Hlavní navigace

Klíčenkové PC do HDMI s aktivním chlazením? Zdá se, že nejde o apríl

4. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Japonsku se občas objevují docela zvláštní druhy hardwaru. Například vyhřívaná myš pro chladné kanceláře nebo zimní dny (pokud máte opačný problém, existuje mimochodem i myš s ventilátorem na léto). Podobně zvláštní věc se objevila tento týden v katalogu firmy Mouse Computer – klíčenkvé PC, podobné Compute Sticku od Intelu, avšak s aktivním chlazením. U těchto mikropočítačů se obvykle plně pasivní konstrukce považuje za plus, v tomto případě je zřejmě použití větráku nikoliv důsledkem nezvládnutého TDP komponent, ale záměrem.

Na první pohled to sice může vypadat jako apríl (dokonce i datum sedí), vypadá to však, že výrobce tuto věc skutečně myslí vážně. V popise výrobku Mouse Computer uvádí, že klíčenka s označením MS-PS01F je míněna jak speciální produkt, kromě ní má firma v katalogu i normální pasivní alternativy se stejnou konfigurací. Verze s aktivním chlazením je zamýšlena pro prostředí, kde je vyšší teplota a zejména pro taková použití, kde bude integrovaný procesor delší dobu pod vysokou zátěží, což by asi v normálním pasivním pouzdru nemuselo být to pravé. S aktivním chlazením by měl být čip schopný běžet naplno po neomezenou dobu.

Mouse Computer MS-PS01F, klíčenkové PC chlazené ventilátorem

MS-PS01F je jinak založen na zcela stejných komponentech jako ostatní pasivní klíčenky, tedy na tabletové platformě Intel Bay Trail. Konkrétně je zvolen čtyřjádrový SoC Atom Z3735F (1,33–1,83 GHz), provázený 2 GB paměti DDR3L a 32GB úložištěm eMMC. Na něm by měly být nainstalovány 32bitová Windows 8.1 v edici s Bingem. Klíčenka má velký konektor HDMI k připojení do televize nebo LCD, napájení je řešeno portem microUSB po straně (adaptér je jako u tabletů 10W). Kromě toho je na klíčence ještě USB 2.0 plné velikosti a čtečka karet MicroSDHC/SDXC. Samozřejmostí je Wi-Fi (802.11n) a Bluetooth 4.0.

Mouse Computer MS-PS01F, klíčenkové PC chlazené ventilátorem

celá věc má mít rozměry 12,5 × 3,8 × 1,4 cm a „šasi“ je na jedné straně mírně vypouklé, zřejmě právě kvůli ventilátoru. Na obrázcích bohužel vidíme jen perforace (kromě kruhové nad ventilátorem má zařízení průduchy po stranách), takže netuším, jak může vnitřní provedení vypadat. Jak hlučné zařízení bude v zátěži případně bez ní, už si vůbec netroufám hádat. Ovšem spotřeba těchto SoC je mírná, takže s trochou štěstí by to nemuselo být nijak zlé.

 

V naší distribuci se tato záležitost nejspíš nikdy neobjeví – pokud se tedy podobné mašinky s aktivním chlazením nerozšíří víc. V Japonsku se má toto klíčenkové PC začít prodávat koncem měsíce za cenu 20 800 JPY, což je v přepočtu dle momentálního kurzu 4350 CZK (přičemž pasivní verze zdá se stojí stejně).

Zdroje: Liliputing, Notebook Italia, Mouse Computer

Byl pro vás článek přínosný?