Hlavní navigace

Kingston HyperX PnP: recenze pamětí s automatikou

29. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Také se ztrácíte ve volbách ladění a nastavení operačních pamětí, nebo jsou pro vás pojmy jako CAS latency, či DRAM timing, tRCD, tRP, tRAS, tRFC atp zcela neznámé? Nevadí, Kingston pro vás přinesl na trh speciální edici operačních pamětí s přídomkem Plug & Play (PnP). Tento pojem je s námi již řadu let a přeložen do češtiny znamená „zapoj a hraj“. V našem případě tedy není nutné u modulů nic nastavovat a přesto automaticky poběží na svých nominálních hodnotách.

U téměř většiny operačních pamětí bez ohledu na výrobcem certifikované nastavení. Dojde po osazení a spuštění základní desky k navolení frekvence na 1333 MHz a časování na hodnoty 9-9-9-24 se základním napájecím napětím DDR3 1,5 V. Dnes už tato kombinace může přinést v nejnáročnějších programech i hrách jemný pokles výkonu, přičemž výše taktované kity jsou už cenově dávno přívětivé.

Manuální nastavení všech parametrů bude jistě pro laika poměrně dost náročné, a tak k řešení tohoto problému vzniklo postupem času několik možností jak ze strany výrobců operačních pamětí, základních desek, ale také procesorů. Nejstarší je specifikace JEDEC, tuto konfiguraci i používají moduly PnP. Jde z pravidla o několik profilů certifikovaných výrobcem s různými frekvencemi a časováním, které jsou uloženy v čipu SPD na paměťovém modulu přičemž jeden je preferovaný. Ten se tedy aplikuje při prvním startu a dále pokud je v BIOSu aktivní funkce „načíst z SPD“.

Trochu později přišel s řešením Intel se svou technologií X.M.P. (eXtreme Memory Profile). Jde pochopitelně čistě pouze o podporu na svých procesorech a jde opět o standard který musí podporovat procesor, paměti i základní deska. Nejde ale o automatické nastavení, ale jakési poloautomatické, je nutné najed do BIOSu a zde vybrat příslušný profil z nabídky v konfiguraci pamětí. Většinou je zase možno zvolit jeden či více profilů. Díky zbylému prostoru jsou Informace o XMP profilech rovněž uloženy v SPD čipu spolu s JEDEC.

Přečtěte si také:

Kingston HyperX PnP KHX1600C9D3P1K2/4G

Testované HyperX PnP jsou distribuovány jako dva moduly s celkovou kapacitou 4 GB základním taktem 1600 MHz a časováním 9-9-9-27 s napětím 1,5 V. Nejde tedy o nijak „agresivní“ hodnoty a ačkoliv mají výrobcem certifikované PnP, cena je nastavena poměrně nízko: 1100 Kč s DPH.

Každý modul obsahuje osm paměťových čipů z každé strany, které jsou chlazeny šedým hliníkovým tepelným rozvaděčem. Kapacita je tedy 2 GB na modul.

Chladiče jsou bohužel velmi dobře přilepeny s teplovodivými pásky přímo na čipy, demontáž pro zjištění konkrétního výrobce a modelů čipů by tak byla destruktivní.

Na paměti výrobce Kingston poskytuje doživotní záruku funkčnosti, ta mimochodem také padá s odlepením štítku se specifikacemi.

Osazení je jednoduché, jde o párový kit určený pro systém dual-channel. Na základní desce jsou vždy označeny sloty například 0, 1, 2, 3 a případně dle manuálu zjistíte, které z nich jsou primární. A tedy kam moduly zasunout zejména pokud nejsou barevně odlišeny kanály jako zde.

Testovaný kit, paměti pouze osazeny, BIOS v základním nastavení.

Základní deska správně a zcela samovolně nastavila frekvenci 1600 MHz s
časováním 9-9-9-27 a napětím 1,5V.

Paměti samozřejmě mohou běžet na celé řadě jiných nastavení taktu a latencí, jak dokládají další možné konfigurace v SPD dle výrobce. Je již ovšem nutné plně manuální nastavení v BIOSu. Jak je také vidět, moduly nemají žádný profil Intel X.M.P., prakticky není třeba, protože nominální hodnoty 1600 MHz 9-9-9-24 se nastaví samy, ale pro další profily by se rozhodně tato „poloautomatika“ hodila a nebylo by nutné vše nastavit ručně.

AIDA64 1.5

Test paměťové propustnosti s procesorem Intel Core i7-2600K a paměťmi na základním nastavení:

Procesory Sandy Bridge mají velice výkonný paměťový řadič a jak je vidět frekvence 1600 MHz s trochu „línějším“ časováním 9-9-9-27 v praxi bez problémů již postačí pro jakékoliv běžné aplikace.

Zhodnocení

Závěrem musím říci, že v podstatě nejde o nic nového, jen jsou v primárním profilu JEDEC uloženy nominální specifikace. Několik jiných výrobců má takto nakonfigurované moduly také, ovšem žádný ještě dosud tuto „funkci“ neprezentoval a oficiálně nezaručuje plnou funkčnost. Druhá věc je, že je PnP funkční pouze na platformě Intel Sandy Bridge, u AMD dojde k nastavení zcela jiných hodnot (1333 MHz, 8-8-8-21). Na druhou stranu budou i zde budou paměti pracovat bez problémů, ovšem bez automatické volby nastavení.

Velmi užitečné ale je, že Kingston PnP jsou určeny i do notebooků v podobě modulů SODIMM, zde jde opět o zcela automatické nastavení, neboť valná většina notebooků volby pro nastavení frekvence či latencí operačních pamětí samozřejmě v BIOSu ani nemá. Vyšší výkon paměťového subsystému si tedy můžete dopřát i na cestách. Bohužel ale samozřejmě opět pouze na platformách s procesory Intel Sandy Bridge.

Za zapůjčení operačních pamětí KHX1600C9D3P1K2/4G děkujeme
českému zastoupení společnosti Kingston

Byl pro vás článek přínosný?