Hlavní navigace

Jiný případ, stejná podstata. Newyorský soudce řekl, že Apple dešifrovat iPhony nemusí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Může FBI požadovat po Applu, aby do iPhonů zavedl zadní vrátka, nebo nemůže? V Americe jde momentálně o velké téma, které bude mít dopad na celý svět a také ostatní společnosti. Mluví se především o případu Syeda Farooka, jehož iPhone 5C by mohl obsahovat stopy spojitosti s dalšími teroristy. Jenže telefon je zabezpečen a FBI se do něj nemůže dostat. Soud Applu nařídil, aby s FBI spolupracoval a zabezpečení obešel. Apple a jeho šéf Tim Cook to odmítají, protože by to ohrozilo bezpečnost všech. Více v našem článku.

Apple nepomůže FBI s odemčením iPhonu
Apple nepomůže FBI s odemčením iPhonu

Na stranu Applu je již připojily i další IT špičky světa jako Amazon, Facebook, Google nebo Microsoft, protože i ony by mohly být vystaveny nucenému porušení vlastních ochranných systémů. A s Applem souhlasí také newyorský soudce James Orenstein, který právě řešil obdobný případ.

 

Ministerstvo spravedlnosti se na něj obrátilo, aby donutil Apple odblokovat iPhone jednoho drogového dealera. Orenstein však tvrdí, že neexistuje zákon, který by to dovoloval. DEA žádalo o vydání informací skrz zákon All Writs Act, který se ale vztahuje pouze na poskytování informací od telefonních a bankovních společností.

Americký kongres již novou legislativu údajně připravuje. Šéf Applu mezitím vyzval prezidenta Obamu, aby si s ním kvůli „válce o šifrování“ promluvil.

Zdroj: TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?