začátku se má dostat jen k vytipovaným programátorům. Nicméně poté by se měla dostat i do otevřeného prodeje pro jakékoli zájemce. Těm by snad měla být dostupná koncem března za 129 USD.

Deska HiKey a plarforma 96boards

Srdcem HiKey bude mobilní SoC Kirin 620 s osmi jádry Cortex-A53 na taktu 1,2 GHz od firmy HiSilicon, což je dceřinný podnik čínského Huawei (od jejího jména se dost možná odvozuje jméno desky, pokud tedy nejde o slovní hříčku na anglický termín hickey, aneb cucflek). Jako GPU je přibaleno ARM Mali-450MP4. Spolu s tímto čipem je na desce integrován 1 GB paměti LPDDR3 a úložiště o kapacitě 4 GB. Bohužel schází Ethernet, ovšem přítomno je Wi-Fi (802.11n) a Bluetooth 4.0. Externí konektivita není příliš bohatá – máte k dispozici dvojici USB 2.0, jedno USB OTG, HDMI pro obrazovaku (maximální rozlišení je Full HD).

Deska HiKey a plarforma 96boards
Deska HiKey

Na desce je ještě čtečka karet MicroSD, rozhraní DSI a CSI a další výstupy by měly být možné pomocí dvou rozšiřujících konektorů HS a LS – první je vysokorychlostní, druhý pro pomalejší rozhraní. Napájení řeší kolík pro externí adaptér s napětím 8–18 V. Rozměr by měl být 8,5 × 5,4 cm.

 

96boards – obdoba standardu ATX pro architekturu ARM?

HiKey je jakýmsi prototypem pro obecnou koncepci desek ARM (zejména 64bitových, ale i 32bitových), kterou by chtělo Linaro standardizovat pod značkou 96boards. Desky 96boards mají určité předepsané parametry, které by měly přinést kompatibilitu mezi různými výrobci a modely, jak ji známe ze světa PC. Kromě menšího formátu Standard používaného deskou HiKey by měla existovat ještě varianta Extended s rozměrem 8,5 × 10 cm pro lépe vybavené desky. Později by měla přibýt ještě třetí varianta „Enterprise“, možná určená pro servery.

Deska HiKey a plarforma 96boards Deska HiKey a plarforma 96boards
První dva typy 96boards: vlevo formát Standard (85 × 54 mm), vpravo Extended (85 × 100 mm)

Mezi nimi by měly být kompatibilní rozšiřující konektory (40pinový LS a 60pinový HS). Každá deska má obsahovat dvě USB (typ A nebo C) a Micro USB OTG, slot pro kartu MicroSD a obrazový výstup s podporou audia. Tím může být HDMI, ale také MHL (port Micro USB) nebo DisplayPort (pokud tomu ale dobře rozumím, má být fyzicky implementován jako port USB C). Vždy mají být přítomné i oba rozšiřující konektory (40pinový LS a 60pinový HS), což by mělo otevřít cestu k produkci standardizovaných přídavných modulů (které se osadí navrch desky) pro zařízení 96boards. Na těch se už mohou objevit další rozhraní jako PCI Express, M.2, SATA a tak podobně. Povinné je také Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 4.0, drátový Ethernet nutný není, může ale být na rozšiřujícím modulu.

 

Ke standardu 96boards se mají posléze přidat ještě další firmy – z významnějších by se na něm měl podílet například Marvell, jenž chystá desku se svým čipem PXA1928. Kromě této firmy má Linaro také podporu samotného ARMu a aktivní je také ve vývoji Linuxu, kde má za úkol zajistit chod těchto desek s „vanilla“ Linuxem, aby uživatel nemusel používat patche nebo forky jádra. Desky 96boards by měly fungovat s Androidem, Ubuntu, Yocto, Debianem nebo Fedorou. Jak hardwarová, tak softwarová standardizace by platformě ARM velmi prospěla, tak doufejme, že v tomto úkolu 96Boards (nebo jiný projekt) uspěje.

Zdroje: 96boards (1, 2) Fudzilla, LinuxGizmos

Byl pro vás článek přínosný?